KRAFT

Hydro selger kraftverk for 1 mrd.

SELGER KRAFTVERK: Hydro selger sin eierandel på 20,86 prosent i SKS Produksjon til Salten Kraftsamband for en milliard kroner.
SELGER KRAFTVERK: Hydro selger sin eierandel på 20,86 prosent i SKS Produksjon til Salten Kraftsamband for en milliard kroner. Bilde: Stein Jarle Olsen
Øyvind LieØyvind Lie
26. juli 2011 - 10:07

Hydros eierandel, som er 20,86 prosent, selges til Salten Kraftsamband

– Eierandelen i SKS har vært en minoritetsandel og en finansiell eiendel for Hydro som har gitt et årlig utbytte på om lag 30 millioner norske kroner de siste to årene.

Jeg er fornøyd med verdsettelsen vi har oppnådd i transaksjonen, sier Hydros konserndirektør for økonomi- og finans, Jørgen C. Arentz Rostrup, i en pressemelding.

Les også: Hydro: Statkabel et positivt bidrag

Ingen synergier

SKS er lokalisert i et område der Hydro ikke har industrielt kraftforbruk og det ikke er synergier med Hydros andre kraftverk. Derfor vil salget ikke påvirke Hydros produksjon av primæraluminium i Norge, ifølge Rostrup.

SKS Produksjon har ingen fysisk kraftavtaksavtale med Hydro og ingen tilknytning til Hydros andre kraftverk i Norge.

Rostrup sier Hydro vil fortsette å utvikle sine majoritetseide kraftverk i Norge over de neste årene.

Etter transaksjonen vil Salten Kraftsamband eie 100 prosent av SKS Produksjon.

Les også: Hydro tror på Norge

370 GWh

SKS Produksjon opererer bare som kraftprodusent. Selskapet eier ni kraftverk i Nordland, med en årlig normalproduksjon på nær 1,8 TWh per år. Om lag 280 GWh av produksjonen blir solgt som kvotekraft til kostpris.

Hydros eierandel representerer om lag 370 GWh av totalproduksjonen, eller om lag 310 GWh justert for kvotekraften.

Hydro forventer å regnskapsføre en gevinst på om lag 650 millioner norske kroner i resultatet for tredje kvartal.

Selskapet eier nå 9,4 TWh fornybar vannkraftkapasitet i Norge og utfører for tiden et oppgraderings- og ekspansjonsprogram med totale investeringer på om lag 1,2 milliarder norske kroner i perioden 2011-2015.

Les også: Les også: Ny Qatalum-forsinkelse

Kunne beholdt eierskapet

Hydro må selge kraftverkene sine i Røldal-Suldal før 2022, før det hjemfaller til staten. Men kraftsalget i Nord-Norge har ingenting med hjemfallsreglene å gjøre.

Selskapet kunne nemlig fortsatt å eie kraftverket, siden eierandelen er under 33,3 prosent.

Les også: Må levere kraftverkene tilbake til staten

Les også:

Større svingninger

Hydro la også fram sitt resultat for andre kvartal i dag. Det viste et underliggende resultat før finansposter og skatt på 1.906 millioner kroner, opp fra 1.448 millioner kroner i første kvartal.

Høyere realiserte alumina- og aluminiumpriser kombinert med økte volumer støttet det underliggende resultatet for kvartalet.

– Vi er fortsatt optimistiske når det gjelder utsiktene for etterspørsel etter aluminium, men økt usikkerhet i det siste grunnet mer ustabile makroøkonomiske forhold og problemer knyttet til statsgjeld kan føre til større svingninger i etterspørselen i månedene som kommer, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding.

Opptrappingen av produksjonen ved Qatalum fortsatte i kvartalet, og ventes å nå full kapasitet innen utgangen av tredje kvartal. Qatalum eies av Qatar Petroleum og Hydro med halvparten hver.

Les også: Hydro øker i Sunndal

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.