ENERGI

IAEA: Reell risiko for atomulykker i Ukraina

Russiske raketter har forårsaket skade ved to deponeringsanlegg for radioaktivt avfall.

Ukraina har fire atomkraftverk og to under oppføring, ifølge Store norske leksikon. Dette er Rivne atomkraftanlegg.
Ukraina har fire atomkraftverk og to under oppføring, ifølge Store norske leksikon. Dette er Rivne atomkraftanlegg. Foto: Rivne atomkraftanlegg/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
27. feb. 2022 - 21:20

Det er en svært reell risiko for at russiske angrep mot ukrainske anlegg med radioaktivt materiale vil påføre skade på helse og miljø, advarer IAEA.

Etter et krisemøte kunngjorde Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at to russiske raketter – ett på stedet for et deponeringsanlegg for radioaktivt avfall i Kyiv og et annet ved et lignende anlegg nær den nordøstlige byen Kharkiv – hadde forårsaket skade, men det var ingen indikasjoner på radioaktivt avfall.

– Disse to hendelsene understreker den svært reelle risikoen for at anlegg med radioaktivt materiale vil lide skade under konflikten, med potensielt alvorlige konsekvenser for menneskers helse og miljøet, sa IAEA-sjef Rafael Grossi.

Den nye stålsarkofagen kom på plass over den eksploderte Tsjernobyl-reaktoren i 2016. Men det er mange andre atomkraftanlegg i bruk i Ukraina.
Les også

Ukrainske atomanlegg bekymrer norske strålevernmyndigheter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.