OLJE OG GASS

Gjennombrudd med evolusjon

TRYKK: Kompressoren Framo Engineering har utviklet for Statoils Gullfkas Sør består av to kompressorer, to subsea kjølere, subsea manifold samt krontrollutrustning. Enheten er 35 meter lang, 10 meter bred og 12 meter høy.
TRYKK: Kompressoren Framo Engineering har utviklet for Statoils Gullfkas Sør består av to kompressorer, to subsea kjølere, subsea manifold samt krontrollutrustning. Enheten er 35 meter lang, 10 meter bred og 12 meter høy. Bilde: Framo Engineering
Tore Stensvold
20. juni 2011 - 11:40

Kompressoren er resultat av mange års utvikling og jobbing med flerfasepumper.

– Det er veldig mye flerfasepumpeteknologi i våtgasskompressoren. Det er en evolusjon med utspring i flerfaseteknologien vår, sier salgsdirektør Jon Arve Sværen i Framo Engineering.

Framo er svært fornøyde med at Statoil har valgt å gå videre med kompressorteknologien på Gullfaks Sør, som TU skrev om fredag. Kompressoren skal plasseres på havbunnen, 16 kilometer fra Gullfaks C og sende våtgass til plattformen.

Les også: Nytt teknologiskritt på Gullfaks

Et skritt

Statoil-direktør Bjørn Kåre Viken, med ansvar for undervanns- og marinteknologi, sier at våtgasskompresjon føyer seg inn i rekken av norsk subseautvikling som kan ende opp i et fullverdig prosessanlegg på havbunnen.

– Vi ser på dette som et viktig skritt i utviklingen og modningen av undervannsteknologien. Kompressoren kan være med og øke produksjonen fra gassfelt, sier Viken.

Framo tror – i likhet med Statoil – at teknologien kan bli viktig for mange andre felt også.

– Interessen er stor internasjonalt. Det er viktig å få den første kontrakten, som vi tro og håper blir med Statoil, sier Sværen.

Reelle tester

Framo Engineering har kjørt tøffe tester med kompressoren i en testloop på deres subsea testdokk på Fusa. Kompressoren har gått i rundt 4.500 timer med simulert Gullfaks-kondensat i alle tenkelige varianter av kondisjoner.

– Vi har kjørt ekstremtester og fått verifisert kompressorens robusthet, sier Sværen.

Han forklarer at systemdesignet er forenklet sammenlignet med en ordinær kompressor.

– Vi har fjernet alt vi ikke trenger. Kompressoren er designet for å takle ulike mengder væske, helt opp til 5 volumprosent som effektiv kompressor, sier Sværen, og understreker at dette kan tilsvare opp til 70–80 masseprosent med væske. Maskinen er også testet p 100 prosent væske.

Framo har levert flerfasepumper som til sammen har gått i over 1,2 millioner timer.

– Vi har hentet mye erfaring fra flerfasepumpene, blant annet motor, tetninger og lagre, sier Sværen.

Statoil-skryt

Han roser Statoil for å tore å satse på ny, norsk teknologi.

– Statoil er flinke til å løfte fram og ta i bruk ny teknologi, sier Sværen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Han tror våtgasskompressoren som konsept kan konkurrere med separator- og kompresjonsteknologien til Aker Solutions for en god del felt.

– Vi snakker om et 100-talls tonn og enkle systemløsninger muliggjort av banebrytende kompressorteknologi, mens man på Åsgard og Ormen Lange snakker om kompliserte prosesser på 1000-talls tonn. De ulike løsningene vil nok ha noen ulike markeder eller differensiering i markedstenkning hos kundene, sier Sværen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.