Høyblokka har fått tilbake sin opprinnelige høyde – fra 1958

To ekstra etasjer fra 1980-tallet er fjernet.

Høyblokka har fått tilbake sin opprinnelige høyde – fra 1958
Høyblokka nærmest bøyer seg over avgrunnen i området der bomben gikk av. Byggearbeidet strekker seg langt ned under det som tidligere var gateplan. – Man hadde ikke bygget et nytt regjeringskvartal dersom det ikke hadde blitt bombet, sier Pål Weiby i Statsbygg. Foto: Hanna Johre/NTB

– Vi var oppe der i sted. Der var det luftig, og man glemmer litt at det mangler to etasjer når man står på toppen, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg til NTB ved det enorme byggeområdet rundt blokka.

Det var opprinnelig planlagt å legge til fire nye etasjer på Høyblokka. Etter at det ble besluttet at Statsministerens kontor ikke lenger skulle være i toppen av bygget, ble det imidlertid bestemt å skrelle vekk de to øverste etasjene som ble lagt til på slutten av 1980-tallet.

Nå er de fjernet, og Høyblokka har igjen sine opprinnelige 15 etasjer fordelt på 48 meter.

På innsiden står den helt tom og ser nærmest ut som et nedlagt parkeringshus. Arbeidet med å tilbakeføre den til sin opprinnelige arkitektoniske form er i full gang.

– Vi ønsker å ivareta dagens krav og behov, samt fremtidens behov, samtidig som vi ivaretar det gamle, sier assisterende prosjektleder Carsten Spannagel i Statsbygg til NTB.

Rehabiliteringen av Høyblokka er en sentral del av det som kalles trinn 1 i byggingen av det nye regjeringskvartalet.

Denne første fasen har en kostnadsramme på 20,5 milliarder kroner. De to siste byggetrinnene er ennå ikke ferdigbehandlet. Her er ikke kostnadene spikret, og dermed er ikke den endelige prisen for hele prosjektet fastslått ennå.

 

Les også