– Bruk Oljefondet på teknologi

– Bruk Oljefondet på teknologi
BRUK OLJEPENGER: - Det er grunn til å se på hvordan vi bruker de store ressursene vi har i Norge, sier industribyggeren Alf Bjørseth. Han mener Statens Pensjonsfond - Utland, populært kalt Oljefondet, kunne være brukt mer målrettet. Selv har han brukt mye tid på å bringe verden videre innen solceller og nanoteknologi. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

– Det er grunn til å se på hvordan vi bruker de store ressursene vi har i Norge, sier Alf Bjørseth.

Industrigründeren står bak etableringen av selskaper som Rec, Norsun og Thor Energy, og grunnla i sin tid inkubatoren Scandinavian Advanced Technology (Scatec).

Nå mener han at Statens Pensjonsfond – Utland bør bruke pengene sine annerledes, og satse mer målrettet.

Les også: – Handlingsregelen ble laget i panikk

Ikke imponert

– Vi har ganske lang erfaring med Oljefondet her i Norge. Avkastningen der er ikke imponerende. Den kunne nok vært adskillig høyere om den ble satt inn på områder som gir høyere avkastning i et tidsperspektiv på fem til ti år, sier Bjørseth.

Utsagnet kom under regjeringens konferanse om nanoteknologi denne uken, hvor Trond Giske bad industrien og forskningsmiljøene om innspill til hva hans kommende nanostrategi bør inneholde.

– Bør investere oljefondet i forskning

 Har midlene

Bjørseth benyttet anledningen til å peke på at Norge har tilgang til enorme midler, men ikke bruker dem strategisk og til utvikling av teknologi som verden trenger. I stedet er pengene spredt over mange tusen selskaper i alle slags bransjer.

– Vi har midlene til rådighet, men spørsmålet er om vi burde hatt en annen strategi for vår investeringspolitikk. Å investere og eie 1-2 prosent i en masse selskaper over hele verden kan kanskje erstattes av en mer målrettet og kunnskapsrettet investeringsstrategi, sier Bjørseth.

Les også:

Fyller statskassen, raner forskningen

– Dagens hedersgjest er kontinentalsokkelen

– Hele industrigrener kan gå tapt

– Staten interesserer seg ikke nok for veibygging

Etterslepet er på 800 milliarder

Oljefondet stjeles på film

Energien inntar litteraturen

Les mer om: