ENERGI

Google legger ned vindkraft-dragen Makani

– Veien til lønnsomhet er mye lengre og mer risikabel enn vi hadde håpet.

I løpet av tiden i Alphabet, gikk konseptet fra en 20 kW demonstrasjonsdrage til en fullskala drage som kunne generere 600 kW. I august 2019 ble konseptet testet utenfor Karmøy.
I løpet av tiden i Alphabet, gikk konseptet fra en 20 kW demonstrasjonsdrage til en fullskala drage som kunne generere 600 kW. I august 2019 ble konseptet testet utenfor Karmøy. Foto: Makani
20. feb. 2020 - 11:33

Dragen skulle produsere strøm via åtte propeller eller rotorer som blir presset opp mot vinden. Da den skulle testes til havs for første gang i høst, valgte man Norge og Karmøy som testområde.

Dragen hadde tidligere blitt testet fra land på Hawaii, men i Nordsjøen skulle dragen ta av og lande  – og produsere strøm – mens den var knyttet til en flytende plattform i havet.

Men nå er altså forholdet over mellom Makani og eieren, teknologigiganten Alphabet, som også eier Google.

– Til tross for stor teknisk fremgang, er veien til kommersialisering lenger og mer risikabel enn vi hadde håpet, så fra og med i dag er Makanis tid hos Alphabet over, skriver Makani-direktør Fort Felker på selskapets blogg.

Grunnlagt av kitesurfere

Alphabet har eid selskapet i sju år. Også oljeselskapet Shell er en minoritetseier i Makani, og nå ser de på mulighetene for å fortsette å utvikle drage-teknologien.

Ifølge bloggen ble Makani grunnlagt i 2006 av en gruppe kitesurfere som var nysgjerrige på om dragene kunne brukes til å fange vindenergi, og erstatte enorme stålkonstruksjoner med flygende drager og smart software.

I løpet av tiden i Alphabet, gikk konseptet fra en 20 kW demonstrasjonsdrage til en fullskala drage som kunne generere 600 kW.

Vil legge ressursene i andre teknologier 

I forsøket utenfor Karmøy testet man en drage med vingespenn på 26 meter som var knyttet til en sparbøye av stål som gikk 45 meter ned i havet. Bøyen var forankret i bunnen, og mellom dragen og bøyen gikk det en line og kabler som ga elektroniske styresignaler til dragen og sendte strøm tilbake fra propellene.

Da Google kjøpte Makani i 2013, ble selskapet plassert i Google X, også kalt Googles «moonshot factory». 

– Når signalene forteller oss at risikoen er større enn de potensielle oppsidene, må vi trekke oss ut og rette resursene mot mer lovende områder, sier leder for X og styreleder i Makani, Astro Teller, i en offisiell uttalelse.

– Selv om det er fristende å si at alle klimarelaterte ideer fortjener investeringer, må vi tenke klart og rette innsatsen mot de mulighetene vi tror kan ha størst innflytelse, skriver Teller.

Usikkert om det kan bli lønnsomt 

I uttalelsen heter det også at mange i bransjen tror at det er langt fram til storskala flygende vindkraft. Bloomberg New Energy Finance anslår 5–10 år, mens en rapport fra EU-kommisjonen sier at det er uklart om teknologien noen gang vil bli konkurransedyktig.

Alphabet påpeker også at kostnaden på vind- og solenergi har sunket dramatisk i løpet av tiden de har eid Makani.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.