Hjernen på 1-2-3

Hjernen på 1-2-3
Barnehjerne med hjernebetennelse er en av tingene du kan se på Teknisk Museums nye utstilling Mind Gap. Bilde: Fredrik Drevon

Mind Gap:

Mind Gap er produsert av Nasjonalt medisinsk museum, og er Norsk Teknisk Museums største satsning i 2011. Norsk Teknisk Museum vil ikke oppgi hva det har kostet å lage Mind Gap. Offisiell åpning er 16. april, men utstillingen er tilgjengelig for publikum fra 17. april. Mind Gap er Hovedinnslag i 200-års feiringen til Universitetet i Oslo. Robert Wilson har designet utstillingen, med hjelp fra Serge von Arx, og hans elever ved Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold. Norsk Teknisk Museum ble stiftet i 1914, har 46 årsverk, og omkring 230,000 besøkende i året.

Lørdag åpnet Teknisk Museums utstilling Mind Gap, som bruker en teatralsk tilnærming for å formidle kunnskap om hjernen. Teknisk Ukeblad fikk en omvisning bak kulissene.

– Utstillingen blir interaktiv, og helt fri for montre med lange tekster, lover prosjektleder Henrik Treimo, som har jobbet på heltid i to år med å forberede denne storsatsningen, i tett samarbeid med hjerneforskere ved blant annet Universitetet i Oslo.

BILDESERIE: Bli med på Mind Gap

Overraskelser

– Folk vil få seg noen utrolige overraskelser, sier Treimo og peker på gjennomborede kranier på veggen og sinnrike instrumenter i taket.

Treimo ønsker å innvie publikum i hjernens mysterier og i forskningen bak kunnskapen. Det blir også trukket historiske linjer fra de gamle egypterne, som produserte de første anatomiske beskrivelser av hjernen, via Fridtjof Nansens doktorgrad i nevrobiologi, til dagsaktuelle temaer som Alzheimers sykdom og helsepolitikk.

Speil og fantasiÅpner hjernen: "Her skal det skal det bli et enormt speilrom med bl. a. gjennomborede hodeskaller," sier prosjektleder for Mind Gap, Henrik Treimo. Fredrik Drevon

Speil og fantasi

Ved å organisere utstillingen i tre ulike avdelinger, som en spektakulær fusjon mellom vitenskap og scenekunst, ønsker museet å vekke publikums engasjement for verdens mest kompliserte objekt:

– I den første avdelingen, speilrommet, blir publikum konfrontert med både sin egen og forskeres nysgjerrighet. I den neste avdelingen er det montert 155 seljetrær. Her vil publikum finne noen svar. Dette skjer ikke gjennom faktabombardement, men ved å appellere til fantasien, forteller Treimo.Avstand mellom nevroner

– Tittelen Mind Gap henspiller på avstanden mellom nevronene, og hvordan signaler går fra en hjernecelle til en annen. På slutten av 1800-tallet begynte forskere å diskutere om det er avstand mellom hjernecellene, eller om de henger sammen.

Vi skal ikke her avsløre hvilke visuelle herligheter som venter i det tredje rommet, men det skulle være nok å nevne at utstillingen er designet av den amerikanske scenekunststjernen Robert Wilson.

Avantgarde-regissøren Wilson har blant annet samarbeidet med rockelegendene Tom Waits og Lou Reed, og har regissert "Peer Gynt" ved Det Norske Teatret.

Les også:

Berømt hjerne skal gi svar

Kanin

Et grep Wilson bruker i Mind Gap, som mange vil gjenkjenne fra samtidskunsten, er at publikum får teste ut rollene som observatør og forsøkskanin samtidig.

– Jeg sendte Wilson en forespørsel på e-post og han takket ja dagen etter. Han er ikke dyrere å leie inn enn skandinaviske scenekunstnere, men han designer jo ting som koster penger å lage, sier Treimo.

– Vil utstillingen gi publikum noen svar på om hjernen er alene?

– Kanskje. Jeg tror i hvert fall at utstillingen vil føre til mange gode diskusjoner.

STAPPFULLT: Utstillingen er en instrumentorgie uten sidestykke i museets historie. I ett av rommene er det stappfullt av medisinske instrumenter i taket. Fredrik Drevon

Ut 2012

Selv har Treimo lært mye ved å tenke vitenskapsutstilling gjennom en kunstners øyne.

– Det jeg er mest fornøyd med er at vi har fått vitenskapelige og kunstneriske miljøer til å møtes og snakke sammen.

Utstillingen retter seg mot et bredt publikum og vil bli stående ut høsten 2012.

Les også: – Vi er ute etter dere

– Vi kan bli minst 120 år gamle

Medisinpris til NTNU-forskere

Les mer om: