OLJE OG GASS

Forbyr leie av borerigger til Russland

Norsk leverandørindustri kan bli hardt rammet.

Riggen West Alpha er for tiden på vei til Karahavet i russisk Arktis. EU vil med de nye sanksjonene ramme russisk oljeleting og utvinning i arktiske områder. Tidligere i år aksjonerte Greenpeace mot riggen.
Riggen West Alpha er for tiden på vei til Karahavet i russisk Arktis. EU vil med de nye sanksjonene ramme russisk oljeleting og utvinning i arktiske områder. Tidligere i år aksjonerte Greenpeace mot riggen. Bilde: Will Rose
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
31. juli 2014 - 07:00

Med nye sanksjoner vil EU ramme Russlands oljevirksomhet i arktiske strøk, på dypt vann samt skiferoljeprosjekter.

Det kan sette en stopper for eksport av norsk teknologi.

Blant annet vil EU stoppe utleie av borerigger til russisk sokkel. Sanksjonene rammer imidlertid ikke kontrakter som allerede er inngått og det gjør at skadevirkningene kan bli begrenset.

Les også:  Slik kan oljearbeiderne fly lengst ut i Barentshavet

Vil stoppe arktisk leting

Eksport av energirelatert utstyr og teknologi til Russland vil kreve forhåndsgodkjenning av medlemsstatene

Eksportlisenser vil ikke bli utstedt dersom utstyret skal brukes til oljeleting og -utvinning på dypt vann, oljeleting og -utvinning i arktiske strøk eller skiferoljeprosjekter i Russland. Dette kommer frem i et notat fra EU publiserte tirsdag.

Onsdag varslet norske myndigheter at de tar sikte på å slutte seg til EUs sanksjoner.

Sanksjonene vil ikke ramme kontrakter som allerede er inngått. Av frykt for å ramme seg selv, har EU også utelatt teknologi til gassproduksjon fra sanksjonslisten.

Les også: Her skal det tas ut 42.000 liter olje i minuttet

Forbyr borerigger

Financial Times fikk tidligere denne uken tak i utkastet til straffetiltakene mot Russland. Blant annet et vedlegg som lister opp 32 teknologier.

På listen står blant annet borerigger og produksjonsplattformer, samt mer spesifikt utstyr som fôringsrør, borekroner og sementpumper.

– Først og fremst er det seismikk og rigg som vil bli rammet av sanksjonene, mener analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier.

Han mener dette vil skje indirekte på grunn av lavere etterspørsel i disse segmentene. Olaisen mener effekten av sanksjonene totalt sett vil være liten for norsk leverandørindustri.

Les også: Dette er de 10 rikeste i oljebransjen

– Begrenset virkning

Analytiker Jarand Rystad i Rystad Energy mener sanksjonene ikke vil ha så veldig mye å si for norsk leverandørindustri.

– Russland er ikke blant de viktigste vekstmarkedene. Grunnen til at omsetningen i Russland var ganske stor tidligere, var blant annet leveranser til store enkeltprosjekter som Sakhalin, sier Rystad til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han mener også at så lenge sanksjonene ikke rammer kontrakter som allerede er inngått, vil virkningen bli begrenset.

Sanksjonene vil for eksempel ikke påvirke leting i Karahavet i sommer, der den norske riggen West Alpha er leid inn. Rosneft og ExxonMobile skal lete etter olje i dette arktiske havområdet i sommer.

Les også: Google Maps tilskriver fortsatt Krim til Ukraina

Russland på femteplass

Ifølge Intsok, organisasjonen som skal promotere norsk leverandørindustri i utlandet, er det fremdeles for tidlig å si hvordan norsk leverandørindustri vil bli rammet av sanksjonene.

I 2011 var Russland det 5. viktigste markedet for norsk leverandørindustri, kommer det frem i en rapport som Rystad Energy laget for Olje- og energi­departementet i 2012. Omsetningen fra det russiske markedet var i underkant av syv milliarder kroner da. Det var spesielt leveranser til enkeltprosjekter som Sakhalin som bidro.

Rundt årsskiftet startet Russlands første offshore oljeproduksjon i Arktisk, på den omstridte Prirazlomnaja-plattformen. Intsok har tidligere anslått at omtrent en fjerdedel av teknologien på den kunstige øya er norsk.

Trolig ville liknende kontrakter vært vanskelig å inngå under sanksjonsregimet som ble innført tirsdag.

Les også: Russlands nye supertrikk er som hentet ut fra Star Wars

Statoil vil vurdere

Statoil har foreløpig vært ordknappe om hvorvidt sanksjonene kan påvirke selskapets aktiviteter i Russland.

– Når detaljene er klare, vil vi vurdere nøye om sanksjonene får konsekvenser for våre operasjoner, sier mediekontakt for internasjonal virksomhet, Knut Rostad til NTB.

Les også:

Nye Russland-sanksjoner kan ramme norsk industri

9750 tonn plattformdekk ble heist på beina

Vil leie Goliat-flyter i Nordsjøen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.