INDUSTRI

Årets teknologileder - tre kjemper om tittelen

Tre av kandidatene til Årets teknologileder har et solid forsprang.

Bilde: Montasje
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
31. jan. 2014 - 13:05

Teknisk Ukeblads lesere har bare tre døgn på seg til å stemme på sin favoritt til å få den gjeve tittelen Årets teknologileder.

Sunnmørskandidaten Ståle Rasmussen, adm. dir. i Kleven, ligger best an med Tine Rørvik fra Norner i Grenland på andre og Geir Førre fra Silicon Labs på tredjeplass.

Det er relativt laber oppslutning om Andrew Kay B. Pharm fra Algeta og Silje Vallestad fra Bipper Communication. Svenn-Tore Larsen i Nordic Semiconductor har foreløpig lavest oppslutning blant TU-leserne.

Vil du være med og gi din stemme, kan du gjøre det her. Da kan du samtidig være med i trekningen av en Sony Xperia Z1 Compact.

Det er en jury i TU-redaksjonen, ledet av ansvarlig redaktør Jan M. Moberg som utpeker en vinner etter en totalvurdering av leserstemmer og oppfyllelse av kriteriene.

Dette er kandidatene, i alfabetisk rekkefølge:

Geir Førre, Silicon Labs

Sivilingeniøren Geir Førre har tidligere startet selskapet Chipcon, og solgte det i 2005 til det amerikanske IT-selskapet Texas Instruments for 1, 3 milliarder kroner.

Etterpå opprettet han selskapet Energy Micro. Målet var å bygge verdens mest avanserte og strømgjerrige mikrokontroller - teknologi som reduserer batteriets energibruk. Selskapet ble solgt til Silicon Labs, som er konkurrenten til Texas Instruments.

Nå er Førre sjef for Silicon Labs' avdeling for energivennlige mikrokontrollere og radioer.

Han synes det er positivt med nominasjon og at det blir mer fokus på flere av teknologibedriftene i Norge, og ikke bare de store bransjene.

– Hva slags prosjekter synes du har vært mest spennende og givende å jobbe med i yrkeskarrieren din?

– Jeg har vært så heldig å få starte opp og lede to bedrifter. Det har vært to veldig spennende teknologiprosjekter som har pågått over mange år. Det mest givende er likevel når man har fått samlet en faglig sterk gruppe hvor alle har de samme målene, og jobber hardt for å nå dem. Historiene, veivalgene og opp- og nedturene som jeg har fått dele med mine kollegaer underveis er det som i sum gjør det spennende og givende å jobbe, det som utvikler og driver meg, sier Førre til Teknisk ukeblad.

Les også: Dette er Norges ukjente milliardbutikk

Andrew Kay B. Pharm, Algeta

Andrew Kay B. Pharm er administrerende direktør i farmasibedriften Algeta. Selskapet ble spesielt kjent for utviklingen av kreftbehandlingsmedikamentet Xofigo.

For ti år siden hadde selskapet 10 ansatte. I år har antall ansatte rundet 100, og den tyske farmasigiganten Bayer verdsetter selskapet til 15,1 milliarder kroner. Denne nyheten kom ut i november 2013 og sendte aksjekursen opp 30 prosent.

Briten Mr. Kay, som han kalles, har vært leder av Algeta fra 2009, og har jobbet i 25 år med utvikling og kommersialisering innad i legemiddelindustrien.

Les også: Disse oppfinnerne går på høygir

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Svenn-Tore Larsen, Nordic Semiconductor

Konsernsjef i Nordic Semiconductor, Svenn-Tore Larsen, er opprinnelig elektronikkingeniør fra Storbritannia. Selskapet han leder har gjort stort suksess i markedet for trådløs kommunikasjon. Det leverer blant annet brikker til trådløst tastatur og mus, og har Microsoft og Logitech på kundelisten.

Larsen konkluderer med at det å satse på Bluetooth Smart-teknologien, var et riktig valg.

– Vi tok en stor risiko da vi satte i gang for syv år siden, men vi trodde på teknologien. I år ser vi at det er en standard som blir snakket mest med i elektronikkmiljøer, sier Larsen til Teknisk ukeblad.

Larsen synes det er flott å bli nominert, men presiserer at han kun er en frontfigur.

– Vi har klart å samle veldig dyktige ingeniører fra forskjellige miljøer, og vi får en god fremdrift på prosjektene fordi vi har en god blanding av kompetanse. Vi har også sterk markedskompetanse, og lytter til kunders innspill.

Les også: Hva i all verden gjør Magnus Carlsen på gadgetmesse i Las Vegas?

Ståle Rasmussen, Kleven

Konsernsjefen Ståle Rasmussen leder det største norskeide skipsbyggingskonsernet, og har 700 ansatte. Konsernet bygger og utruster store offshorefartøy. I løpet av 2014 skal konsernet levere ti fartøy. Blant disse er et 145 meter langt konstruksjonsskip til Eidesvik.

Rasmussen har jobbet innen skipsbygging de siste 12 årene og før det i mekanisk industri. Kleven kaprer mange kontrakter i et tøft marked. Nå går bedriften foran og "insourcer" - tar tilbake produksjon til verftet i Ulsteivik.  Større grad av robotisering gjør bygging av skipsmoduler konkurransedyktig.

– For meg handler nominasjon ikke om en person, men om et system og en bedrift. Det er miljøet ved bedriften som blir nominert, og ikke enkeltpersoner, sier Rasmussen.

Les også: Skal kunne operere i arktiske farvann

Tine Rørvik, Norner

Tine Rørvik er administrerende direktør i Norner. Selskapet driver med forskning og utvikling innen plast, materialer og petrokjemi. Tidligere var selskapet en del av den multinasjonale plastprodusenten Borealis, men i 2007 ble det et datterselskap og senere skilt ut som selvstendig selskap.

Rørvik sier at det definitivt mest spennende i hennes yrkeskarriere var å flytte fra Borealis og starte en selvstendig bedrift.  

– Da var vi over 80 ansatte og hadde flere tusen kvadratmeter med laboratorier. Vi skulle ut i verden og samarbeide med de store globale aktørene.

Hun er selv sivilingeniør med doktorgrad i petrokjemi, men har jobbet med innovasjon og innovasjonsledelse de siste årene. Rørvik sier det er moro med nominasjonen og at innsatsen blir lagt merke til.

– Innovasjonsledelse går på å motivere de rundt deg og være med på verdiskaping og endringsprosesser. Innovasjon handler om å endre på ting slik at folk synes det er moro å oppnå de målene man jobber med.

Les også: Lager plast av CO2

Silje Vallestad

Silje Vallestad er gründer og direktør i selskapet Bipper Communications, som hun startet opp i 2006. Den gangen utviklet hun tjenesten Bipper-Kids for å kontrollere barns mobilbruk.

– Jeg startet Bipper rett fra skolebenken, og å bygge selskapet har vært en fantastisk prosess hele veien. Det er utfordrende og spennende å tilpasse oss endringer i tilgjengelig teknologi og brukerbehov. Tenk at det bare er noen få år siden folk flest fikk smartmobiler. Smartmobilene har endret verden, og har også endret både hvordan vi jobber og våre muligheter internasjonalt, sier Vallestad til Teknisk ukeblad.

Hun bor for tiden i USA sammen med familien. Etter Bipper har hun startet en ny app, bSafe.

– Fremover kommer trygghetsalarmen i fokus. Tjenesten skal utvides med alarmsentraler og profesjonelle sikkerhetstjenester samt at vi skal videreutvikle bSafe med tilleggsfunksjoner som vi har søkt patent på. Dette blir superspennende, og hele teamet gleder seg.

Vallestad sikret nylig en avtale med det internasjonale sikkerhetsselskapet G4S, og lanserer appen internasjonalt. Selskapet har nå snart 20 ansatte i USA og Ukraina.

Vallestad er ikke teknolog selv, men har siviløkonomutdannelse fra BI. I et tidligere intervju med Teknisk ukeblad, sier hun at det har vært en fordel.  

Her kan du stemme på din favoritt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.