AMS

Helsedirektoratet nekter fastleger å skrive ut attest på at strømmålere er farlige

Sender ut rundskriv.

Alle norske strømkunder få ny digital strømmåler installert hjemme. Illustrasjonsfoto.
Alle norske strømkunder få ny digital strømmåler installert hjemme. Illustrasjonsfoto. Foto: Kleiven, Paul/Scanpix/NTB
Det er ikke dokumentert at stråling fra automatiske strømmålere er helsefarlig, understreker Helsedirektoratet i et rundskriv til landets fastleger.
 

"Fastleger skal ikke skrive ut legeattest som sier at pasienter har helseplager som skyldes stråling fra automatiske strømmålere. Det er ikke dokumentert sammenheng mellom helseplager og stråling fra slike målere», heter det i meldingen fra direktoratet.

2400 har fått fritak

Fram til november 2017 var det 0,15 prosent av de 1,6 millionene installasjonene som har fått godkjent fritak på grunn av en slik attest fra en lege eller psykolog. Altså rundt en 2400 personer.

Da den ble lagt fram var ikke seksjonssjef i Seksjon for sluttbrukermarked i NVE, Guro Grøtterud bekymret for antallet.

– Antall unntak for installasjon som er gitt bekymrer oss lite. Dersom de holdes på samme nivå som i dag skal vi klare å leve med det, sa hun da.

Bakgrunn: 944 «el-overfølsomme» har fått fritak fra smarte strømmålere

NVE åpnet for fritak

De nye målerne skal være på plass i alle landets husstander i løpet av året. De sender målerdata automatisk til leverandøren over strømnettet, mobilnettet eller et eget radionettverk, hvilket gir en svak elektromagnetisk stråling.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har åpnet for at strømbrukere kan få fritak fra de automatiske målerne hvis de kan dokumentere gjennom en attest fra lege eller psykolog at de har helseplager som han eller hun mener skyldes måleren.

«Målinger gjort av Statens strålevern viser at strålingen fra de automatiske strømmålerne ligger langt under de anbefalte grenseverdiene», påpeker Helsedirektoratet.

De konkluderer med at «dersom fastlegen skriver ut en attest som sier at pasienten har plager som skyldes en automatisk strømmåler, vil det være i strid med helsepersonelloven».

Flere titals klager

Men selv om over 2000 personer altså har fått slikt fritak, er det tydeligvis også en del som ikke har fastlege eller en psykolog som har villet skrive ut en slik attest.

– Vi har fått flere titalls klager fra de som ikke har fått attest, men som likevel ikke ønsker måler. I de klagene vi har behandlet har nettselskapene fått medhold, forteller Grøtterud til Teknisk Ukeblad.

Hun understreker at det er dette kravet de har satt.

– Dersom man ikke får attest, vil de måtte få installert måler.

I rapporten fra NVE som ble lagt fram i februar i år, gikk det fram at det også er en del kunder som nekter å svare, slippe inn installatør eller på andre måter forsøker å unngå å få installert måler. Underlagstallene fra rapporten viser også at en vesentlig andel av disse også regner seg selv som el-overfølsomme. Men bare en av klagene som NVE behandlet ble anket.

– Et av våre vedtak på klager fra kunder som ønsker fritak uten legeattest er klaget inn til Olje- og energidepartementet og ferdigbehandlet der. Idenne saken ga Olje-og energidepartementet NVE medhold, sier Grøtterud.

NVEs oversikt over mislykkede installasjoner. Illustrasjon: NVE
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.