DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Har kuttet bruken av ugressmidler langs norske veier med 85 prosent

I stedet for plantevernmidler bruker Statens vegvesens driftsentreprenører nå i større grad kokende vann for å få bort uønsket vegetasjon fra steindekker i rundkjøringer og under rekkverk.

Blomstrende vegkant. Her langs rv 658 ved Ålesund lufthavn på Vigra
Blomstrende vegkant. Her langs rv 658 ved Ålesund lufthavn på Vigra Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen
15. juni 2021 - 08:59

– Det er en veldig positiv utvikling. Vi tar bedre vare på naturmangfoldet og pollinatorer som humler og bier langs vegene våre, sier miljøansvarlig Hanne Mørch i Statens vegvesen.

Fra 2015 til 2020 har bruken av plantevernmidler i driften av riksvegene gått ned med cirka 85 prosent.

– Vi har registrert artsrike veikanter i driftskontraktene våre og gjør tiltak for å bevare dem. Vi har fokus på ivaretakelse av naturmangfold, humler og vegkantvegetasjon gjennom rett skjøtsel, som kantklipp til rett tid og på rett måte, sier Mørch.

Valsøyfjorden 20220903. Raset som fredag kveld traff et hus i Valsøyfjorden i Heim kommune i Trø ...
Les også

Avdekket for dårlig håndtering av skredrisiko. Vegvesenet og Nye Veier skal under lupen

Tar vare på artsrike veikanter

Plantevernforskriften har satt flere krav om informasjon og merking av strekninger hvor man bruker plantevernmidler.

Det er ikke lov til å bruke plantevernmidler nærmere enn tre meter til vann og 50 meter til drikkevannskilder. Man skal alltid vurdere andre metoder, før man bruker plantevernmidler.

Det vil fortsatt være behov for et begrenset forbruk av plantevernmidler, blant annet til bekjempelse av noen fremmede skadelige arter, som enn så lenge best bekjempes med glyfosat.

Les også

E16-bru sliter med utgraving fra elva. Nå skal den sikres

Bekjemper uønskede arter

Statens vegvesen er Norges største hageeier med vegkantene til riksveiene, og har et ansvar for å hindre spredning av fremmede skadelige arter.

– Vi har også et ansvar for å bidra til bekjempelse av forekomster av blant annet tromsøpalme, kjempebjørnekjeks, kjempeslirekne, hagelupin og kjempespringfrø. Disse utgjør en risiko for sårbar natur, sier Mørch.

Statens vegvesens nedgang i bruk av plantevernmidler blir også lagt merke til av andre.

Dette skjer hvis man heller kokende vann på løvetann. <i>Foto:  Hanne Mørch, Statens vegvesen</i>
Dette skjer hvis man heller kokende vann på løvetann. Foto:  Hanne Mørch, Statens vegvesen

– Vi synes det er veldig gledelig at Statens vegvesen har kuttet så mye i bruken av plantevernmidler. Midler som glyfosat er påvist i grunnvann, kan ha relativt lang nedbrytningstid og går utover dyreliv og planteliv, sier fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

–  Det viser at det er mulig å skifte kurs, men at det må regelendringer til og kunnskap om biologisk mangfold, sier Håpnes.

Han legger til at de fremmede artene som man ønsker å bekjempe, fortsatt må tas med strategisk bruk av plantevernmidler og mekanisk fjerning på rett tidspunkt i blomstringen.

– Vi vet at Vegvesenet jobber mye med dette, og det er bare å fortsette utviklingen for å få til optimal og økologisk best mulig skjøtsel av veikantene. Ved å få vekk fremmede arter, forsterker vi levevilkårene for naturlige norske arter som trives i veikantene og veiskråningene. Naturlig blomstermangfold gir leveområder for sårbare pollinatorer, sier Håpnes.

Les også

Avtalen klar om verdens første selvkjørende ferge – kommer på Vestlandet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.