OLJE OG GASS

Her skal det tas ut 42.000 liter olje i minuttet

Gigant: Johan Sverdrup-feltet kommer til å produsere 516.000 fat olje om dagen. Det er fem ganger så mye som Valhall gjorde i sin glansperiode.
Gigant: Johan Sverdrup-feltet kommer til å produsere 516.000 fat olje om dagen. Det er fem ganger så mye som Valhall gjorde i sin glansperiode. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
13. nov. 2013 - 13:31

Det nærmer seg at partnerne i Johan Sverdrup-utbyggingen offentligjør oppdaterte ressursestimater på gigantfeltet.

Ingen negative overraskelser

Etter alle solemerker vil dette havne på et sted mellom 1,7 og 3,3 milliarder fat, som er innenfor det opprinnelige anslaget.

Tidligere har Teknisk Ukeblad skrevet at det ikke kommer til å bli noen negative overraskelser i forbindelse med de nye estimatene, noe direktør for norsk sokkel, Øystein Michelsen har bekreftet.

Men selv om det foreløpig ikke foreligger nye estimater på totale ressurser, har Rystad Energy en oversikt over hva slags innvirkning Sverdrup vil ha på produksjonen på norsk sokkel.

Les også: Sammenligner Lundin-funn med gigantfunn i Russland

Stor produksjon: Johan Sverdrup alene (i blått) vil produsere nesten en fjerdedel av alt på sokkelen i 2025. Her er felt under utvikling, reserver som er funnet og uoppdagede reserver også regnet med. Illustrasjon: Lina Merit Jacobsen
Stor produksjon: Johan Sverdrup alene (i blått) vil produsere nesten en fjerdedel av alt på sokkelen i 2025. Her er felt under utvikling, reserver som er funnet og uoppdagede reserver også regnet med. Illustrasjon: Lina Merit Jacobsen

42.727 liter i minuttet

I 2025 kommer gigantfeltet til å produsere 516.000 fat olje om dagen, ifølge analyseselskapet.

Dette tilsvarer over 61,5 millioner liter væske om dagen, 42.727 liter i minuttet, eller 712 liter i sekundet. Dette er over fem ganger så mye som Valhall produserte i sine glansdager. Og betydelig mer enn Ekofisk noensinne har produsert.

Partner i analyseselskapet Rystad Energy, Lars Eirik Nikolaisen, sier at Sverdrup i 2025 kommer til å bli det største bidraget til væskeproduksjon på norsk sokkel fra ett enkelt felt.

– De gamle kjempene har redusert sin produksjon fra glansdagene, og de andre funnene som ligger an til å utvikles er ikke i nærheten av å bidra like mye, sier han.

Dette inkluderer en rekke betydelige funn og prosjekter – som Johan Castberg i Barentshavet, Goliat samme sted, Ivar Aasen og Edvard Grieg.

I tillegg er det også beregnet inn reserver som ennå ikke er funnet.

Les også: Fikk 40.000 i lønnshopp og 360.000 i bonus for å bli i jobben

Produksjon etter 2050

Med Rystad Energy sine beregninger til grunn, vil Johan Sverdrup alene stå for nesten én fjerdedel – 22 prosent – av total produksjon på sokkelen i 2025.

– Det samme året kommer Ekofisk til å produsere 4 prosent, Valhall 2 prosent og Troll 2 prosent. På topp produserte disse kjempene henholdsvis 300.000 fat om dagen, 100.000 fat om dagen og 365.000 fat om dagen, sier Nikolaisen.

– På topp produserte Statfjord 650.000 fat om dagen. Men Statfjord vil nok ikke bidra i 2025, sier han videre.

Nikolaisen er helt tydelig på at betydningen av Johan Sverdrup er svært betydelig.

– Sverdrup er helt essensielt for å opprettholde væskeproduksjonen på over to millioner fat om dagen mot 2030, sier han.

Les også: Derfor må mobilene bo på hotell

Bidrar: Johan Sverdrup er helt essensielt for å opprettholde væskeproduksjonen på sokkelen, mener Lars Eirik Nikolaisen i Rystad Energy. Her ser man Sverdrups bidrag i den totale produksjonen. Illustrasjon: Lina Merit Jacobsen
Bidrar: Johan Sverdrup er helt essensielt for å opprettholde væskeproduksjonen på sokkelen, mener Lars Eirik Nikolaisen i Rystad Energy. Her ser man Sverdrups bidrag i den totale produksjonen. Illustrasjon: Lina Merit Jacobsen

To ting

Pressetalsmann for norsk sokkel i Statoil, Ørjan Heradstveit, sier til Teknisk Ukeblad at det er to ting som gjør at Johan Sverdrup peker seg ut.

– Det er to elementer som peker på at feltet vil være av betydning for industrien; rekruttering og verdiskapning. Johan Sverdrup er regnet som en gigant på lik linje som eksisterende feltsentre som Oseberg og Gullfaks. Dessuten er produksjonshorisonten forventet å strekke seg forbi 2050, sier Heradstveit.

Johan Sverdrup-feltet er sannsynligvis det tredje største feltet på norsk sokkel, etter Statfjord og Ekofisk.

Feltet strekker seg over tre lisenser, der de to hovedlisensene er PL501 og PL265.

Partnere i lisensene er Lundin, Statoil, Maersk Oil Norway, Det norske og Petoro.

Les også:

Oljevarsler fikk sparken på dagen

Nå mister de Statoil-ansatte fast kontorpult

Dette kan bli løsningen på Yme-sagaen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.