IT

Hindringer i kø for nettskyen

IKKE SKYFRITT: Store juridiske hindringer står i veien for utvikling av cloud computing som et profesjonelt verktøy for næringslivet, ifølge Fujitsus teknologidirektør Joseph Reger.
IKKE SKYFRITT: Store juridiske hindringer står i veien for utvikling av cloud computing som et profesjonelt verktøy for næringslivet, ifølge Fujitsus teknologidirektør Joseph Reger. Bilde: Odd Richard Valmot
15. des. 2010 - 07:42

München: – Nettskyen gir oss nye muligheter til kostnadskutt og effektivisering.

Slik promoterer teknologidirektør Joseph Reger hos Fujitsu fordelene med nettskyen, eller cloud computing.

Men han legger ikke skjul på at leverandørene sliter med utfordringer: Nettskyen er beheftet med usikkerhetsmomenter, ubesvarte spørsmål og praktiske problemer.

– Nylig så vi hvordan en forsker brukte tilgjengelige superdatakraft-tjenester til å knekke en sikkerhetskode mange trodde var nesten ubrytelig. Det hele kostet bare et par dollar i regnekraft. Det sier litt om både de muligheter og utfordringer vi står over for, medgir Reger på den årlige pressebriefingen om hans vurderinger av it-utviklingen.

Les også: Norge kan bli grønn it-sinke

Europa må snu

Slike historier gjør potensielle kunder skeptiske til nettskyen, noe som bekreftes i undersøkelsen ”Lagringsbarometeret” gjennomført av Yougov for it-selskapet Proact. Norske bedrifter er blant de største skeptikerne, men heller ikke internasjonalt blir leverandørene nedrent av cloud-hungrige kunder. Det er en vekst, og internasjonalt vurderer 7 av 10 virksomheter en cloud-løsning. Men en prognose fra analyseselskapet Gartner viser at om to år vil fremdeles 80 prosent av bedriftene foretrekke å ha maskinvaren i eget hus.

Juridiske hindringer bidrar til tregere utvikling, ifølge Fujitsu-direktøren.

– Spesielt i Europa er dette en utfordring fordi så mange land krever at dataene ikke skal sendes og lagres over landegrensene. Vi sliter med foreldete juridiske systemer sammenlignet med USA. Det gjør det vanskelig å bygge europeiske nettskyer, sier teknologidirektøren.

Her tror han det er Europa som må forandre seg og ikke de grenseoverspringende prinsippene som ligger til grunn for nettskyen.

Les også: Hybridskyen tar over

Usikkerhet

Reger skjønner at mange selskapet vegrer seg for å ta i bruk nettskytjenester for fullt, så lenge de tilbudene som eksisterer er beheftet med usikkerhet.

– Hva skjer når kontrakten går ut, og hva om selskapet man har kontrakt med går over ende? Er man sikker på at de har skikkelige sikkerhetskopier om noe skulle skje? Kan man være sikker på at man kan hente dataene sine tilbake like enkelt som man leverer dem fra seg når man kjøper tjenester i nettskyen, er spørsmål han stiller seg.

– Det å forlate nettskyen kan bli en skremmende opplevelse. Prøv å finne reglene for slike forhold i det som står med liten skrift i kontrakten. Det er ikke sikkert at det er verken billig eller enkelt, sier Reger.

Les også: Holder seg unna nettskyen

Stort skifte

Reger mener likevel det bare er et spørsmål om NÅR nettskytjenestene for alvor slår gjennom i forretningsverdenen.

Han betegner clouden som det nye store skiftet innen it. Det forrige var kommersialiseringen av internett på 90-tallet. Før det var det pc-en på 80-tallet, og på 60-tallet kom datamaskiner med den standardisert arkitektur.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Alle disse har vært veldig gode ideer, og alle er med oss ennå. Nettskyen kommer til å føye seg inn i denne rekka, kanskje med et annet navn enn cloud computing, etter hvert, mener teknologidirektøren.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.