OLJE OG GASS

Her spør James om olje- og gasskommisjonen vil drikke «fracking-vann»

Men ingen ville kommentere.

James Osbourne forsøker å demonstrere hva som kan skje dersom avfallsvannet fra fracking blir injisert i avfallsbrønner i Nebraska.
James Osbourne forsøker å demonstrere hva som kan skje dersom avfallsvannet fra fracking blir injisert i avfallsbrønner i Nebraska. Bilde: Screenshot Youtube
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
9. apr. 2015 - 06:00

24. mars i år ble det avholdt en offentlig høring hos olje- og gasskommisjonen i Nebraska, USA.

Høringen dreide seg om et selskap som ønsket å injisere spillvann fra fracking-operasjoner inn i avfallsbrønner i Sioux County, Nebraska, ifølge nettsiden trueactivist.com.

Avfallsbrønner er i USA ofte underlagt strengt regelverk for å unngå forurensning av ferskvann.

Les også: Her går Statoils fracking-anlegg opp i røyk

– Vakkert, rent vann

Men da den oppmøtte lokalbefolkningen på møtet skulle gi sine kommentarer til saken, var det særlig én person som utmerket seg: Bonden James Osbourne.

I videoen forteller Osbourne at han har erfaring fra olje- og gassindustrien og at flere i familien jobber med fracking. Samtidig er han svært bekymret for hva injiseringen av avfallsvannet vil ha å si for drikkevannet både i nærområdet, men også i andre stater.

Osbourne hevder at ett av medlemmene i kommisjonen tidligere hadde ytret at han ville ha drukket det aktuelle vannet.

For å illustrere poenget sitt har Osbourne med seg friskt, rent vann fra Nebraska.

– Nebraska er unikt, fordi vi har vannkilder. Vi kan overleve med dette. Det er dette vi har, vakkert, rent vann. Og alle av dere ville ha drukket det. Det vet jeg, sier han.

Les også: I 1918 mente svenskene at de kunne bli selvforsynt med olje fra skifer

Forretningshemmelighet

I tillegg har han med seg avfallsvann som han blander med det rene vannet. Til sammen blir det en brun, ugjennomsiktig væske. Han understreker at han har mikset avfallsvannet selv.

– Spørsmålet mitt er om du ville ha drukket dette, spør han kommisjonsmedlemmet.

– Vi kan ikke kommentere, var svaret.

– Vel, mitt svar er at jeg ikke ville ha drukket det. Og jeg vil ikke ha dette i vannet. Om det blir et utslipp – og det kommer det til å bli – så vil dette flytte seg raskt. I løpet av tre dager er det over hele Nebraska, sier Osbourne.

Han var også kritisk til at det ikke tilkjennegis hva slags kjemikalier som brukes i alle fracking-operasjonene.

– Jeg har mikset dette vannet selv, og hva som er i vannet er min forretningshemmelighet. Men om man skal drikke dette vannet, så ønsker man å vite hva som er i det. Det er jeg sikker på.

Fracking er en metode som brukes for å hente ut hydrokarboner fra vanskelige reservoar. Ved å injisere store mengder vann, sand og kjemikalier i bakken under høyt trykk, klarer man å sprekke opp formasjonene for å få ut den «tette» oljen. Metoden har vært omstridt lenge.

Les også:

«Betydelig helserisiko» gjør fracking ulovlig i New York

Statoil selger seg ned i skifer – frigjør 2,9 milliarder  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.