INDUSTRI

Her smeller Norges nye supervåpen

13. nov. 2012 - 17:18

Nammo har siden 2006 utviklet en ny spesialtilpasset ammunisjonstype for Norges nye kampfly, F-35. Ammunisjonen kalles Apex og er en 25 mm høyeksplosiv og panserbrytende granat.

Produktet har unike egenskaper, ifølge teknologidirektør Vegard Sande i Nammo:

– Enten har ammunisjon god virkning på lette mål eller tyngre mål. Denne har virkning på begge deler, sier han.

I praksis betyr dette at den er effektiv mot lettere mål som fly, båter og vanlige kjøretøy, samt tunge mål som pansrede kjøretøy.

Les også:

Her er Norges nye superkanon

Dette er Norges nye storselger  

Lang rekkevidde

Testen på Raufoss i dag viste nettopp denne forskjellen.

På den ene testen fyrte man av mot ti stålplater som sto med omtrent 20 centimeters mellomrom. Inngangshullet var lite, men bakover var effekten tydelig ettersom hullet vokste seg suksessivt større på de resterende platene. Det andre målet, en pansret stålplate, var også gjennomhullet.

Ammunisjonen er utviklet for kunne fyre av med stor nøyaktighet fra avstander opp til 9000 fot, eller 2750 meter.  

– Vi har holdt på med full utvikling og testing av dette konseptet siden 2010, og ser at vi har et enestående produkt, sier teknologidirektør Sande.

Les også:

F-35 med våpen på vingene

Industrien krever norsk F-35-missil  

Stor mulighet

Statssekretær Eirik Øwre Thorshaug i Forsvarsdepartementet mener ammunisjonen representerer gode nyheter for norsk industri.

Det snakkes om verdier for 10 milliarder kroner de neste 30 årene, og enda mer hvis Nammo klarer å levere ammunisjonen til alle de andre landene rundt om i verden som bestiller flyet.

– Det er viktig for norsk industri å være med og konkurrere for å levere til F-35-prosjektet og komme inn i dette store programmet, sier han.

– Kampflyanskaffelsen er en stor investering for Norge, og det er et tydelig mål for norske myndigheter at man skal få stor verdiskaping for norsk industri som en følge av programmet.

Les også: Dette bombeflyet skal fly i 30 år til

Unik teknologi

Thorshaug er også glad for den kompetansen Nammo bidrar med til prosjektet.

– Nammo er en viktig næringsaktør og en hjørnestensbedrift som kan tilby kvalitet og kapasitet som er i verdensklasse rent teknologisk. Norsk forsvarsindustri er bygd opp her på Raufoss og har blitt videreutviklet gjennom mange år slik at det har blitt konkurransedyktig, sier han.

Les også:

– F-35 er ikke bygget for flyshow  

Denne gir tryggere berging i krig

Lang utviklingstid

Selv om ammunisjonen går gjennom rigide tester i dag, er det lenge til den kan brukes operativt, sier Nammos konsernsjef Edgar Fossheim.

– De første innsatsklare jagerflyene tar tid å få på plass, men det gjør alt innenfor denne bransjen. Våpnene skal kvalifiseres på bakken nå, og i fly etter hvert, sier han. Det er betydelige tester som må gjøres før et fly som F-35 kan brukes, sier han.

– Hvordan ser du på utviklingen av ammunisjonen så langt?

Vi er stolte og fornøyde med utviklingen så langt, men vi er også ydmyke. Vi vet at vi ligger i front rent teknologisk, men vi har en del igjen før vi er helt i mål, sier Fossheim.

Les også:

Se Natos Awacs-fly på tokt

Dette ubemannede flyet har større vingespenn enn en 737

Hun reddet fire liv da propellen falt av

Nytt Hercules på tre måneder  

Norsk UAV brukes i Afghanistan  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.