IT

Her er mobilen du kan ha med ut på oljeplattform

Norskprodusert og eksplosjonssikker.

Faktisk stilig. De færreste forbinder eksplosjonssikre produkter med pen design, men den nye mobilen til Pixavi skiller seg ut. Praktisk nok har den fysiske kontrollknapper på fronten.
Faktisk stilig. De færreste forbinder eksplosjonssikre produkter med pen design, men den nye mobilen til Pixavi skiller seg ut. Praktisk nok har den fysiske kontrollknapper på fronten. Bilde: Pixavi
20. feb. 2014 - 13:28

De fleste har innfunnet seg at det var Simonsen Elektro som var den siste norske mobiltelefonprodusenten med noe greie på.

Det har vært gjort forsøk siden også, men ingen vellykkede.

Slikt må det produseres milliontall av skal det bli svart på bunnlinjen. Det vet man jo.

Kanskje ikke?

Nisje er tingen, mener sjefen for Bartec Pixavi, Christian Rokseth. Selskapet han startet opp i 1999 har spesialisert seg på utstyr for eksplosjonssikre områder.

Vi tenker kanskje ikke på smartmobiler som spesielt eksplosive, men du bør ikke ta med en slik inn i en atmosfære hvor det er stor risikoen for utslipp av lett antennelige gasser og støv.

Det kan fort bli dyrt. Ekstremt dyrt.

Les også: Apples siste patent vil pulsklokken til livs

Smarttelefon

I neste uke skal Bartec Pixavi vise frem sin nye helt norskbygde smartmobil, Impact X, for verden ved den store mobilmessen i Barcelona.

Da skal de vise frem en fullt brukbar smartmobil med alt av sensorer, kameraer og annet utstyr vi forlanger av slike. Litt tykk, kanskje, men dette er på grunn av dobbel batterikapasitet og ekstra tykt Gorilla-glass, samt et chassis frest ut av ett stykke aluminium.

Det er ikke enkeltpersoner som er kunder her i gården. Store oljeselskaper som Shell har heiet på Bartec Pixavi og ønsket seg en slik telefon lenge og de har gitt kontrakt til selskapet.

Oljeselskaper er blant mange som får et sett av nye muligheter når den norske telefonen, som blir eksplosjonssikker for sone 1, kommer på markedet.

– Dette handler ikke om å kapsle inn en eksisterende mobiltelefon. For å fylle alle kravene må vi gå mye grundigere til verks. Vi har måttet bygge telefonen helt fra scratch, sier Rokseth.

– Den er bygget opp på vårt egenproduserte kretskort hvor vi har tatt hensyn til alt som kan skape gnister eller varmeutvikling. Det er en rekke grensesnitt, antenner og potensielle feilkilder, som ikke betyr noe i en vanlig telefon, men som trenger en helt annen omtanke om dette skal blir sikkert nok. Vi må tenke eksplosjonssikkerhet fra innerst til ytterst, men det er jo der vi kan også.

Les også: Derfor må mobilene bo på hotell

Vanlig AndroidUtviklerne: Christian Rokseth (i midten) leder Pixavi, som har utviklet den nye norske eksplosjonssikre smartmobilen. Han flankeres til venstre av programvaresjef Nils Erik Dahlen og forskningsdirektør Harald Viste til høyre.
Vanlig AndroidUtviklerne: Christian Rokseth (i midten) leder Pixavi, som har utviklet den nye norske eksplosjonssikre smartmobilen. Han flankeres til venstre av programvaresjef Nils Erik Dahlen og forskningsdirektør Harald Viste til høyre.

Vanlig Android

Utenom at den er eksplosjonssikker er telefonen er en vanlig Android-smarttelefon. Det at Bartec Pixavi har sluppet å tenke på operativsystemet har lettet utviklingen betydelig.

Samtidig gjør det telefonen mer interessante for brukerne.

– Enkel tilgang på apper gir dem helt nye muligheter. Denne kan de ta med ut i de sikre sonene, ta opp SAP-appen og rapportere direkte inn i ERP-systemet. Det er tidsbesparende, sier Rokseth.

Det viktigste bruksområdet er selvfølgelig at brukerne kan være i kontakt med mobilnett eller trådløse wifi-nett som er godt utbygget ute på oljeplattformer, raffinerier, kjemiske fabrikker og gruver rundt omkring i verden.

Produktet åpner også muligheter som videokommunikasjon i full HD-kvalitet både over mobilnett, wifi og satellitt.

– Vi lanserer også et eksplosjonssikkert hjelm-montert kamera som kan kobles til telefonen med wifi direct og brukes når folk trenger assistanse fra eksperter langt unna. Dette betyr at kommunikasjonen skjer helt hands-free og dermed gjør at brukeren kan kommunisere uten å tenke på teknologien bak.  Jeg tror det må være verdens minste videokonferanse-endepunkt. Ekspertene kan følge med i kameraet og få synsfeltet til operatøren opp i full HD og man kan ha toveis lyd. Det er lett å se at dette åpner mulighet for enorme besparelser både i tid og penger, sier Rokseth.

Les også: Han reiser med 12 sim-kort i lomma

Masse muligheter

Fordi dette er en fullt utstyrt mobiltelefon med kameraer, sensorer og kommunikasjon i alle bånd åpner det seg masse nye muligheter.

– Slikt utstyr brukes jo av folk som ofte er alene ute på potensielt farlige arbeidsplasser. Vi kan ha apper som overvåker tilstanden deres. Hvis brukeren er helt stille over en viss tid kan vi sette av en alarm og fortelle andre hvor vedkommende befinner seg ut fra GPS-koordinater.

Hele den nye telefonen er bygget på ett enkelt kretskort. Det gjøre at den er lett å produsere.

– Det er Hapro på Hadeland som produserer telefonen for oss, sammen med alle våre andre produkter. De har en ekspertise vi setter veldig stor pris på. Hapro er nok den eneste bedriften her til lands som kunne ha påtatt seg en slik produksjon. Vi skal lage denne i serier på tusentall og ikke millioner, så besparelsene ved å produsere i lavkostland ville ikke kunnet oppveie alle fordelene vi får ved å produsere lokalt, sier Rokseth.

Trengs av mange

Selv om den norske smartmobilen er unik, er ikke markedet så lite som man skulle tro. Oljeindustrien fra opp- til nedstrøm trenger eksplosjonssikkerhet. Det gjør mange i gruveindustrien, prosessindustrien, farmasøytisk industri og flere andre også.

Slikt blir det ti- og hundretusener av, men det er likevel nok til at det går under radaren til de store mobiltelefonprodusentene som interesserer seg for forbrukerne.

Sammenliknet med spesialradioer og annet kommunikasjonsutstyr som benyttes i dag, og som ikke har de mulighetene en smarttelefon kan tilby, er det lett å forsvare prisen som vil ligge et sted mellom 20 og 25.000 kroner.

I følge Pixavi-sjefen er kameraet og mobilen bare deler i en større lanseringsstrategi fremover som vil utnytte den ekspertisen de har på elektronikk og eksplosjonssikkerhet, samt programvareløsninger for videokommunikasjon og device management.

Les også:

Lanserer robust nettbrett til profesjonell bruk

Slik påvirker mobilen flyets sikkerhet

De sørger for dekning der det ikke er dekning  

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.