INDUSTRI

Havvind: 51 prosent vekst

TIDLIG PARK: Dette er havvindparken Lillgrund i Sverige på rundt 90 MW. Parkene som bygges nå er langt større. I fjor ble det installert 883 MW havvind i Europa fordelt på ni prosjekter, ifølge EWEA. Det er over 50 prosent mer enn året før, og 3000 nye MW er under bygging.
TIDLIG PARK: Dette er havvindparken Lillgrund i Sverige på rundt 90 MW. Parkene som bygges nå er langt større. I fjor ble det installert 883 MW havvind i Europa fordelt på ni prosjekter, ifølge EWEA. Det er over 50 prosent mer enn året før, og 3000 nye MW er under bygging. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
20. jan. 2011 - 15:59

Det ble installert 308 vindturbiner ved ni prosjekter i europeiske farvann i 2010, en økning på 51 prosent fra året før.

De 1136 turbinene i Europa nærmer seg nå 3 GW (2964 MW) effekt, viser ferske tall fra den europeiske vindkraftorganisasjonen EWEA.

Til sammen utgjorde de nye installasjonene i 2010 883 megawatt (MW), og parkene kostet over 20 milliarder kroner.

Produserer 11,5 TWh

Parkene i Europa kan nå produsere 11,5 TWh i et normalår, ifølge EWEA.

Det er britene som leder an i utviklingen, fulgt av Danmark, Nederland, Belgia og Sverige.

  • Storbritannia: 1341 MW
  • Danmark: 854 MW
  • Nederland: 249 MW
  • Belgia: 195 MW
  • Sverige: 164 MW
  • Tyskland: 92 MW
  • Finland: 26 MW
  • Irland: 25 MW
  • Norge: 2,3 MW

«Spesielt vakre megawatt»

Den norske fornybarorganisasjonen Norwea understreker at selv om de norske megawattene til havs er ytterst få, teller de likevel mye fordi det er snakk om Hywind, en mølle med potensielt banebrytende teknologi.

«I Norge er det fortsatt bare 2,3 MW (Hywind) offshore, men det er jo spesielt vakre megawatt ettersom de utgjør state-of the art norsk teknologi,» skriver Norweas Øystein Schmidt Galaaen i en melding til Teknisk Ukeblad.

Han håper at Enova kan få penger til å finansiere flere lignende demonstrasjonsprosjekter fremover.

«Volumene av vindkraft vil nok fortsatt komme på land gjennom sertifikatmarkedet, men med en smule politisk vilje, kan vi fortsette å levere kvalitets-megawatt som viser at norske aktører behersker røffe maritime forhold. Potensialet for teknologieksport til betalingsvillige markeder er stort,» skriver Galaaen.

Ny europarekord

– Med en markedsvekst på over femti prosent setter europeisk havvindkraft ny rekord i 2010. Det ble også annonsert 29 nye offshoreturbinmodeller i 2010, noe som viser at globale industriselskaper engasjerer seg i dette markedet. Det kan styrke Europas økonomi og innsatsen for å takle klimaendringer og skape grønne jobber og eksport mens det kutter behovet for importert energi, sier EWEA-direktør Christian Kjær i en pressemelding.

De 29 nye turbinmodellene kommer fra 21 ulike leverandører. De siste to årene har det kommet 44 ulike nye turbinmodeller på markedet. Samtidig har det blitt lettere å få lån fra bankene, noe som var en stor utfordring for vindbransjen under finanskrisen.

– Finansieringen er fortsatt en stor utfordring, men vi ser forbetringer. Flere banker og finansinstitusjoner er klare til å investere i større havvindprosjekter, sier Kjær.

Spår fortsatt vekst

Også i 2011 vil dette markedet vokse, mener EWEA. De spår at bransjen vil koble mellom 1000 og 1500 MW ny havvind til det europeiske nettet.

Det bygges for tiden ti nye havvindparker, som totalt utgjør 3000 MW. Disse parkene vil doble dagens installerte kapasitet når de står ferdige, og kapasiteten i disse ti nye parkene tilsvarer alle de 45 tidligere offshoreparkene som er bygget i Europa.

Totalt er det gitt konsesjoner til 19.000 MW havvind i Europa, som vil kunne produsere 66,6 TWh i et normalår, ifølge EWEA.

Veksten var enda litt høyere i 2009. Da vokste markedet med 54 prosent fra året før, med 577 MW nyinstallert havvindkraft.

Les også:

– Norge griper ikke sjansen

Valgte norske sjøkabler

Bygger motorvei til Europa

Verdens største havvindpark

Investerer 1700 milliarder i havvind

Kina inntar vindtoppen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.