KRAFT

Her bruker 33 millioner mennesker mindre strøm enn Oslo vest

Nå får de nett-nødhjelp av Statnett.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
7. sep. 2012 - 07:16

Kraftsystemet i Uganda

  • Installert produksjonskapasitet: ca. 550 MW, hovedsakelig vannkraft.
  • Energi produsert (2010): 2500 GWh.
  • 16 prosent av befolkningen på 33 millioner er koblet til strømnettet.

 

Uganda er et jordbruksbasert samfunn der ved og trekull er de viktigste energikildene. Den samlede kapasiteten i det ugandiske kraft­systemet er i dag om lag 550 MW, mot Norges 25 000 MW.

– Til tross for at Uganda er et av landene i Øst-Afrika med kraftigst vekst, er landets strøm­forbruk lavere enn i Oslo vest, sier konsern­direktør Gunnar G. Løvås i Statnett.

Statnett har siden 2006 samarbeidet med landets systemoperatør, UETCL. Målet er å sikre at Ugandas strømnett planlegges og bygges ut så effektivt som mulig. Samarbeidsavtalen ble nylig forlenget.

– I Uganda har bare 16 prosent av befolkningen strøm, og det ikke hele tiden engang. Så det er et formidabelt løft som må til for å sikre velstand, helse og utvikling for mange millioner mennesker, sier Løvås.

Les også: Statnett hjelper u-land

Positiv utvikling

Utviklingen er imidlertid positiv, under­streker konserndirektøren.

I vår ble Bujagali-­kraft­verket i Nilen, nedstrøms for Victoriasjøen, satt i drift med en kapasitet på 250 MW. Det arbeides også aktivt med utvikling av et nytt kraftverk i Nilen, Karuma på 600 MW, som etter­ planen skal stå klart i 2017/18.

Da vil ikke landets eksisterende kraftnett på 132 kV være tilstrekkelig, og det planlegges derfor å innføre nye forbindelser på 420 kV, for­teller Løvås.

Les også: 

Så kaotisk blir det når 600 millioner mister strømmen

Kjernekraftstopp kan gi prisboom  

Kobler sammen kraftsystem

Statnett har i flere år samarbeidet med det nasjo­nale kraftselskapet Tanesco i Tanzania, og er i startgropen for samarbeid med kenyanske Kenya Power.

Uganda, Kenya og Tanzania ønsker å koble kraftsystemene sine sammen.

– Ulikheter i produksjonsmiksen mellom vannkraft og termisk kraftproduksjon legger til rette for synergier ved styrket samarbeid, sier Løvås.

Statnett har god erfaring med samarbeid over landegrensene.

– Statnett var drivkraften bak etableringen av det nordiske kraftsamarbeidet. Erfaringene fra dette er sterkt etterspurt når landene i Øst-Afrika nå ønsker å styrke sitt samarbeid, sier Løvås.

Les også: 

Matematikere skal gi forutsigbar strømpris

Slik kan Norge forsyne Europa med energi  

HJELPER: Statnett hjelper til med å bygge ut kraftnettet i Uganda. På bildet fra Bujagali-kraftverket ved Nilen, som ble satt i drift i vår, ser vi fra venstre Douglas Twinamatsiko fra kraftverket, Gunnar Løvås og Lars Teigset fra Statnett, og Kenneth Otim fra UETCL. FOTO: Statnett
HJELPER: Statnett hjelper til med å bygge ut kraftnettet i Uganda. På bildet fra Bujagali-kraftverket ved Nilen, som ble satt i drift i vår, ser vi fra venstre Douglas Twinamatsiko fra kraftverket, Gunnar Løvås og Lars Teigset fra Statnett, og Kenneth Otim fra UETCL. FOTO: Statnett

Stor norsk aktivitet

Statnett er ikke den eneste norske kraftaktøren i Uganda.

NVE har vært engasjert som rådgiver for Ugandas regulator, og de norske selskapene Jacobsen Elektro og TrønderEnergi har bygget og eier kraftverk som står for nær 20 prosent av Ugandas kraftproduksjonskapasitet.

Det norske utenriksdepartementet har nylig gitt tilsagn om å finansiere bygging av en ny kraftledning i sørvest, langs grenseområdene mot Kongo.

Statnetts virksomhet i Uganda koster om lag fem millioner kroner i året. Men alle Statnetts utgifter dekkes av Norad og Utenriksdepartementet. Dermed fører ikke Statnetts engasjement til noen økning av nettleien i Norge, beroliger­ Løvås.

Les også:

Norden vil flyte over av kraft

Trær kan bli den nye klimavalutaen

Verden bygger 62 nye atomreaktorer  

Her beregnes risikoen for svikt i kraftnettet

De vil hjelpe norsk teknologi ut i verden  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.