Grunneieren anket erstatningen som Vegvesenet skulle betale, men fikk kun 400.000 kroner ekstra

Anke ga en håndfull kroner ekstra for maskinstasjon.

Grunnavståelsen gjelder utbygging av riksveg 556 ved Bergen, her fra Blomsterdalen.
Grunnavståelsen gjelder utbygging av riksveg 556 ved Bergen, her fra Blomsterdalen. Bilde: Google
16. mai 2018 - 19:17

Statens vegvesen har ervervet en eiendom som inkluderte et næringsbygg, ei kontorbrakke og et opparbeidet uteområde for parkering av tunge kjøretøy. Grunnen brukes til utbyggingen av fylkesveg 556 Blomsterdalen-Hjellestad i Bergen. Grunneier var Helges Maskinstasjon.

Krevde overskjønn

Partene hadde på forhånd avtalt garantert erstatning/forskudd på 3,3 millioner kroner. Dersom retten skulle komme til et lavere beløp enn det, kan Statens vegvesen Region vest ikke kreve det overskytende beløpet tilbake.

Erstatningen ble behandlet av Bergen tingrett i skjønn i juni 2017. Konklusjonen var at Helges Maskinstasjon skulle få 4,6 millioner kroner, hvorav 4,3 millioner for eiendommen og 300.000 kroner for ulemper. Vegvesenet skulle også betale sakskostnader på 120.000 kroner.

Helges Maskinstasjon krevde overskjønn, og saken ble behandlet i Gulating lagmannsrett i april i år.

Helges Maskinstasjon brukte eiendommen som base for sin virksomhet. Firmaet driver med graving, massetransport, sprenging og hadde eget verksted for reparasjoner av maskiner på eiendommen, som totalt var på drøye 2,2 dekar.

Forskjellige takster

I både tingretten og lagmannsretten ble det lagt fram to takster på eiendommen. De var på henholdsvis 3,3 millioner og 7,5 millioner kroner.

Det er vanskelig å finne eksempler på pris for sammenlignbare eiendommer i området. Vegvesenet mente dog verdien i tingretten var satt noe høyt, og at taksten på 3,3 millioner var den riktige. Dessuten mente etaten at ulempeerstatningen på 300.000 kroner fra tingretten er feil lovanvendelse.

Helges Maskinstasjon presenterte flere regnestykker for å beskrive firmaets vesentlige og betydelige verdi knyttet til tomta og bygningene, men lagmannssretten beskriver tallene som usikre og mener at de bygger på forutsetninger som ikke er dokumentert.

Retten fant at bruksverdi er sammenfallende med salgsverdi i dette tilfellet, og kom etter en samlet vurdering til at fem millioner kroner er en passende erstatning. Retten bekrefter også at det ikke skal tilkjennes ulempeerstatning, slik tingretten gjorde.

Avsavnsrenta, som var satt til tre prosent av tingretten, var ikke gjenstand for overskjønnet.

Helges Maskinstasjon oppnådde et bedre resultat for lagmannsretten enn for tingretten, 400.000 kroner mer altså, og fikk også dekket kostnadene ved overskjønnet på 127.500 kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.