BYGG

Hva med en vindturbinbro?

Solar Wind-broen bruker vindturbiner og solpaneler under "asfalt" av plast til å produsere nok energi til 15000 husstander.
Solar Wind-broen bruker vindturbiner og solpaneler under "asfalt" av plast til å produsere nok energi til 15000 husstander.
Stein Jarle Olsen
7. feb. 2011 - 14:07

“Solar Wind” var ett av forslagene i en konkurranse om å modernisere en nedlagt motorveistrekning mellom byene Bagnera og Scilla i Italia.

Konseptet er broer som produserer energi gjennom vindturbiner mellom de bærende elementene, i tillegg til at kjøreflaten er bygget i solabsorberende materiale.

Plastvei

26 vindturbiner og 20 kilometer med solceller dekket med gjennomsiktig plast vil til sammen kunne produsere rundt 47 millioner kilowattimer i året, ifølge designerne Fransesco Colarossi, Giovanni Saracino og Luisa Saracino.

– Prosjektet er basert på idéen om å utnytte mellomrommet mellom søylene i de eksisterende til å huse et system med vinddrevne turbiner integrert i byggverket. Dette gir mindre bruk av areal og derfor redusert påvirkning av både landskap og miljø, skriver designerne i presentasjonen av konseptet.

I en noe mer usannsynlig vending skisserer designerne også at broene kan inneholde selvdrevne drivhus, hvor bilene kan stoppe for å handle lokalt produserte varer.

GRØNT: Drivhus på broen?

Urbane fall

Solar Wind-konseptet ble nummer to i konkurransen, som ble vunnet av fire franske designere. De skisserer et konsept med boliger integrert i søylene.

Boligene skal være selvforsynt med vann fra regnet og energi gjennom geotermisk kraft og gjenvinning av energi fra kloakk.

– Samtidsarkeologien (broen over broen) resulterer i en prosess hvor urbane fall møter den klatrende naturen. Kombinasjonen av infrastruktur og miljø er effektivt nok til å etablere et nytt og ansvarlig høykvalitets-levesett, skriver designerne.

Les også: Dobbelt så bred på samme pilarer

Dette er Norges vakreste bro

BÆREKRAFTIG: Selvforsynte boliger i de bærende elementene stakk av med seieren i designkonkurransen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.