TUNNELER

Hareide: – Trygt i norske tunneler

Både Vegvesenet og samferdselsministeren mener norske tunneler er trygge.

Ifølge samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) gjennomføres det visuelle kontroller av norske tunneler så å si daglig.
Ifølge samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) gjennomføres det visuelle kontroller av norske tunneler så å si daglig. Foto: Torstein Bøe/NTB
2. aug. 2021 - 08:20

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) sier det ikke finnes noen garanti mot slike hendelser etter flere steinsprang i tunneler i Vestland fylke på kort tid.

NTB melder at Hareide sier til TV2 at regjeringen stadig bruker mer penger på tunnelsikkerhet, og at det er viktig. Men ingen trenger å føle seg utrygge i norske tunneler selv om det har vært to hendelser på to dager.

– Jeg mener det er relativt trygt å kjøre norske tunneler, men disse hendelsene viser at vi ikke kan garantere at ingenting skal skje. Derfor bruker vi store ressurser på å sikre oss mot denne typen hendelser, sier Hareide og legger til at det gjennomføres visuelle kontroller av tunnelene nærmest daglig.

En bil ble knust av steinsprang i Trodalstunnelen på E39 i Masfjorden torsdag sist uke. Dagen etter falt en stein på rundt én meter i diameter ned fra tunnelveggen i Fjærlandstunnelen mellom Sogndal og Jølster og forårsaket en ulykke. Ingen ble skadd i de to hendelsene.

Statens vegvesen sier at hendelsene ikke er uventet.

– Fjellet er av en slik karakter at det er bevegelse i det, slik at det kan oppstå sprekker og stein kan falle ned. Vi gjør vårt ytterste for å renske og rydde i tunnelen slik at dette ikke skal oppstå. Men likevel kan det skje, sier avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Statens vegvesen vest til TV 2.

I en annen nyhetsmelding fra NTB heter det at Vegvesenet ikke ser noen grunn til å endre vedlikeholdsrutiner etter steinrasene tunnelene. Det er Bergens Tidende som skriver det.

Avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Statens vegvesen sier at det ikke er noe nå som tilsier at de må endre vedlikeholdsrutinene sine for tunneler.

– Det gjennomføres regelmessig spettrensk av tunneler på Vestlandet. Dette skjer typisk hvert tredje til femte år. Da går man grundig gjennom tunnelen for å sikre at den er trygg, og utfører ekstra sikring av fjellet ved behov, sier Finden til Bergens Tidende.

Kun tre dager før ulykken i Trodalstunnelen, hadde Vegvesenet vært på inspeksjon uten at det var avdekket noe som viste at fjellet var ustabilt.

– Vi vurderer både Fjærlandstunnelen og Trodalstunnelen som trygge. Statistisk sett er tunneler noe av det tryggeste man kan ferdes i, sier Finden.

Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen.
Les også

Aner ikke hvor mange fisk som rømte fra oppdrettsanlegg i fjor

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.