OLJE OG GASS

Kritiserer IEAs regnestykker

SOLNEDGANG: Statfjord A i solnedgang. Forskere ved Universitetet i Uppsala mener verden ikke klarer å produsere så mye olje som Det internasjonale energibyrået IEA legger opp til. De tror verden har nådd "peak oil".
SOLNEDGANG: Statfjord A i solnedgang. Forskere ved Universitetet i Uppsala mener verden ikke klarer å produsere så mye olje som Det internasjonale energibyrået IEA legger opp til. De tror verden har nådd "peak oil". Bilde: Statoil
Kjetil Malkenes Hovland
11. nov. 2009 - 11:27

Svenske forskere mener at oljealderens nedtur er begynt.

De mener å ha påvist vitenskapelig at Det internasjonale energibyrået IEA overdrev kraftig sine forventninger til framtidige oljefunn i rapporten «World Energy Outlook 2008».

– Vi har nådd oljealderens høydepunkt, sier professor Kjell Aleklett ved Universitetet i Uppsala på sin blogg Aleklett's Energy Mix.

Har studert IEAs tall

Alekletts team av energiforskere får snart publisert artikkelen «The Peak of the Oil Age» i tidsskriftet Journal of Energy Policy. Der analyser de IEAs 2008-tall. Forskerne konkluderer med at energibyrået har brukt «parametre som ikke kan støttes av vitenskapelige bevis».

Forskerne i Uppsala mener å ha påvist at IEAs analyse fra 2008 om at det kan produseres 75 millioner fat råolje per dag i 2030 er feil. Det reelle tallet er 25 millioner fat per dag lavere, mener de.

Den totale oljeproduksjonen, inkludert ukonvensjonell olje, vil ligge på 75 millioner fat per dag, mener svenskene. Det er 26 millioner fat mindre enn det IEA spådde i 2008.

Sendte brev til energiministeren

– Det betyr at vi har nådd maksimal oljeproduksjon, peak oil. Dette kommer til å påvirke framtidig økonomisk utvikling og CO2-utslippene, sier Aleklett på sin blogg.

Han kaller denne analysen for «The Uppsala World Energy Outlook» og har sendt brev med kopi av artikkelen til både energiminister Maud Olofsson og til generaldirektør Thomas Kåberger i den svenske Energimyndigheten.

– Har hørt anklagene før

Aleklett kjenner seg igjen i anklagene mot Det internasjonale energibyrået som kom denne uken. En kilde i IEA stod fram anonymt i avisen avisen The Guardian og sa at byrået har føyd seg etter amerikansk press og tonet ned faren for en snarlig «peak oil»: Les saken her

Professor Kjell Aleklett sier at han har hørt disse anklagene fra folk i IEA før, blant annet ved et rundebordsmøte på IEAs hovedkontor i Paris.

– Ved det tilfellet, november 2007, hadde jeg personlige diskusjoner med tjenestemenn ved IEA, og det som nå rapporteres i The Guardian ble da rapportert til meg, under løfte om ikke å røpe kilden. Jeg hadde tidligere hørt det samme fra en annen tjenestemann fra Norge, som jobbet med analyser for IEA da han fortalte om USAs press, forteller Aleklett på sin hjemmeside.

– Feilaktige prognoser

– Hva disse feilaktige analysene kommer til å koste verden er vanskelig å spå, men alle de krisepakkene som eksisterer er trolig en mindre del av regningen. I vår publikasjon « How reasonable are oil production scenarios from public agencies?» viser vi at man ved IEA lager feilaktige prognoser om framtiden, skriver Aleklett.

IEAs 2009-tall

I går kom IEA med en ny World Energy Outlook for 2009. De spår der at oljeforbruket vil øke kraftig mot 2030, fra 88 millioner fat per dag i 2008 til 105 millioner fat per dag i 2030: Les saken her

IEA sier at oljeproduksjonen i landene utenfor OPEC når toppen rundt 2010, og at all økningen i oljeproduksjon framover må komme fra OPEC-landene.

Spørsmålet er da om OPEC-landene har kapasitet og ønske om å øke oljeproduksjonen så mye. IEA forsøker å lokke dem med å spå at OPECs samlede olje- og gassinntekter vil mangedobles. I 2030 vil OPEC til sammen tjene 30 000 milliarder dollar ifølge energibyråets referansescenario.

Mange utsatte prosjekter

Over 20 oljeprosjekter på til sammen 2 millioner fat per dag er utsatt eller stoppet det siste året, sier IEA. I tillegg er 29 prosjekter på til sammen 3,8 millioner fat per dag utsatt med minst halvannet år.

Energiselskapene borer også færre olje- og gassbrønner. De bruker i tillegg mindre penger enn før på raffinerier, rørledninger og kraftverk.

3 milliarder dollar daglig

Det kreves enorme investeringer for å forsyne verden med energi fram mot 2030. Ifølge World Energy Outlook må 1,4 prosent av global BNP årlig settes av til investeringer i energisektoren for å oppfylle referansescenarioet.

Det tilsvarer 3 mrd. UD dollar (17 mrd. kroner) per dag de neste 20 årene, eller 1100 milliarder dollar i året.

Pressemelding fra universitetet

Oppdatering: Universitetet i Uppsala sendte tirsdag ut en pressemelding om saken i forbindelse med et seminar de skal ha om oljen, framtiden og klimaet torsdag.

I pressemeldingen gjentar Aleklett det han sier på bloggen sin.

– Konklusjonen er at det bare er mulig å verifisere 75 prosent av den produksjonen IEA hevder er mulig, og dette medfører at verden har nådd maksimal oljeproduksjon, sier Aleklett i pressemeldingen.

– Klimapanelet overdriver også

Det betyr også at utslippsscenarioene fra FNs klimapanel er overdrevet, slår Aleklett fast. I en tidligere artikkel om kullproduksjonen i USA har forskergruppen vist at scenarioene fra klimapanelet som skal gi de høyeste temperaturøkningene ikke kan bli til virkelighet.

– For det framtidige globale klimaet er disse forskningsresultatene svært positive, siden det betyr at mulighetene for å stabilisere økningen av den globale temperaturen øker markant, sier Aleklett.

– Men våre beregninger viser at det ikke finnes en framtid med stadig økt forbruk av fossile brensler, det være seg olje, gass eller olje. Vi får et helt nytt spill innen energiforsyningen, og verden trenger nye globale energisystem. Man må øke ressursene til energiforskning, sier Aleklett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.