KARRIERE

Ikke si hvilken lønn du vil ha

RÅD: Ikke si hvor høy lønn du har i dag.
RÅD: Ikke si hvor høy lønn du har i dag. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
24. nov. 2010 - 11:46

Takk for all del ikke ja til det første tilbudet og ikke si hvor mye du forventer.

Dette bør du alltid ha i bakhodet når du skal forhandle om lønn, skriver Wall Street Journal.

Avisa nevner fem ting du bør gjøre når du skal forhandle om lønn. Triksene er særlig gyldige når det er snakk om lønn i en ny stilling.

- Spill på urettferdighet

1. Sjekk forholdene. I USA er lønnsnivået mer hemmelig enn i Norge. Her på berget gjør lønnsstatistikker og offentlige skattelister det mulig å sjekke lønnsnivået i ulike yrker og i ulike virksomheter. Å sjekke med folk du stoler på kan også være lurt. Gå aldri inn i en lønnsforhandling uten å ha undersøkt lønnsnivået på forhånd.

2. Ikke si hva du forventer. Spørsmålet kommer alltid: Hva forventer du i lønn? Eventuelt: Hvilken lønn har du i dag? Her bør du aldri være den som kommer med det første tallet. Kommer du med en for høy lønnsforventning, sjaltes du raskt ut av søknadsprosessen. Kommer du med for lav lønnsforventning, kan det signalisere at du ikke er kvalifisert eller er desperat. Hvis du blir presset til å oppgi et tall, oppgi verdien av den totale belønningspakken - inkludert frynsegoder, bonuser og pensjonsordning.

3. Lyv aldri. Dette kan virke selvsagt, men det er like fullt viktig. Oppgir du en høyere lønn enn du faktisk har, er det enkelt for arbeidsgiveren å avsløre det. Det krever bare en telefon til HR-avdelingen der du jobber. Å bli tatt i løgn kan gjøre at du ikke får jobben eller gjøre deg vanskelig for deg å lykkes i jobben. Det kan også ryktes i bransjen.

4. Ikke aksepter det første tilbudet. De fleste arbeidsgivere forventer at kandidater vil forhandle om lønna. Det reelle tilbudet er gjerne litt høyere enn det første tilbudet du får. Takker du ja med en gang, får du lavere lønn enn arbeidsgiveren i utgangspunktet var villig til å gi deg,

5. Be om andre goder. Når lønnsnivået er bestemt, er tida kommet for å be om andre goder. Husk at terskelen gjerne er lavere for å gi deg frynsegoder enn høyere lønn. Samtidig er det sjelden mulig å få en bedre pensjonsordning eller liknende "kostbare" goder. Be heller om å få jobbe hjemme en dag per uke eller betalt mobiltelefon og bredbånd.

Slik går du opp i lønn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.