Saba og Mølnlycke er for lengst borte fra industriområdet i Tønsberg. Det samme er SCA Hygiene Products, som tok over. Men de gamle «bind- og bleieingeniørene» er her fortsatt.
– Vi syntes det ville være trist om denne kompetansen skulle gå tapt. Derfor startet vi Fimtech i 2001. Nå er vi et aksjeselskap med elleve eiere. Vi eier oss selv, sier daglig leder Dag H. Gundersen til Teknisk Ukeblad.
Ingeniørene bygger videre på fortiden og utvikler nye produkter og avanserte maskiner.
Peepoo: – Et enormt marked
Ny drikkeforpakning
– Vi utvikler, bygger og installerer avanserte maskiner for engangsprodukter innen hygiene, husholdning og personlig pleie, forklarer Gundersen.
Fimtech har blant annet forbedret produksjonen av forpakninger for det svenske selskapet Ecolean. Disse skal være både lettere og billigere enn andre forpakninger for juice, melk og joghurt. Nesten halvparten av materialet i forpakningen består av kalk.
– Vi har hjulpet dem til å få opp hastigheten på produksjonen, sier Gundersen og viser Teknisk Ukeblad rundt i fabrikklokalene i Tønsberg.
Krempader til USA
Han viser fram en maskin som lager myke pader (puter) fylt med krem. Disse skal brukes til å påføre sminke, kremer og oljer på hud eller andre overflater, uten at fingrene blir klissete. Som de fleste av Fimtechs maskiner består også denne av ulike moduler som kan skiftes ut ved behov.
En høyfrekvent lyd skjærer i ørene når maskinen sveiser sammen ulike lag med non-woven-materialer og barrierefilmer. Det skjer ved hjelp av ultralyd-hammere som svinger 20.000 ganger per sekund. Kremen blir forseglet i et kammer i paden. Den skal kunne ligge i hanskerommet på bilen din i årevis før bruk.
Når den er ferdig testet skal maskinen til New Jersey, USA. Der vil det norske selskapet Padtech bruke den til å produsere krempader for det amerikanske markedet.
Flyttbare posetoaletter
Fimtech jobber også med biologisk nedbrytbare poser som kan bedre sanitærforholdene i utviklingsland. Posen heter «Peepoo». Man gjør rett og slett sitt fornødne i den og graver den ned. Posen inneholder ureapulver som bidrar til forråtnelsen. Så får man ren jord i stedet for smittefare.
– I land hvor vann er mangelvare, er det stort behov for slike produkter, sier Gundersen.
– Posen ser enkel ut, men er satt sammen av to avanserte posekonstruksjoner. Og dette skal produseres raskt for å kunne være lønnsomt.
Fimtech har fått i oppdrag å prosjektere den første Peepoo-maskinen (se egen sak). Det svenske selskapet Peepoople har etablert kontor i Kenya og tester ut produktet der.
Nedbrytbare produkter
Nettopp slike nedbrytbare, miljøvennlige hygieneprodukter vil bli viktige fremover, tror Fimtech.
– Framtiden er nedbrytbar, fornybar og produkter vil ha en kontrollert levetid etter at de er brukt, sier Gundersen.
– Nedbrytbare materialer kommer for fullt. På messene blir det bare flere og flere stands med nye materialer som brytes ned «av seg selv».
Fimtech har 24 medarbeidere og omsetter for 35-70 millioner kroner i året alt etter hvor mange maskiner de bygger. I 2009 var omsetningen 39 millioner. Målet er å være ledende på konvertering av rullbaserte materialer. Og markedet deres ligger først og fremst utenfor landets grenser.
– Vi eksporterer 98 prosent av maskinene våre, sier Gundersen.