OLJE OG GASS

Oljefondet stjeles på film

TIL FILMEN: Nylig skrev Teknisk Ukeblad om Eirik Wekres thriller "Operasjon Snøhvit". Nå kan romanen bli filmatisert i regi av Morten Tyldum, som alt har skrevet under avtalen.
TIL FILMEN: Nylig skrev Teknisk Ukeblad om Eirik Wekres thriller "Operasjon Snøhvit". Nå kan romanen bli filmatisert i regi av Morten Tyldum, som alt har skrevet under avtalen. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
7. sep. 2009 - 08:52
Vis mer

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, er det kommet en rekke thrillere om oljens betydning for Norge: Les saken her

Nå kan en av thrillerne vi omtalte, «Operasjon Snøhvit» (Gyldendal 2008), bli filmatisert.

Regissør Morten Tyldum skal alt ha signert en avtale om å lage filmen, ifølge Aftenposten.

Framhever Jens EvensenTHRILLER: Operasjon Snøhvit kom i 2008, og handler om at Oljefondet blir stjålet. Boken rokker også ved det som nå oppfattes som nesten selvsagt, at Norge har tilgang til enorme mengder olje på sokkelen.
Framhever Jens EvensenTHRILLER: Operasjon Snøhvit kom i 2008, og handler om at Oljefondet blir stjålet. Boken rokker også ved det som nå oppfattes som nesten selvsagt, at Norge har tilgang til enorme mengder olje på sokkelen.

Framhever Jens Evensen

Boken handler om at Oljefondet blir stjålet, og PST-etterforsker Hege Tønnesen må finne ut hva som har skjedd. Samtidig jobber samboeren hennes med et forskningsarbeid om Jens Evensen, mannen bak havretten som har mye av æren for at Norge i dag sitter med flere tusen milliarder oljekroner på bok. Boken spekulerer på tvilsomme metoder fra norsk etterretning.

– Jeg syns det er spennende hvordan Norges velstand er så ekstremt basert på arbeidet til en mann. Rett nok var han en leder for mange flere, men han har preget norsk velstandsutvikling i ekstrem grad uten å få særlig kred for det, sa Wekre i et intervju med Teknisk Ukeblad nylig.

– Urealistisk

– At det blir film er sikkert hyggelig for forfatteren. Oljefondet er til for alle nordmenn, men at noen skal kunne stjele det er urealistisk. Sikkerhetssystemene er for gode, sier Siv Meisingseth i Norges Bank til Aftenposten.

Banken har ikke fått noen forespørsel om filming i deres lokaler, men sier at de noen ganger gir tillatelse til dette. Sentralbanksjefen vil trolig ikke bli lånt ut til innspillingen.

Forfatteren er økonom og holder til daglig til på Aker Brygge i Oslo. Boken har solgt i rundt 30 000 eksemplarer.

Ny bok i høst

Wekre har i ettertid skrevet boken «Operasjon Isbjørn», som gis ut i disse dager. Der havner PST-etterforsker Hege Tønnesen opp i en krimgåte som leder henne til nordområdene. Ukjente krefter forsøker å skape en konfrontasjon mellom Norge og Russland som kan føre til en helt ny situasjon i nordområdene.

Det kommer også en tredje bok fra Wekre etter hvert.

Evensens problemer

Thrilleren som nå kan bli filmatisert handler mye om Jens Evensens åtte år i domstolen i Haag, hvor han nærmest levde som en eremitt.

– Han var jo sjefen for Treholt da. Uten å ha gjort noe selv, ble han outet. Han ble jo overvåket selv om han satt i regjering, sier Wekre, som mener en stor del av boka er basert på fakta.

– Du antyder i boken at korrupsjon kan ligge bak Norges oljeformue?

– Jeg dikter opp at Evensen fant tegn til korrupsjon i domstolen. Det er jo påfallende hvordan Norge har vunnet fram i alle tvister med de europeiske landene om havrett. Evensen ble jo gjort til formann for hele komiteen som utarbeidet havretten og satt der i mange år. Det er ingen andre land i hele verden som har tjent så bra på dette regimet som oss, sier Wekre.

Etterretningen innblandet

I boka finner Evensen ut at norsk etterretning jobbet i skyggene under utarbeidelsen av internasjonal havrett, og at noe tvilsomt har skjedd. Wekre mener det er rart at Norge har fått så mye av sine ønsker gjennom.

– Det er merkelig at land som Tyskland som er mye mektigere og større enn oss har latt seg avspise med dette. Men den gangen ante man kanskje ikke konsekvensen. I ettertidens klare lys kan man lure på om det er rettferdig at all oljen og gassen i Norskehavet og Nordishavet, som er eldgammel kompost fra hele kontinentet, skal tilhøre oss. Det kunne blitt fordelt etter folketall eller areal, for eksempel. Dette fantaserer jeg litt om i denne romanen, da.

– Og så blir hele fondet stjålet?

– Evensen sa det også, at vi fikk en enorm fordel og ikke måtte bli for grådige. Han mente at her lå det en kime til framtidig konflikt, sier Wekre.

Det er Zentropa International Norway som har rettighetene til filmatiseringen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.