NYETEKNOLOGIER

Hjernen på 1-2-3

Barnehjerne med hjernebetennelse er en av tingene du kan se på Teknisk Museums nye utstilling Mind Gap.
Barnehjerne med hjernebetennelse er en av tingene du kan se på Teknisk Museums nye utstilling Mind Gap. Bilde: Fredrik Drevon
16. apr. 2011 - 11:29
Vis mer

Lørdag åpnet Teknisk Museums utstilling Mind Gap, som bruker en teatralsk tilnærming for å formidle kunnskap om hjernen. Teknisk Ukeblad fikk en omvisning bak kulissene.

– Utstillingen blir interaktiv, og helt fri for montre med lange tekster, lover prosjektleder Henrik Treimo, som har jobbet på heltid i to år med å forberede denne storsatsningen, i tett samarbeid med hjerneforskere ved blant annet Universitetet i Oslo.

BILDESERIE: Bli med på Mind Gap

Overraskelser

– Folk vil få seg noen utrolige overraskelser, sier Treimo og peker på gjennomborede kranier på veggen og sinnrike instrumenter i taket.

Treimo ønsker å innvie publikum i hjernens mysterier og i forskningen bak kunnskapen. Det blir også trukket historiske linjer fra de gamle egypterne, som produserte de første anatomiske beskrivelser av hjernen, via Fridtjof Nansens doktorgrad i nevrobiologi, til dagsaktuelle temaer som Alzheimers sykdom og helsepolitikk.

Speil og fantasiÅpner hjernen: "Her skal det skal det bli et enormt speilrom med bl. a. gjennomborede hodeskaller," sier prosjektleder for Mind Gap, Henrik Treimo.
Speil og fantasiÅpner hjernen: "Her skal det skal det bli et enormt speilrom med bl. a. gjennomborede hodeskaller," sier prosjektleder for Mind Gap, Henrik Treimo.

Speil og fantasi

Ved å organisere utstillingen i tre ulike avdelinger, som en spektakulær fusjon mellom vitenskap og scenekunst, ønsker museet å vekke publikums engasjement for verdens mest kompliserte objekt:

– I den første avdelingen, speilrommet, blir publikum konfrontert med både sin egen og forskeres nysgjerrighet. I den neste avdelingen er det montert 155 seljetrær. Her vil publikum finne noen svar. Dette skjer ikke gjennom faktabombardement, men ved å appellere til fantasien, forteller Treimo.



Avstand mellom nevroner

– Tittelen Mind Gap henspiller på avstanden mellom nevronene, og hvordan signaler går fra en hjernecelle til en annen. På slutten av 1800-tallet begynte forskere å diskutere om det er avstand mellom hjernecellene, eller om de henger sammen.

Vi skal ikke her avsløre hvilke visuelle herligheter som venter i det tredje rommet, men det skulle være nok å nevne at utstillingen er designet av den amerikanske scenekunststjernen Robert Wilson.

Avantgarde-regissøren Wilson har blant annet samarbeidet med rockelegendene Tom Waits og Lou Reed, og har regissert "Peer Gynt" ved Det Norske Teatret.

Les også:

Berømt hjerne skal gi svar

Kanin

Et grep Wilson bruker i Mind Gap, som mange vil gjenkjenne fra samtidskunsten, er at publikum får teste ut rollene som observatør og forsøkskanin samtidig.

– Jeg sendte Wilson en forespørsel på e-post og han takket ja dagen etter. Han er ikke dyrere å leie inn enn skandinaviske scenekunstnere, men han designer jo ting som koster penger å lage, sier Treimo.

– Vil utstillingen gi publikum noen svar på om hjernen er alene?

– Kanskje. Jeg tror i hvert fall at utstillingen vil føre til mange gode diskusjoner.

STAPPFULLT: Utstillingen er en instrumentorgie uten sidestykke i museets historie. I ett av rommene er det stappfullt av medisinske instrumenter i taket.
STAPPFULLT: Utstillingen er en instrumentorgie uten sidestykke i museets historie. I ett av rommene er det stappfullt av medisinske instrumenter i taket.

Ut 2012

Selv har Treimo lært mye ved å tenke vitenskapsutstilling gjennom en kunstners øyne.

– Det jeg er mest fornøyd med er at vi har fått vitenskapelige og kunstneriske miljøer til å møtes og snakke sammen.

Utstillingen retter seg mot et bredt publikum og vil bli stående ut høsten 2012.

Les også: – Vi er ute etter dere

– Vi kan bli minst 120 år gamle

Medisinpris til NTNU-forskere

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.