Hos Recharge planlegger de å rulle ut kortbetaling på nye ladestasjoner og stasjoner som oppgraderes. I den forbindelse har de startet et pilotprosjekt hvor de tester ut ulike løsninger som potensielt kan brukes.
En av aktørene Recharge tester ut er norske Jamp, en oppstartsbedrift TU har omtalt tidligere.
Jamp tar sikte på å ikke bare løse kortbetaling på ladestasjoner, men også automatisk lading, en køløsning for de dagene det trengs, og en betalingsløsning som kan fungere på tvers av alle ladeoperatører.
Bedriften ble opprinnelig grunnlagt for å løse problemer for eiere av elbilen Opel Ampera-e som mistet tilgang til app da OnStar la ned i Europa.
Det ballet på seg, og snart hadde Jamp vokst til å bestå av fire gründere med større ambisjoner enn bare en app til en bilmodell som har gått ut av nybilsalget.
Fra Opel-app til betaling
I dag utvikler bedriften en omfattende kortbetalingsløsning for ladeoperatører. Det er kanskje vanskelig å se en klar sammenheng mellom mulighet for å forvarme en Opel og kortbetaling.
TU møter grunnleggerne Erik Tessem, Ragnar Ringstrøm, Haakon Langaas Lageng og Stian Thoresen i Kobbervikdalen i Drammen, hvor betalingsløsningen deres i en pilot på Recharges ladestasjon.
– Det begynte med en diskusjon mellom meg og Ragnar, om at vi ikke kunne leve av å selge en løsning til Opel Ampera-e eller andre biler alene, sier Tessem.
Dermed utviklet det seg til en tanke om å løse utfordringene til elbilister på et høyere nivå. Hvorfor er det fremdeles så tungvint å finne ladere og å betale for ladingen? Hvorfor trengs det en håndfull forskjellige apper, når alle disse utfordringene egentlig kan håndteres med én løsning?
Vil løse hele reisen
Den store tanken til Jamp er derfor å utvikle en plattform som kan ta deg hele veien fra forvarming av bilen, til å vise deg veien dit du skal, og finne og betale for lading. Drømmen er at dette er en tjeneste som kan kjøre direkte på bilens infotainmentsystem i fremtiden.

Det høres veldig ut som nok en app som må lastes ned, men gründerne er raske med å påpeke at dette er mer enn en app.
Ragnar Ringstrøm, som har erfaring med å utvikle betalingsløsninger, forklarer at de utvikler en infrastruktur med integrasjonspunkter og datainnsamlinger i bakgrunnen. I tiden som kommer skal de tygge data og benytte kunstig intelligens for å utvikle tjenester som skal komme elbilister til gode.
Dette forutsetter en integrasjon mot bilen, og det er her Opel-løsningen kommer inn i bildet. Løsningen deres er egenutviklet maskinvare som kommuniserer direkte mot bilen. Det er lite sannsynlig at alle vil installere en slik enhet i andre biler, og det er foreløpig vanskelig for en tredjepart å få tilgang til alle API-er (programmeringsgrensesnitt) i en bil.
Dermed bestemte de seg for at lading var den neste utfordringen det var naturlig å løse. Ettersom Jamp ser for seg å løse mange utfordringer i fremtiden er det derfor ikke overraskende at betalingsløsningen som testes ut hos Recharge er mer enn en enkel kortterminal.
Android-basert terminal
Ringstrøm forteller at de har benyttet seg av en Android-basert betalingsterminal fra Verifone. Sammen har de utviklet en løsning som integrerer betalingsløsningen og Jamps grensesnitt i samme enhet.
– Dette er andre generasjons betalingsløsning for kort. Vi er de første i verden som får testet denne på pilot. Halvparten av operativsystemet er lukket, mens den åpne delen kommuniserer inn mot denne, sier Ringstrøm.
Terminalen støtter Apple Pay, Google Pay og Visa og Mastercard. Terminalen gjør det mulig for Jamp å tilby for eksempel oppsalg og tilkobling til operatørens lojalitetsprogrammer. Det siste er viktig dersom de skal klare å gjøre tjenesten lekker for ladeoperatørene. De vil helst at du lader hos akkurat dem hver gang.
Vil løse automatisk lading
Det som kanskje er viktigere for elbilistene er at Jamp har utviklet en metode for at elbilistene skal kunne starte lading automatisk uten å bruke betalingskortet sitt, og en metode for å håndtere kø på ladestasjonen, hevder de.
Her får vi ikke all verden ut av dem når vi spør om det handler om Autocharge (laderen kjenner igjen bilens unike ID) eller Plug & Charge (laderen får et sertifikat som identifiserer brukeren fra bilen).
Løsningen kaller de Charge & Go, og tanken er at du registrerer deg én gang. Neste gang trenger du bare å plugge inn bilen. Bilen er da kjent for Jamps betalingssentral, og vil kunne lades på alle ladestasjoner som benytter Jamps løsning. Det vil da ikke spille noen rolle hvilken ladeoperatør det er snakk om.
– Det er begrenset hvor mange biler som støtter Autocharge og Plug & Charge. Vi har en teknisk løsning som støtter både Autocharge og Plug & Charge når bilene tilbyr dette, men også alle biler uten disse standardene, sier Lageng, som er Jamps teknologisjef for integrasjon.
Køløsningen kaller de Queue & Charge. Den skal løse utfordringen med at biler som lader sakte opptar raske ladere, og å redusere stresset bileiere opplever når de kommer til en ladestasjon med mye trafikk. Men også her velger de å holde kortene tett til brystet.
Pilot ut året
De har nok av planer, men i skrivende stund er det piloten hos Recharge det dreier seg om. Jamp har fått plassere sin terminal i Kobbervikdalen og utenfor Karlstad i Sverige.
I praksis fungerer det nå slik at bilisten kobler seg til en ladestasjon, og så går bort til betalingsterminalen hvor man velger uttak og så betaler. Deretter starter ladingen. Når man er ferdig kan man velge mellom å stanse lading fra bilen, eller eventuelt presentere kortet en gang til for å avslutte. Kvittering sendes elektronisk. Enkelt og greit uten hokus pokus.
Piloten skal vare ut året, og det er foreløpig uklart om Recharge ønsker å gå videre med Jamp. Gjør de ikke det er det ikke kroken på døra, mener gründerne.
– Da vi gikk inn i et samarbeid om en pilot så var vi klar over at det var flere aktører med i den piloten. Blir vi ikke valgt så har vi allerede blitt kontaktet av andre aktører. Vi har en plan for hvordan vi jobber videre fremover, sier Ringstrøm.

Recharge vil ettermontere kortterminaler
Recharge har piloter med tre aktører på til sammen sju ladestasjoner i Norden.
– Målet er å tilby kortbetaling på ladestasjoner der det ikke kan ettermonteres betalingsterminal direkte på laderen. Vi har funnet ut at det lar seg gjøre, og neste år skal vi sette opp terminaler når vi setter opp nye stasjoner og oppgraderer gamle, sier Stian Mathisen, næringspolitisk leder i Recharge.
Det er mulig å sette opp kortbetaling på eksisterende ladestasjoner, men utfordringen for Recharge er at de har mange ladere. De vil derfor kunne ha behov for en kombinasjon av ladestasjoner med kortterminal integrert, og løsninger som Jamps hvor det kan ettermonteres.
De har ikke tatt noen avgjørelse om hvilke av løsningene som testes nå de vil gå videre med.
– Det er ikke bare å kjøpe en kortterminal og sette den på en lader. Det er en del mer integrasjon som må til, sier Mathisen.
Han sier at Recharge mener kortbetaling er nødvendig fordi elbilistene sier at dette er noe de vil ha. Samtidig minner han om et sitat som ofte tilskrives Henry Ford: Om du hadde spurt folk hva de egentlig ville ha hadde de sagt raskere hester.
– Det kan være noe sannhet i det. Men samtidig må vi høre på folk når de sier at de vil ha kortbetaling. Mange tar til orde for kortbetaling.
Skeptisk til forslag om kortbetaling overalt neste år
Han kan ikke si noe om hva det vil koste dem å rulle ut kortterminaler på ladestasjonene sine, men sier at Recharge er skeptiske til et forslag SV fremmet i Stortinget om en deadline for dette ved utgangen av 2023.
– Det er for kort frist til å få til noe sånt på så mange ladestasjoner. Vi vil helst unngå å måtte begynne å bytte ut ladestasjoner som fungerer helt fint med nye der kortterminaler er integrert. Får vi bedre tid på oss kan vi ta i bruk løsninger som den vi tester her i tillegg, sier Mathisen.
Hvor mange ladestasjoner de vil klare å utstyre med kortbetaling neste år kan han ikke si, men han viser til at EU sannsynligvis vil kreve dette innad i unionen innen 2027.
Kortbetaling på ladestasjoner er ingen ny diskusjon. Tidligere har operatørene vist lite interesse for å tilby dette. På spørsmål om Recharge har endret innstilling til dette de siste årene sier Mathisen at det nok er riktig å si.
– Vi ser at etterspørselen fra kundene har blitt større. I starten, da de første ladestasjonene kom i 2011, var elbilistene teknologientusiaster. En del av greia med å kjøre elbil var å betale med app. Det var ingen etterspørsel etter kortbetaling på den tiden. Nå som elbiler har blitt allemannseie vil folk betale med kort. Så vi har nok blitt overbevist, sier Mathisen.