OLJE OG GASS

I USA får man nå bensin til mindre enn en tredel av prisen i Norge

Fallet fortsetter i 2015.

Så mye har bensinprisene i USA stupt de siste 18 månedene.
Så mye har bensinprisene i USA stupt de siste 18 månedene. Bilde: Kjersti Magnussen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
31. jan. 2015 - 09:44

Fallende bensinpriser måned etter måned har gjort det merkbart billigere å kjøre bensindrevne biler for amerikanerne.

For øyeblikket ligger prisen på en gallon – altså 3,78 liter – på nesten nøyaktig 2 dollar. Det vil si 15,5 kroner. I Norge ligger prisen for en gallon på langt over det tredobbelte.

Ifølge nettsiden Bankrate.com kommer prisene i USA til å falle videre i 2015. Men hva er årsakene til de fallende bensinprisene?

Les også: – Finn en løsning uten folk i Nordsjøen. Da er problemet løst

Raffineriene har det helt strålende

Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets har noe av svaret.

– En ting er oljeprisen. Og i USA har raffineriene en fantastisk tid nå. Amerikansk råolje er veldig billig på grunn av mangel på raffinerikapasitet. De kan bruke skiferoljen og har det helt strålende, sier Saltvedt til Teknisk Ukeblad.

– Gode raffinerimarginer gjør at det produseres mye bensin, og prisen for forbrukeren blir lavere, forklarer hun.

Saltvedt sier også at mens vi i Norge har rundt 60 prosent skatter og avgifter på bensin, ligger dette i USA på 16-17 prosent.

– Dessuten selges drivstoff i Norge i kroner, og det endrer seg gjerne i motsatt retning av oljeprisen. I US slår det rett igjennom på bensinprisen fordi det ikke er noen valutakurs å ta hensyn til, sier hun.

Hun forteller blant annet at salget av SUV-er har tatt seg opp på grunn av at det er så mye billigere bensin ute hos forbrukeren.

Les også: Derfor er diesel billigere enn bensin

Thina Margrethe Saltvedt  i Nordea Markets mener det er flere årsaker til at bensinprisene i USA er så lave som de er.
Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets mener det er flere årsaker til at bensinprisene i USA er så lave som de er.

– Folk drar mer på ferie

Nettsiden bankrate.com har listet opp fire årsaker til at bensinprisene har sunket så heftig som de har gjort.

Ett av punktene er at det har vært mindre ekstremvær (se samtlige punkter lenger nede i artikkelen). Dette er Saltvedt enig i og sier at det enkelte somre i orkansesongen ikke har gått ut over oljeproduksjonen i Mexicogolfen.

– Dessuten, særlig etter Katrina, så har man forsterket både produksjonsanleggene og plattformene. De er mye mer solide og tåler mer vær enn tidligere. Det har heller ikke vært noen store orkaner som har truffet amerikanske oljeproduserende områder heller. Dette gjør nok at lagrene er bygget opp bedre, sier hun.

En annen ting Saltvedt peker på er at økonomien i USA går bedre enn i Europa.

– Folk er mer villige til å bruke penger og drar mer på ferie. Dette gjør at forbruket på bensin øker. Dette er motsatt av Europa der man sliter å komme seg i gang med denne veksten, sier hun.

Les også: Brukte feil diesel, må betale 212 millioner kroner

Mer olje, lavere oljepris

Ifølge nettsiden bankrate.com er de fallende prisene på drivstoff i USA et mangefasettert bilde. De lister opp fire av de mest sentrale årsakene.  

1. Mer olje

Det er mer olje i markedet, og amerikanske produsenter både i Gulf of Mexico og på landbaserte skiferfelt har fått opp produksjonen betraktelig. Samtidig kjøper amerikanske raffinerier færre fat olje fra dyrere utenlandske produsenter.

– Den økte oljetilførselen i USA, kombinert med svekkede forventninger til den globale økonomien og verdens oljeforbruk vil sannsynligvis presse oljeprisene lavere i 2015. Når kostnaden på olje faller, faller også prisen på oljebaserte produkter som bensin, skriver bankrate.com.

2. Fallende oljepris

En av hovedårsakene til fallet i amerikanske bensinpriser er prisen på råolje.

– Amerikanske raffinerier kjøper mange millioner fat om dag for å tilføre olje til verdens største økonomi. Derfor vil til og med små forandringer på prisen utgjøre store forskjeller, ifølge nettsiden.

Teknisk Ukeblad har skrevet en rekke artikler om årsakene til oljeprisfallet.

Blant annet har vi skrevet om skiferoljens rolle i prisfallet, om analytiker Jarand Rystads påstander om supplysjokk, samt hvilke felt dette vil gå utover i Norge.

Sårbart for orkaner

3. Ingen store naturkatastrofer

Ifølge bankrate.com er en av hovedårsakene, som nevnt tidligere i saken, knyttet til naturkreftene. At det har vært færre naturkatastrofer har ført til at bensinprisen har gått ned.

– Mexicogolfen har noen av de mest lovende oljefeltene i verden. Området er også sårbart for orkaner. En «velplassert storm» kan ødelegge for mange oljerigger, og det skjer fra tid til annen. Men i 2014 lot naturkreftene området være i fred, ifølge nettsiden., heter det i artikkelen.

4. Billigere bensinoppskrifter om vinteren

Det finnes forskjellige oppskrifter på bensinen som selges fra pumpene. Og her er det sesongmessige variasjoner.

– Vinterbensinen er vanligvis den billigste. I september pleier myndighetene å gi tillatelse til å lage bensin med billigere hydrokarboner som butan, ifølge bankrate.com.

Les også: Nå skal bensinmotoren bli mye bedre

– Vil starte med eksport

Thina Saltvedt i Nordea Markets sier at det er usikkert hvor lenge bensinprisfallet i USA vil holde på, men føler seg trygg på at den vil øke igjen om ikke altfor lenge.

– Når råoljeprisen begynner å stige, kommer bensinprisen i samme takt. USA kommer også til å begynne å eksportere olje. De har allerede såvidt begynt med det til Mexico. Utover høsten, i forbindelse med valget, vil vi nok se mer til dette, sier hun.

Saltvedt poengterer også at amerikanske forbrukere er livredde for at bensinprisen skal stige, da de er såpass avhengig av å bruke bil. Noe som kan påvirke prisene er om det blir høyere avgifter på bensinen.

– Det er et klimaår og dette kan bli tatt opp. Men jeg tror dette sitter lenger inne enn å åpne for eksport, sier hun.

Les også:

Visste du at bensinen er annerledes om vinteren enn om sommeren?  

Sjekk ut den elektriske Bobla

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.