SAMFERDSEL

Flybilen kan bli godkjent i Norge

Steinar Sund
31. mai 2014 - 16:44

om flybilen

Transition har plass til to personer i tillegg til litt bagasje. Vingene kan foldes sammen, slik at den også kan ta seg fram på bakken, som en bil. Den er ikke større enn at den vil få plass i en vanlig garasje. Kjøretøyet har fire hjul og drift på bakhjulene. I tillegg til airbag foran begge setene, er kjøretøyet dessuten forsynt med fallskjerm.

Det flygende kjøretøyet er bygd av karbonfiber for å gjøre det lettest mulig. Egenvekten er oppgitt til 440 kilo og den skal kunne ta av med en last på 210 kilo. Flybilen er forsynt med tradisjonelle pedaler for kontroll på bakken, og spak for kontroll i luften.

Flybilen bruker vanlig blyfri bensin med et oppgitt forbruk på 0,67 liter per mil, mens den bruker 18,9 liter bensin per time i luften. Med en tank på 87 liter og en cruisehastighet på 160 km/t, har flybilen en rekkevidde i lufta på 660 km. Da har den også en reserve på 30 minutter i lufta.

Foreløpig er det amerikanske selskapet Terrafugias Transit-modell på teststadiet med prototyper.

Selskapet regner imidlertid med at modellen snart blir satt i produksjon. Deres presseteam opplyser at de så langt har mottatt 100 forhåndsbestillinger på flybilen.

– Vårt fokus er å fullføre testingen på riktig måte og deretter gå til sertifisering og produksjon, skriver selskapets presseansvarlig.

Prisen er oppgitt til 279.000 dollar, eller rundt 1,6 millioner kroner. I tillegg kommer naturligvis lokale skatter og avgifter som ikke er beregnet ennå. Leveringen av de første bestillingene er estimert til å starte i desember 2015.

Les også: Japanere lanserer «mirakelbatteri» for elbiler

Både bil og fly

Selskapet har planlagt to modeller, Transition og TF-X. Transition trenger rullebane for å ta av og lande, mens TF-X kan ta av og lande som et helikopter.

Ifølge selskapet er Transition designet for å passe til LSA-standarden (Light Sport Aircraft) som er en ny klasse for lette fly der maksimal avgangsvekt er 600 kilo eller 650 kilo for amfibiefly. Maksimal hastighet er satt til 120 knop. Flyet er også laget for å fly under visuell kontroll. Transition har takeoff-vekt på 650 kilo. Motoren er en Rotax 912 ULS bensinmotor.

Det kombinerte flyet og kjøretøyet er også laget for å tilfredsstille kravene som gjelder for biler.

I motsetning til fly er det derfor forsynt med airbager, vindusviskere og godkjente hjul og dekk for kjøring på bakken.

Les også: Luftskip, luftputefartøy, helikopter og fly i ett

Terrafugia Transit må godkjennes både av Vegdirektoratet og Luftfartstilsynet. Begge deler er imidlertid mulig å få til og flybilen kan snart bli å se også her i landet.
Terrafugia Transit må godkjennes både av Vegdirektoratet og Luftfartstilsynet. Begge deler er imidlertid mulig å få til og flybilen kan snart bli å se også her i landet.

Dobbel godkjenning

Et hybrid kjøretøy vil trolig også kunne bli godkjent for bruk i Norge hvis det oppfyller kravene til Vegdirektoratet og Luftfartstilsynet.

Leder for seksjon for kjøretøy i Vegdirektoratet, Espen Andersson, forteller at et kjøretøy som skal brukes på norske veier, må tilfredsstille normale krav til biler i henhold til kjøretøyforskriftene, som blant annet stiller krav til sikkerhet, miljø og utslipp.

– Hvis de gjør det, så kan de også brukes på veien, sier han.

Thomas Hytten fra Luftfartstilsynet forteller at de har ulike standarder for sertifisering av fly.

– Enten har den sertifisering som fly, eller så har den det ikke, sier han.

Les også: Lager flydrivstoff av CO2, vann og sollys

Terrafugia er ikke spesielt elegant på veien, men den følger vanlig trafikkflyt og bruker rundt 0,67 liter per mil. Den har bakhjulsdrift.
Terrafugia er ikke spesielt elegant på veien, men den følger vanlig trafikkflyt og bruker rundt 0,67 liter per mil. Den har bakhjulsdrift.

Normalklasse fly

Hvis maksvekt er på 650 kilo, som den etter all sannsynlighet vil få, vil den ifølge Hytten ikke kunne bli sertifisert som et mikrofly og trolig heller ikke etter den nye lsa-klassen.

Da er det mer aktuelt å bli registrert som et normalklasse-fly. Denne klassen har ifølge Hytten høyere krav til kvalitetssikring med hensyn til design, konstruksjon, vedlikehold og produksjon. Blant annet er det strengere krav til produsenten når det gjelder oppfølging av produktet.

Hytten forklarer at dette er den samme klassen som benyttes for tradisjonelle småfly som for eksempel Cessna 172 og Piper cherokee (Pa 28).

Hvis flyet blir godkjent som et normalklasse fly, vil det minimum kreve det nye sertifikatet, LAPL, eller Light Aircraft Pilot Licence. Dette er et nytt sertifikat som han regner med at flyskolene vil kunne tilby i løpet av inneværende og neste år.

– Det har kommet nå, forteller han. Dette sertifikatet har lavere krav til trening og krever kun maksimalt 30 flytimer. Det er et gunstig sertifikat som vil være både enklere og rimeligere å ta enn det tradisjonelle privatflyversertifikatet, PPL-A.

Den planlagte modellen Terrafugia TF-X, som starter og lander som et helikopter, vil by på større problemer når det gjelder sertifikat.

Denne vil trolig kreve et VTOL-sertifikat, som forsåvidt er tilgjengelig i Norge, men Hytten kjenner ikke til at noen driver opplæring i det.

Foreløpig har det ikke blitt utstedt, og han er derfor usikker på hvordan man kan få opplæring i denne spesielle flytypen.

– En må jo få trening et eller annet sted først, kanskje man må dra til fabrikken og få opplæring der. Men hvis reglene kan oppfylles, er det fullt mulig at en slik flybil kan bli godkjent, sier Hytten.

Les også:

Utvikler elbilmotor med teknologi fra andre verdenskrig

Dette multikopteret skygger unna norske flyplasser

Bygger bobil av Tesla S  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.