IT

IBM vokser i vest

FLERE HODER: IBMs satsing på løsninger for integrerte operasjoner er vellykket, og Norges-direktør Morten Thorkildsen trenger flere hoder i Rogaland.
FLERE HODER: IBMs satsing på løsninger for integrerte operasjoner er vellykket, og Norges-direktør Morten Thorkildsen trenger flere hoder i Rogaland. Bilde: Jørgen Skjelsbæk
Espen Zachariassen
25. mai 2011 - 15:46

Integrerte operasjoner (IO)

  • Bruk av informasjonsteknologi for å øke utvinningsgraden, spesielt i reservoarer som nærmer seg slutten.
  • Ved hjelp av sensorer i utstyr og brønner sendes sanntidsinformasjon om produksjon og drift til driftssentre på land.
  • Her kan ekspertene vurdere boreoperasjoner, vedlikeholdsbehov og gi råd om driftsproblemer uansett hvor eksperten er stasjonert.
  • Tradisjonelt har eksperter reist ut på en plattform for å gi råd om og utbedre problemer. Og vedlikehold foregår vanligvis i planlagte intervaller uavhengig av utstyrets faktiske tilstand.
  • Gevinsten er bedre utnyttelse av reservoarene som følge av raskere og bedre beslutninger og kortere driftsstans.
  • Forventet gevinst av IO er 300 milliarder kroner, men foreløpig har bare fem prosent av norsk sokkel «smarte brønner» som gir et reelt utbytte av IO-teknologi.

I fjor var IBM klar med Integrated information framework (IIF), en løsning som integrerer produksjons- og overvåkingsdata fra norsk sokkel. Dette er selve dashbordet for integrerte operasjoner.

Statoil var prøvekanin i pilotprosjektet og har senere kjøpt løsningen og videreutviklet den under betegnelsen ”Godi”.

Nytt navn

Nå er IIF ferdigutviklet, omdøpt til Integrated information core (IIC) og fått innpass som hovedløsning for olje og gass i hele IBM-konsernet.

IIC er også et sentralt fundament for løsninger for flere andre bransjer.Norske teknologer

Det er ikke uvanlig at IBM får til løsninger som markedet vil ha, men det er ikke hverdagskost at den er laget i Norge. De fleste ansatte her på berget har økonomisk bakgrunn, mens selskapets Center of Excellence (CoE) for olje og gass i Stavanger primært er besatt med teknologer.

Og staben her er i ferd med å bli for liten til alle oppgavene.

– Vi er nødt til å bygge opp enda mer kompetanse i skjæringspunktet mellom it og olje/gass, sier administrerende direktør Morten Thorkildsen hos IBM Norge.

Knutepunkt

Senteret har behov for blant annet arkitekter, SAP-konsulenter, prosjektledere og kompetanse på analyse. Senteret er et knutepunkt for dette kompetanseområdet, mens eksperter og arbeidsoppgaver befinner seg over hele kloden.

– I første omgang leter vi etter flere titalls nye folk, og nå er det den lokale bemanningen i Stavanger vi ønsker å forsterke, sier Thorkildsen til Teknisk Ukeblad. Kjernestaben teller i dag rundt 70 hoder, men prosjekter på tvers av landegrensene kan trekke antallet opp i 250.

– Vi kan se for oss en dobling av grunnstaben, sier Thorkildsen.

Gjøa:

Vrien jakt på hoder

Trykket ved kompetansesenteret øker fordi oljebransjen tar i bruk stadig flere løsninger innenfor integrerte operasjoner.

– Og IIC-løsningen brer om seg til flere steder i verden. Vi har dialog med en rekke selskaper i så vel Brasil som Australia. Blant annet har vi kontrakt med raffineriet HMEL i India. Her leverer vi IIC for å optimalisere prosessene innenfor blant annet energiforbruket og forsyningskjeden, sier IBM-sjefen.

Han legger ikke skjul på at det ikke er den enkleste oppgaven å finne mennesker med den rette tunge kompetansen som ønsker å jobbe i Rogaland.

– Det er hva jeg vil kalle et hett marked. Det er krevende å finne denne kompetansen lokalt, noe vi ønsker fordi vi vil ha et stabilt arbeidsmiljø ved senteret. Om vi klarer å doble staben i Stavanger avhenger av om vi finner de rette menneskene lokalt.

Les også: Oljeleting inspirert av Xbox

Her er Statoils nye it-plattform

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.