OLJE OG GASS

Høyere priser taler mot gassfakling

Fakling statfjord plattform
Fakling statfjord plattform Bilde: Øyvind Hagen/StatoilHydro
Stein Jarle Olsen
16. juli 2007 - 08:12

Gass verdt flere titalls milliarder kroner blir hvert år brent opp i forbindelse med oljeproduksjon verden over.

Dette skjer fordi det gjerne ligger noe gass sammen med oljen, og metodene for å ta vare på denne gassen er dyrere enn å bare brenne den opp.

Forurenser

Fakling eller flaring, som praksisen kalles, er imidlertid et stort forurensningsproblem, og de siste årene har det blitt rettet stort fokus mot gassbrenningen.

Større og større press blir rettet mot oljeprodusentene om å slutte med faklingen og heller ta vare på gassen.

Den amerikanske osean- og atmosfæreadministrasjonen (NOAA) estimerer at 168 milliarder kubikkmeter naturgass ble faklet vekk i 2006 - tilsvarende 27 % av hele USAs gassforbruk.

400 milliarder kroner

Total verdi på denne gassen kunne vært 69 milliarder dollar, eller like over 400 milliarder norske kroner med dagens kurs.

– Så lenge gassprisene er lave, kan du like godt fakle. Men nå begynner gassprisene å nærme seg punktet hvor fakling ikke lenger er lønnsomt, sier Jonathan Stern ved Oxford Institute for Energy Studies i England til Newscientist.

Russland verst

Effekten av høyere gasspriser gjenstår enda å se. Ifølge NOAA har faklingen vært rimelig konstant mellom 150 og 170 milliarder kubikkmeter årlig fra 1995 til 2006.

NIgeria har lenge vært antatt å være det landet som fakler mest gass. Men NOAA har analysert satelittobservasjoner i stedet for å stole blindt på myndighetenes rapporter, og fant at Russland er det landet som fakler desidert mest gass.

Dobbelt av andre

I 2004 faklet landet så mye som 51 milliarder kubikkmeter, noe som er over dobbelt så mye som Nigerias 23 milliarder kubikkmeter.

President Vladimir Putin har imidlertid bedt regjeringen om å stramme reglene for gassfakling, for å beskytte miljøet og spare mer gass til Russlands industri.

Nigeriansk strategi

Nigeria har også utviklet en strategi for å eliminere gassfakling innen 2008, men mange tviler på at landet klarer å møte sine mål.

Landets største oljeprodusent Royal Dutch Shell har sagt at de ikke klarer å gjennomføre faklingsstoppen innen 2008, ettersom myndighetene ikke støtter gassoppsamlingsfasilitetene med mer penger.

– Viktig med profitt

Daniel Simmons ved det Internasjonale Energibyrået i Paris mener høyere priser er viktig for å bli kvitt faklingsproblemet.

– Gass solgt i Russland er bare verdt ca 60 dollar per 1000 kubikkmeter, men til utlandet kan gassen nå selges for 320 dollar. Markedsledende Gazprom kan kanskje se på en reduksjon av fakling som et av tiltakene for å øke gassforrådet i Russland, sier han.

Forbud i Norge

Norge har, som et av få land i verden, totalforbud mot fakling i alle tilfeller hvor det ikke er sikkerhetsmessig nødvendig.

– Vi produserer sannsynligvis den reneste petroleumen i verden. De 10 oljebud som ble innført i 1971 sa blant annet at avbrenning av gass ikke må aksepteres på norsk sokkel. Bilder fra norske oljeplattformer med en gassflamme rett til værs er derfor svært misvisende, ettersom dette kun skjer i svært liten grad, sier pressekontakt i Oljedirektoratet , Eldbjørg Vaage Melberg.

Danske oljeplattformer er miljøsvin

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.