BYGG

Hva vil du vite om brannen i katedralen Notre-Dame?

Kom med innspill direkte til journalistene i TU.

Bildeserien viser spiret på Notre-Dame-katedralen kollapse i mandagens brann.
Bildeserien viser spiret på Notre-Dame-katedralen kollapse i mandagens brann. Foto: AP/NTB Scanpix

Mandag kveld startet brannen i den verdenskjente gotiske katedralen Notre-Dame i Paris.

Brannen startet på loftet og spredte seg raskt gjennom trekonstruksjonen på innsiden av det franske byggverket.

Det øvre spiret på katedralen raget 93 meter i været. To timer etter brannstart begynte spiret og krenge, og kort tid senere kollapset det i et flammehav.

Tidlig tirsdag morgen slo brannvesenet i Paris fast at brannen, som da hadde rast i over åtte timer, var under kontroll og delvis slukket.

Fra et teknologisk perspektiv gjenstår det flere spørsmål om årsak, konsekvenser og hvordan slike hendelser skal unngås ved lignende bygg.

Vi ønsker å besvare så mange spørsmål i tilknytning til brannen som mulig. Under kan komme med ønsker til journalistene i TU, så skal vi forsøke å komme de fleste i møte.

Du kan lese mer om bakgrunnen for hvorfor TU aktivt vil engasjere brukerne i journalistikken, i denne kommentaren fra digitalredaktør Svein-Erik Hole.

Hva mer vil du vite om brannen i Notre-Dame?

 

Hvordan kan vi komme i kontakt med deg?

Jeg vil være anonym

Fakta om Notre-Dame

 • Den gotiske katedralen Notre-Dame ble påbegynt i 1163 og sto ferdigstilt rundt 1250.
 • Før den var ferdigstilt ble katedralens mest verdsatte relikvier, Jesu tornekrone og en bit av Jesu kors, hentet til Paris fra Det bysantinske rike av kong Ludvig den IX i 1238.
 • Den 16. desember i 1431 ble den engelske kong Henrik VI også kronet til konge av Frankrike i Notre-Dame. Etter dette skjedde flere kroninger og kongelige ekteskapsinngåelser i kirken.
 • I 1455, 24 år etter at Jeanne d'Arc ble brent på bålet for kjetteri, dro moren Isabelle Romée til Notre-Dame og kjempet for sin datters ettermæle. I 1909 ble Jeanne d'Arc beatifisert, i 1920 kanonisert, og hun fikk egen statue i Notre-Dame.
 • Under Den franske revolusjon i 1789 ble kirken utsatt for plyndring, men ble reddet fra totalødeleggelse av Napoleon Bonaparte, som utropte seg selv til keiser over Frankrike der inne.
 • 2. desember 1804 kronet Napoleon Bonaparte seg selv til Napoleon 1, satt krone på kona Joséphines hode og en laurbærkrans av sølv på sitt eget i Notre-Dame. Han lot seg samtidig utrope til konge av Italia.
 • Forfatter Victor Hugo levendegjorde kirken i klassikeren «Ringeren i Notre-Dame» i 1831, om pukkelryggede Quasimodo og vakre Esmeralda.
 • 26. august 1944 ble det holdt gudstjeneste for å feire frigjøringen av Paris etter 2. verdenskrig.
 • I 1970 ble general Charles de Gaulle gravlagt fra kirken, en svært sjelden hyllest. De Gaulle ledet Frankrike under annen verdenskrig mot Hitlers Tyskland og regnes som grunnlegger av den femte franske republikk.
 • 2013: 1.500 personer ble evakuert da Dominique Venner, en kjent fransk essayist og samfunnsdebattant på ytre høyre, tok sitt eget liv ved alteret i Notre-Dame.
 • 15. april 2019 ble store deler av Notre-Dame totalskadd i brann.

(Kilder: NTB arkiv, SNL, Napoleon.org , Joanne of arc info og AFP)

Les mer om: