IT

Bli med inn i fremtidens operasjonsstue

23. nov. 2013 - 20:03

Ved St. Olavs Hospital i Trondheim vil de ligge foran i medisinsk teknologiutvikling.

De såkalte FOR-stuene, eller Fremtidens operasjonsrom, er et samarbeidsprosjekt innen forskning og utvikling ved NTNU.

Gjennom samarbeidsavtaler med leverandører kan man etablere operasjonsrom proppfulle av ny teknologi til glede for både pasienter og kirurgisk personell.

Hensikten med prosjektet er å forske og å drive mer nyskapning for å oppnå høyere kvalitet og produktivitet i det kliniske arbeidet.

Effektivisering av operasjonen er ikke den eneste fordelen. Sikkerhet for pasienten og arbeidskomfort for medisinsk personell skal forbedres.

Les også: Nå skal åpen kildekode også brukes til å lage medisiner

Superstua

Den nyeste av disse fremtidsstuene ved Klinikk for øre-nese-hals, kjevekirurgi og øyesykdommer er nå snart klar til bruk. Den skiller seg fra alt annet i Europa.

Tradisjonelle operasjonsstuer har blitt trangere på grunn av mer utstyr på gulvet. Arbeidsforholdene har derfor blitt vanskeligere.

I denne operasjonsstua, er det eneste som er fast montert på gulvet operasjonsbordet der pasienten ligger.

I stedet for å ha utstyret på vogner som rulles i posisjon rundt operasjonsbordet, henger alt fast i utstyr på vegger eller ned fra taket. Ledninger og kabler er skjult i opphengene. Minst mulig skal i veien for arbeidet.

Les også: Norsk sensor kan revolusjonere hjertekirurgi

Cockpit

Tre store 42 tommers Full HD-skjermer dominerer i stua, i tillegg til to mindre. De kan dreies rundt fra takfestene slik at de er best mulig posisjonert for de som trenger å følge med.

Fra skjermene får kirurgen og operasjonspersonellet presentert all relevant informasjon om pasienten. Nye og gamle bilder fra røntgen og MR i tillegg til alle andre pasientdata står framme.

Monitorene kan også vise bilder fra ulike videokameraer som føres inn i pasienten gjennom kroppsåpninger eller operasjonssåret.

På taket er det festet et HD-kamera som kan filme direkte ned mot pasienten og gi de andre som følger med i rommet, eller utenfor, bedre oversikt over operasjonene.

Operasjonsstua er kablet med et 10 Gbit/s nettverk som gjør at kameraene kan sende video ukomprimert til skjermene.

Oversikt og tilgang på visuell støtteinformasjon blir litt som hos piloten i et fly. Derav opphavet til navnet «cockpitløsning».

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Grafén kan gi 100 ganger raskere internett

Lys og lyd

Lysboksene i taket er bygget opp med fargede lysdioder i rødt, grønt og blått. Når alle lyser med samme intensitet gir de hvitt lys, men de kan justeres individuelt for å blande frem akkurat den fargetonen som er mest effektiv til operasjonene og for å se bildene på skjermen.

Grønt lys bak skjermene har vist seg spesielt effektivt for å gjøre kirurgen mindre sliten, mens kombinasjoner av blått og rødt lys fremhever kontrast når man ser på bilder. Når kirurgen har stilt inn sine favorittinnstillinger, lagres de til neste operasjon.

I taket er det bygget inn høyttalere som kan spille musikk under operasjonen, men også spille beroligende musikk når pasienten føres inn og får anestesi.

Les også: Vil erstatte dyreforsøk med datasimulering

Tre til: I tillegg til de fem skjermene som omgir operasjonsbordet finner vi tre til på veggen som kan styre systemet og vise pasientdata.
Tre til: I tillegg til de fem skjermene som omgir operasjonsbordet finner vi tre til på veggen som kan styre systemet og vise pasientdata.

Kommunikasjon

Mens skjermene og kameraene holder operasjonsteamet best mulig informert, kan også videostrømmene sendes over internett til andre sykehus rundt om i verden, i tilfelle det trengs spesiell kompetanse.

Systemet vil kunne fungere som en slags høyoppløselig medisinsk videokonferanse som gjør det mulig for eksperter å følge med og gi råd under operasjonene.

I etasjen over står IT-utrustningen som driver stua. På den ene veggen finner vi tre skjermer. En berøringsskjerm som styrer systemet og to for journal og bilder fra det medisinske arkivet (Pacs).

Kilde for saken har vært Medisinsk-teknisk sjef ved St. Olavs hospital, Stig Koteng.

Les om annen ny tenkologi:

Neste USB-generasjon lader laptopen og leverer 100 watt

Denne mekaniske villkatten løper raskere enn de fleste mennesker

Skreddersyr annonser basert på ansiktstrekk  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.