Hydrogen-Mercedes til kun 300 000 kroner

Hydrogen-Mercedes til kun 300 000 kroner
Mercedes-Benz B-klasse F-Cell er typegodkjent i Norge, men er ikke til salgs. Og i hvert fall ikke for 300 000 kroner. Bilde: Per Erlien Dalløkken

I forrige uke lanserte Statens vegvesen den såkalte Nybilvelgeren – et nettsted som skal hjelpe folk å finne bilene som har best sikkerhet og lavest utslipp.

Les også: Staten hjelper deg å velge drømmebilen

500 000 euro

Alle potensielle kjøpere av lavutslippsbiler som har haket av i den noe pussig formulerte boksen «drivstofftype: batteri», har fått seg en hyggelig overraskelse.

Ifølge Nybilvelgeren vil du i så fall kunne kjøpe en Mercedes-Benz B-klasse F-Cell for 300 000 kroner.

Slik ser dataarket ut

Denne hydrogenbilen er så langt produsert i kun noen titalls utgaver og er ikke i ordinært salg. Daimler har som målsetting å produsere 200 Mercedes-Benz B-klasse F-Cell innen utgangen av 2012.

Det er en kjensgjerning at dette er kostbare biler. Både på grunn av brenselcelleteknologien og at dette er småskala håndbygging. Teknisk Ukeblad har tidligere fått anslått stykkprisen til 500 000 euro.

Ti biler til Norge

Med andre ord vil det ikke være vanskelig å følge statens anbefaling om å handle denne for 300 000 kroner. Selv om det kun finnes fire fyllestasjoner for hydrogen i Norge per i dag.

Også senioringeniør Espen Andersson i Vegdirektoratet ville vært fristet til handel, bekrefter han. Men:

– Dessverre har det her sneket seg inn en feil i databasen. Riktignok har vi typegodkjent disse bilene, men de er ikke til salgs. Vi kjøper inn data fra Opplysningsrådet for Veitrafikken, og har bedt dem sjekke dette nå, forteller Andersson.

Den første B-klassen med brenselcelle er alt levert til Norge. I løpet av året skal ytterligere ni biler av samme type leases ut i Oslo som en del av EUs største demonstrasjonsprosjekt for hydrogen.

Les mer hos Industrien: Jorden rundt-biler til Norge

Her er en utdypende artikkel om både F-Cell og hydrogenprosjektet:

Første fullblods hydrogenbil er her

Norgesvante stjernebiler

Mercedes-Benz ønsker å demonstrere at brenselcelleteknologien har gjort framskritt, og sender nå denne B-klasse F-Cell ut på en verdensturné. I tillegg skal 150 tilsvarende prototyper settes inn i ulike hydrogentestprogram, hvorav ti kommer til Norge.
Denne MB F-Cell har nettopp kommet hjem til Stuttgart etter en jordomkjøring. Vel å merke sammen med en Linde-lastebil med medbragt hydrogen. Foto: Per Erlien Dalløkken Per Erlien Dalløkken