OLJE OG GASS

Dyr advokatregning: Leteselskap må punge ut 11 millioner til seismikkgigant

Dette kranglet de om.

EMGS' BOA Galatea, utenfor New York. Selskapet patent for elektromagnetisk oljeleting ble nylig gjort ugyldig av Oslo tingrett.
EMGS' BOA Galatea, utenfor New York. Selskapet patent for elektromagnetisk oljeleting ble nylig gjort ugyldig av Oslo tingrett. Bilde: EMGS/ Michael Chinnici
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
20. feb. 2015 - 12:24

Oljeleteselskapet EMGS saksøkte seismikkgiganten PGS i april 2014. De ville stoppe PGS' bruk av elektromagnetisk leteteknologi og hevdet det krenket EMGS' patent.

Nylig tapte leteselskapet saken i Oslo tingrett - som slo fast at patentet var ugyldig.

Nå må leteselskapet, med hovedkontor Trondheim, blant annet dekke motpartens advokatregning på 11,1 millioner kroner, som inngår i saksomkostningene på 15,3 millioner kroner. I tillegg kommer selskapets egne utgifter.

Les også: Patentstyret ber amerikansk oljegigant saksøke norske gründere

Advokatfirma i London

Rettsaken tok fire uker. PGS forklarer saksomkostningene og salærkravet slik:

– Dette er en sak med stor kompleksitet. Enorme mengder dokumenter er gjennomgått og begge parter har hatt behov for å engasjere flere eksperter, sier Rune Olav Pedersen, juridisk direktør og kommunikasjonssjef i PGS til Teknisk Ukeblad

Retten mener regningen er «rimelig og nødvendig» på grunn av sakens omfang og betydning. Heller ikke EMGS har protestert på beløpet.

– Det er en kompleks sak som inneholder både krevende patentrettslige vurderinger og krevende fysikk og geofysikk, skriver Charlotte Knudsen, investorkontakt i EMGS i en epost. 

Hun ønsker verken å kommentere selskapets egne kostnader til saken eller motpartens kostnader som de er idømt.

Les også: Hevder dette er kopiering av norsk skiteknologi

– Mye i norsk sammenheng

Flere eksperter karakteriserer beløpet som stort overfor Teknisk Ukeblad.

– Det er mye i norsk sammenheng, men ikke enestående, sier Are Stenvik, leder for Advokatforeningens lovutvalg for immaterial- og markedsføringsrett.

PGS har brukt advokatfirmaet Wikborg Rein som krever 6,8 millioner kroner for jobben, mens advokatfirmaet Bristows i London skal ha 4,2 millioner kroner.

Slik virker PGS' teknologi for oljeleting med elektromagnetiske bølger. En sender slepes på ti meters dyp, mens mottakerne slepes på opp til 100 meters dyp. Utstyret kan slepes samtidig med tradisjonelt seismikk-utstyr.
Slik virker PGS' teknologi for oljeleting med elektromagnetiske bølger. En sender slepes på ti meters dyp, mens mottakerne slepes på opp til 100 meters dyp. Utstyret kan slepes samtidig med tradisjonelt seismikk-utstyr.

Dette krangler de om

Seismikk er den vanligste metoden for å lete etter olje, hvor det brukes trykkbølger til å undersøke geologien under havbunnen.

En alternativ metode er å undersøke undergrunnen ved hjelp av elektromagnetiske felt. PGS har utviklet et utstyr for dette, kalt «Towed EM Streamer».

Seismikkgiganten startet med å utvikle dette utstyret i 2004, og har levert elektromagnetiske undersøkelser til markedet siden 2013.

– Dette er en viktig sak for PGS, fordi EM er et forretningsområde vi tror kan bli en viktig del av PGS fremover. Vi har lagt  store investeringer inn i denne teknologien, selv om det i dag bare utgjør en liten del av PGS' inntekter, sier Pedersen.

Rammet inntektene

Den største fordelen med elektromagnetisk oljeleting, fremfor seismikk, er at man i større grad kan fastslå om reservoaret inneholder olje og gass, og ikke bare vann.

Det norske oljeleteselskapet EMGS har i motsetning til PGS rendyrket satsingen på elektromagnetisk oljeleting. De mener PGS' elektromagnetiske utstyr er et inngrep i deres patent og har derfor saksøkt konkurrenten både i Norge og Storbritannia.

EMGS mener at konkurrentens angivelige patentinngrep har hatt betydelig negativ innvirkning på selskapets inntjening. De krevde derfor at Oslo tingrett skulle forby PGS å bruke teknologien i norsk farvann.

Anker

PGS mente derimot at patentet til EMGS var ugyldig. Og de fikk rettens medhold i dette, som mente patentet var ugyldig på grunn av manglende nyhet. Fredag ble dommen avsagt i Oslo tingrett.

– Det mest slående med dommen er at retten har funnet at patentet er ugyldig på grunnlag av hele fire mothold (red.anm. beskrivelser av nærliggende teknologi). Retten slår fast at patentet ikke har nyhetsverdi. Et mothold er tilstrekkelig, og dette gjør at dommen blir sterk og tung og overvinne i neste instans, sier Pedersen i PGS.

EMGS har allerede varslet at de vil anke dommen. I en melding selskapet nylig la ut, peker EMGS på at de har forsvart patentets gyldighet i flere domstoler og at patentet fortsatt er gyldig i 23 land.

Søksmålet mot PGS i Storbritannia skal behandles i løpet av våren 2016.

Les flere nyheter om olje og gass.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.