PODKAST

Har funnet molekylet som kan vise seg å stoppe Alzheimers

Vi snakker med Anders Fugelli i Pharmasum Diagnostics.

Dagens gjest: Ph.d. Anders Fugelli.
Dagens gjest: Ph.d. Anders Fugelli. Eirik Helland Urke
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
22. feb. 2019 - 05:15

Mange har prøvd, men ingen har løst problemet med Alzheimers sykdom. Nå kan vi stå foran et norsk gjennombrudd.

Selskapet Pharmasum Diagnostics har nemlig funnet molekylet som de mener er nøkkelen til å stoppe sykdommen. Molekylet passiviserer et enzym som ser ut til å være en viktig årsak til Alzheimers.

Selskapet ble etablert i 2014 av Ph.d. Anders Fugelli og professor i kjemi John Sigurd Svendsen. De håper å kunne sette igang kliniske prøver i løpet av få år, først med dyr og senere med mennesker.

Alzheimers gir store lidelser for både pasienter og pårørende, som må se at den som er rammet blir dement og dør over en periode på 10 til 12 år. Men Alzheimers er også ekstremt kostbart for samfunnet, fordi pleiebehovet er så stort. Det er anslått av at sykdommen vil koste rundt 2 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt i 2030. I dag snakker vi med Ph.d. Anders Fugelli. 

Podcasten Teknisk Sett 

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podcast Teknisk sett.

Følg vår nye side på Facebook!

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Hvis du abonnerer på Teknisk sett på iTunes, Spotify eller en annen app, kan du laste ned og lytte til nye episoder hver uke. Vi legger normalt ut nye episoder torsdag ettermiddag, slik at du for eksempel kan laste den ned og høre på vei til jobben på fredager.

Spill av ukens episode øverst i artikkelen, eller via instruksjonene over.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.