ENERGI

IEA sier olje- og gasselskapene ikke kutter nok metan

Olje- og gassindustrien sørget for utslipp av 70 millioner tonn metan i fjor.

IEA-sjef Fatih Birol ber olje- og gassektoren gjøre mer for å redusere utslipp av den kraftige klimagassen metan.
IEA-sjef Fatih Birol ber olje- og gassektoren gjøre mer for å redusere utslipp av den kraftige klimagassen metan. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
19. jan. 2021 - 07:14

Det internasjonale energibyrået (IEA) ber olje- og gasselskap gjøre mer for å kutte utslippene av klimagassen metan.

I en rapport fra organisasjonen mandag, kommer det fram at en nedgang på rundt 10 prosent i metanutslippene i 2020 hovedsakelig skyldtes produksjonskutt som følge av lavere etterspørsel under koronapandemien.

IEA advarer om at mengden metan som blir sluppet ut i atmosfæren, kan øke igjen når produksjonen av fossilenergi øker igjen, og ber land og selskaper om å gjøre mer for å kutte utslippene.

Utslipp på 70 millioner

CO2 utgjør brorparten av klimagassutslippene, men metan er også sterkt bidragsytende til den globale oppvarmingen, fordi den på mer effektivt vis fanger varme i atmosfæren.

IEA sier i rapporten at olje- og gassindustrien sørget for utslipp av 70 millioner tonn metan i fjor, tilsvarende de totale energirelaterte CO2-utslippene til hele EU.

– Det finnes ingen god grunn for å la disse skadelige lekkasjene fortsette, sier IEA-sjef Fatih Birol.

Han legger til at regjeringer kan bidra til å løse problemet med mer effektive reguleringstiltak.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.