KARRIEREARBEIDSLIV

Ikke skriv under denne kontrakten

Nyutdannet? Sjekk hva din arbeidskontrakt sier om spesielt ett tema.

Det kan være ulovlig å tilby uavhengige stillinger til nyutdannede uten nok erfaring, mener Nito.
Det kan være ulovlig å tilby uavhengige stillinger til nyutdannede uten nok erfaring, mener Nito. Bilde: colourbox.com
17. sep. 2013 - 10:29

I 2012 ble 28 prosent av de nyutdannede ingeniørene ansatt i særlig uavhengige stillinger uten rett til overtidsbetaling, viser lønnsstatistikk blant Nitos medlemmer.

– Ikke takk ja

Nitos advokater advarer unge arbeidstakere mot å skrive under kontrakter som lar folk «jobbe livet av seg».

– Med andre ord betyr det at du takker ja til en stilling hvor overtidsbetalingen er inkludert i din årslønn. Du har ingen begrep om hvor mye du skal jobbe og du får ikke betalt for den ekstra tiden du bruker på jobb, sier Erlend Aarsand, advokat og sjef for juridisk seksjon i Nito.

Han sier at enkelte arbeidsgivere velger å gi en lønnskompensasjon inkludert i årslønnen, men som arbeidstaker kan man tjene mer på overtidsbetaling.

Aarsand oppfordrer arbeidssøkere å spørre arbeidsgiveren om regler for avspasering og bonus.

– For eksempel kan det være lurt å undersøke om reisetiden brukt i forbindelse med jobb kan avspaseres senere. I utgangspunktet kan du ikke kreve betaling eller avspasering når du reiser for arbeidsgiver på egen fritid. Arbeidsgiver må ha egne ordninger eller avtaler, som det kan være greit å kjenne til.

Les også: «Alle» ingeniørstudentene er sikre på å få jobb

Ulovlige stillinger

Særlig uavhengige stillinger uten overtidsbetaling blir ifølge Arbeidstilsynet definert som stillinger uten direkte lederfunksjoner.

– Det skal være en høy grad av frihet og uavhengighet i stillingen, og arbeidstakere vil minne om selvstendige oppdragstakere. Du skal i utgangspunktet selv bestemme når og hvor du skal jobbe.Tilbys den type stillinger til nyutdannede uten nok erfaring vil dette i de fleste tilfeller være ulovlig, mener Aarsand.

NITO har hatt saker som viser at mange unge ingeniører arbeider svært mye, langt over arbeidsmiljølovens lovbestemte vern knyttet til arbeidstidens lengde.

– Vi kjenner til saker hvor personer har blitt utbrent og har måttet omskolere seg. Men de færreste av dem ønsker å stå frem, sier Aarsand.

Dokumenter overtid

Aarsand sier at hvis skaden har skjedd og en nyutdannet har akseptert en uavhengig stilling uten overtidsbetaling, finnes det flere veier ut.

– Så lenge du kan dokumentere at du har arbeidet overtid og du har arbeidet i forståelse med arbeidsgiver, kan du når som helst kreve overtidsbetaling uavhengig av hva som står i kontrakten. Kontrakten vil være ugyldig når den er i strid med loven, sier Aarsand.

Nito har nettopp vunnet frem i en sak i lagmannsretten hvor medlemmet får etterbetalt ca. 100.000 kroner som følge av en slik ulovlig ansettelsesavtale.

– Nito har de senere årene vunnet flere rettsaker for uriktig bruk av ansettelser i særlig uavhengig stilling. Senest i fjor fikk et medlem i Solstad Offshore i Haugesund etterbetalt 100.000 kroner i lønn og overtidsgodtgjørelse for et halvt års overtidsarbeid, sier informasjonssjef i Nito Jan Kjetil Johnsrud.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I en annen sak ved Borgarting lagmannsrett ble en ingeniør tilkjent 225.000 kroner for opptil 800 timer overtid i løpet av ett år. Arbeidstakeren jobbet 90 timer enkelte uker.

Les også: Dette ser ikke bra ut på CV-en

Færre kontrakter

Færre nyutdannede Tekna-medlemmer kommer opp i lignende problemstilling. I 2008 svarte 27 prosent av nyutdannede ingeniører at de ikke hadde rett til overtidsbetaling.

Men i 2012 lå det samme tallet på 17 prosent, nedgang med 10 prosentpoeng.

– Vi er veldig fornøyd med den nedgangen som har vært. Tallet er fortsatt altfor høyt og skal være tilnærmet null for denne gruppen arbeidstakere. Men vi ser at det å jobbe med saken både overfor arbeidsgivere og mot avtaleparter som NHO hjelper. I tillegg har Arbeidstilsynet de senere årene satt fokus på temaet, sier advokat og leder av juridisk kontor i Tekna Anne Cathrine Hunstad.

Hun anbefaler nyutdannede sivilingeniører å ta opp problemstillingen før de aksepterer jobbtilbudet.

– I tidligere arbeidsmiljølov kunne man bringe en slik tvist inn for Arbeidstilsynet for avgjørelse, den muligheten ble fjernet ved ny lov i 2005. I dag må en arbeidstaker eventuelt bringe en slik tvist inn for rettsapparatet for å få en avklaring. Noe de fleste arbeidstakere kvier seg for.

Gjennom fagforeningen Akademikerne jobber Tekna for at alle arbeidstakere skal være omfattet av arbeidstidskapittelet.

– Inntil det skjer så mener vi at det må være mulig å bringe en tvist om rett til overtid eller ikke inn for tvisteløsningsnemnda. Der behandles det spørsmål som rett til deltid og rett til utdannelsespermisjon, sier Hunstad.

Les også:

Så mye koster det å rekruttere en ny kollega

5 tips for personlighetstesten

– Ingeniører egner seg ikke som konsulenter  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.