ELEKTRISK

ID.3: 40 prosent billigere å bygge enn e-Golf

Volkswagens nye elbil blir betydelig rimeligere å produsere enn forgjengeren.

Produksjonen av ID.3 er i full gang i VWs ombygde fabrikk i Zwickau.
Produksjonen av ID.3 er i full gang i VWs ombygde fabrikk i Zwickau. Foto: Volkswagen AG
19. nov. 2019 - 17:00

Herbert Diess, Volkswagens konsernsjef, sier av den nye elektriske ID.3 blir hele 40 prosent billigere å bygge enn den utgående e-Golf. 

- Mesteparten av kostnadsreduksjonen kommer fra celler og batterisystemet. Fem til ti prosent av besparelsen kommer fra at hele fabrikken er dedikert produksjon av elektriske kjøretøy, sier Diess til Reuters

Motoren til ID.3 er kompakt nok til å få plass i en sportsbag. <i>Foto:  Volkswagen AG</i>
Motoren til ID.3 er kompakt nok til å få plass i en sportsbag. Foto:  Volkswagen AG

Bygget som elbil fra grunnen

Mye av forklaringen er at e-Golf var en konvertering av den fossildrevne Golf-modellen, og altså ikke bygget som elbil fra bunnen. Volkswagen skal produsere ID.3 i et langt større volum, som også får ned kostnadene per bil. Kostnadsreduksjonen er en av faktorene som gjør at VW har tro på at det skal gå an å gire om produksjonen fra forbrenningsmotorer til batteridrevne biler - uten å tape penger. 

Elmotoren i ID.3 kalles APP 310, og får deler fra en rekke ulike fabrikker i Tyskland. <i>Foto:  Volkswagen AG</i>
Elmotoren i ID.3 kalles APP 310, og får deler fra en rekke ulike fabrikker i Tyskland. Foto:  Volkswagen AG

Tidligere denne måneden begynte produksjonen av ID.3 i Zwickau, med både Diess, Angela Merkel og tu.no til stede. Zwickau-fabrikken produserte tidligere biler med forbrenningsmotor, men er nå bygget om til å kun skulle lage elektriske biler.

Flere strekninger på E39 og E18 i Agder og Telemark kan være krevende å holde åpne om vinteren.
Les også

Kontrakt til 731 mill. skal gi færre problemer

Neste høst skal ID.3 også bygges på VW-fabrikken Gläserne Manufaktur, som ligger i sentrum av Dresden. “Glassfabrikken” har vært et prestisjeprosjekt for VW-konsernet, og her er det produsert noen av konsernets mest prestisjefylte biler, som VW Phaeton og Bentley Continental Flying Spur - i tillegg til e-Golf. 

VW har startet bygging av en elbilfabrikk i amerikanske Chattanooga, Tennessee. I tillegg har VW elbilfabrikker i Kina, både i Anting utenfor Shanghai og i Foshan i Guangdong-provinsen. 

Lars Trygve Heen er forskningsleder for missiler ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og har jobbet med NSM og missilsøkere siden 2000. En ny søkerløsning er blant de mange komponentene som må utvikles for det kommende supersoniske missilet 3SM.
Les også

Slik skal FFI bidra til at Norge lager nytt verdensledende missil

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.