OLJE OG GASS

– IEA skjuler større oljekrise

SKJULER SANNHETEN: Bak analysene til sjeføkonom Fatih Birol (bildet) i Det internasjonale energibyrået IEA lurer det seg noe større, mener dr. Richard Miller, tidligere geokjemiker for BP. I en artikkel i tidsskriftet Energy Policy skriver han at IEA skjuler en kommende oljekrise med farlig optimistiske antagelser om fremtidig oljeproduksjon.
SKJULER SANNHETEN: Bak analysene til sjeføkonom Fatih Birol (bildet) i Det internasjonale energibyrået IEA lurer det seg noe større, mener dr. Richard Miller, tidligere geokjemiker for BP. I en artikkel i tidsskriftet Energy Policy skriver han at IEA skjuler en kommende oljekrise med farlig optimistiske antagelser om fremtidig oljeproduksjon. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
7. mars 2011 - 13:40

Norge og andre OECD-land planlegger sin energipolitikk ut i fra analysene fra energibyrået IEA. Men IEAs spådommer skjuler en kommende oljekrise.

Det hevder Dr. Richard Miller ved Oil Depletion Analysis Centre (ODAC) i en artikkel i siste utgave av tidsskriftet Energy Policy (artiklene her koster penger).

– Hendelsene i Midtøsten har skapt oppmerksomhet, men feilene i IEAs analyser er potensielt mer alvorlige på lang sikt. Vi flyr blindt inn i en enda mer alvorlig krise, sier Miller ifølge en pressemelding fra ODAC.

Les også: Krever svar om peak oil

– Altfor optimistiske

Richard Miller jobbet som geokjemiker i BP fra 1985 til 2008. Han er nå stipendiat hos ODAC. Artikkelen hans i Energy Policy heter «Future oil supply: The changing stance of the International Energy Agency».

Ifølge ODACs pressemelding har IEA i perioden 2007-2010 snudd fra optimisme til pessimisme og siden tilbake til optimisme på oljens vegne, uten at dette er skikkelig grunngitt i organisasjonens årlige rapporter om verdens energitilgang, World Energy Outlook.

Artikkelforfatteren spør også om den kraftige kritikken fra blant andre Kjell Aleklett ved Universitetet i Uppsala er tatt opp av IEA, og konkluderer med at dette ikke har skjedd.

Les også: Kritiserer IEAs regnestykker

Artikkelen konkluderer med at IEAs spådommer er for optimistiske for perioden fram til 2030. Den mest pessimistiske spådommen er den mest sannsynlige, mener ODAC.

Les også: Det internasjonale energibyrået:<br/> Råoljen er over toppen

IEA - verdens oljeproduksjon til 2035 (kilde: World Energy Outlook 2010)
IEAS ANTAGELSE: Det blå feltet viser dagens produserende felter, og det lyseblå er felter som er funnet, men må utvikles. Grafen fra World Energy Outlook viser at det må finnes mye olje for å forsyne verden fremover. IEA

Endrer forutsetninger

I rapporten World Energy Outlook (WEO) har OECD-landenes energi-kunnskapsbank IEA spådd at oljeproduksjonen kan møte etterspørselen minst til 2030, selv om de samtidig har understreket at dette er svært vanskelig.

I WEO 2008 varslet IEA at det trengs 64 millioner fat per dag i økt oljeproduksjon innen 2030, som tilsvarer seks ganger produksjonen til verdens største oljeprodusent Saudi-Arabia.

Dette er det likevel mulig å få til, mente IEA. Men samtidig har de endret flere av sine forutsetninger etter 2008, ifølge Miller:

  • IEA mener ikke lenger at oljeproduksjonen faller med 3,5-3,7 millioner fat per dag. Nå er det bare 3,1 millioner fat per dag. IEAs tall er hemmelige. Er det første tallet riktig, trenger verden hele 10 millioner fat per dag ekstra i 2030 - altså produksjon tilsvarende enda ett Saudi-Arabia
  • IEA har oppjustert den økte effektiviteten i oljebruken fra 2 til 3 prosent årlig, uten å forklare hvorfor dette vil skje. Hvis det ikke skjer, trenger verden enda 2 millioner fat per dag i økt produksjon hvert femte år
  • IEA forutsetter nå at Brasil vil øke oljeproduksjonen med 3,2 millioner fat per dag innen 2030, Irak med 4,5 millioner fat per dag og oljesanden i Canada skal øke med 1,7 millioner fat per dag, totalt 9,4 millioner fat per dag - selv om de kjemper om de samme investeringskildene og har problemer med både sikkerhets- og miljøutfordringer

Ubesvart kritikk

Artikkelen peker i tillegg på at IEA ikke har besvart tidligere kritikk fra blant andre Kjell Aleklett ved Universitetet i Uppsala og britiske UK Energy Research Council.

  • IEA regner alle oppdagede felter som mulige å bygge ut, selv uten at noen har planer om det. Men 25-50 prosent av funnene kan vise seg ikke å være lønnsomme nok til at de blir utvunnet, ifølge artikkelen
  • IEA tror på en usannsynlig høy produksjon fra oppdagede og uoppdagede felter i forhold til det industrien har levert tidligere. IEAs modeller forutsetter at man klarer å utvinne opptil 16 prosent av den gjenværende oljen hvert år, mens det høyeste nivået bransjen har klart i dag er 7 prosent av gjenværende olje (i Nordsjøen)
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Organisasjonen ODAC frykter en global oljekrise og forsøker å opplyse og informere folk om peak oil-spørsmålet. I sin pressemelding skriver de at IEAs spådommer om at det er nok olje i 2030 ikke er troverdige.

Det er trolig at oljeproduksjonen når en topp innen noen få år, konkluderer de.

Les også:

– Peak oil er politikernes beste venn

Avslo peak oil-forskning

Frykter nye oljekriser

Saudi-Arabias olje overvurdert

Kan mangle 110.000 TWh

ExxonMobil finner mindre olje

– «Peak oil» i 2010

UNDERSAK: – Mer enn nok olje

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.