T2

Gledelig lydkvalitet fra Yamaha

TEST: Yamaha RX-V475.

 Yamaha RX-V475.
Yamaha RX-V475. Bilde: Yamaha
Håvard Holmedal
8. juni 2013 - 09:54
Vis mer

Yamaha har etablert en måte å spille på som gjør at de stort sett aldri kommer dårlig ut av tester, uansett hvor på kloden de testes, eller hva slags høyttalere de kobles til.

Nå er det en helt ny generasjon receivere på vei, og det skal bli spennende å se om de har klart å følge trenden fra de forrige generasjonene. Altså om de har klart å bli enda litt bedre, enda en gang.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Det er tydelig at kunsten hos Yamaha ligger i de små forbedringene, og den ytterligere finpussen av lyden.

Hører man på de nye receiverne og måler de opp mot de litt eldre modellene høres det at klangsignaturen er forholdsvis lik, men at det stadig blir enda litt mer transparent, og enda litt mer detaljert og åpent år for år.  

Under panseret

Receiverne nå for tiden er fullpakket, eller la oss heller si stappet fulle av utstyr. Yamaha har i hvert fall fått en forsterker på 5 x 115 watt (med 80 watt pr kanal som en litt mer nøktern måling), 192kHz/24bit D/A-konvertere, den spiller av Flac i tillegg til MP3, AAC, WMA og WAV.

Flac og Wav takles i inntil 192kHz/24 bit avspilling. Den har også 4K-pass-through, AirPlay, en egen kontroll-app, USB-inngang for iDingser, 5 HDMI-innganger og fire digitale lyd-innganger. Nettverk er en selvfølge.

I og med at den er bygget med diskrete komponenter og en tradisjonell strømforsyning veier denne omtrent tre ganger mer enn AVR170 fra Harman/Kardon uten at det egentlig betyr noen ting.

Les også: – En av fedrelandets mest gjennomførte hjemmekinoer

Musikken

Selv om jeg ikke ville valgt en slik receiver bare for å spille bare musikk, er det faktisk ikke så halvgalt det den gjør, når vi også tenker på utstyrspakken og mulighetene for å storkose seg med film.

Jeg spiller litt forskjellig musikk og finner egentlig ikke noen store feil. Det kunne selvsagt vært litt mer transparent, litt mer levende og enda litt mer åpent og dynamisk, men det låter faktisk ganske flott når musikken ikke er voldsomt utfordrende.

Tyngre rock blir litt masete og tettpakket, og den gnistrer heller ikke med Infected Mushroom i spilleren.

TEST: Lydplanker: Med disse får du bedre lyd fra TV-en

Flott kino-opplevelse

Enhver opplevelse i kinoen må ses i forhold til hva det koster. Og slikt sett er det vel knapt noe som kan kjøpes for penger som gir større opplevelser pr. krone enn disse budsjettreceiverne.

Det låter litt bedre etter hvert som du kommer opp i pris, men du verden så moro det er å høre Yamaha RX-V475 spille film på så store høyttalere som KEF R700. Vi anbefaler selvsagt mindre høyttalere, men det er alltid moro å strekke test-eksemplarene utover det vanlige.

Lyden til Yamaha er som vanlig. Lydbildet er høyt, ganske transparent, og med rikelig med detaljer.

I denne prisklassen blir det litt spinklere og mer forsiktig enn det blir når du legger noen tusenlapper til på disken, men jeg vet om veldig mange mennesker som ville synes dette er voldsomt imponerende.

Hva som har skjedd siden sist er vanskelig å høre, men lyden har blitt mer gjennomsiktig og stille. Det er som om de har overtatt lyden til fjorårets modeller som lå et par tusenlapper over i pris.

Konklusjon

Hvis du som mange andre, klarer deg med 5 kanaler og en subwoofer, og ikke egentlig hører mest på musikk, er dette et veldig bra sted å begynne hvis du har fattet interesse for film, og synes lyden skal være svær, mektig og dyp.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Nesten uslåelig hjemmekinopakke

TEST:  8 solide trådløse høyttalere

TEST: Denne gir deg kontroll på aktivitet og søvn

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.