FORSVAR

Han leder Natos forskning og utvikling: – Nesten en dating-service

I Paris har Nato sitt hovedkontor for forskning og utvikling. Det ledes av FFIs tidligere direktør John-Mikal Størdal.

FFIs tidligere direktør John-Mikal Størdal leder Nato Science & Technology Organization i Paris. På veggen bak henger et bilde av grunnleggeren, dr. Theodore von Kármán, som etablerte organisasjonen for 70 år siden.
FFIs tidligere direktør John-Mikal Størdal leder Nato Science & Technology Organization i Paris. På veggen bak henger et bilde av grunnleggeren, dr. Theodore von Kármán, som etablerte organisasjonen for 70 år siden. Foto: Odd Richard Valmot
10. mars 2022 - 17:00

I år blir Nato Science & Technology Organization 70 år. Hovedkontoret finner vi i Paris, hvor Forsvarets forskningsinstitutts (FFI) tidligere direktør John-Mikal Størdal leder organisasjonen som samler og koordinerer rundt 6000 forskere i de ulike Nato-landene i et nettverk. Til sammen driver de til enhver tid rundt 300 prosjekter.

– Nesten en dating-service, kaller Størdal samarbeidet. – Vi bringer sammen forskere og ingeniører fra de forskjellige Nato-landene som arbeider med omtrent de samme  problemstillingene. Tanken er rett og slett at man ved å samarbeide og dele resultater, får mer ut av arbeidet.

– Dette blir om mulig enda viktigere framover, sier han.

Størdal, som er i Paris på et tre år langt åremål, vil neppe få mindre å gjøre etter den russiske invasjonen i Ukraina. Flere medlemmene i Nato-landene har på svært kort tid uttrykt stor vilje til å investere mer i forsvar, og samholdet i organisasjonen har fått et stort oppsving.

Russerne, som peker seg ut som en større trussel enn noen gang siden den kalde krigen, har investert betydelig i det militære og har oppgradert sin egen teknologi. Det krever at Nato følger etter, men også at vi sørger for at vi klarer å utdanne nok ungdom i realfag.

Størdal er rett og slett bekymret for realfagene og ingeniørenes rolle i samfunnet. Det er ikke bare sikkerhet de må sørge for i fremtiden. De må også utvikle teknologi som kan løse klimakrisen. Trusselen kommer ikke bare fra øst.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.