IT

Gjenbruk gjør it-prosjektene dyrere

Espen Zachariassen
23. feb. 2012 - 15:19

Arkitekturprinsippene

I arbeidet med å samordne it-utviklingen i staten, utarbeidet en faggruppe i 2009 forslag til arkitekturprinsipper. 50 ulike virksomheter deltok i arbeidet, som endte opp med FAOS-rapporten (Felles arkitektur i offentlig sektor). De sju prinsippene er vedtatt av Stortinget og forvaltes av Difi. Alle virksomheter er forpliktet å bygge sine løsninger på disse:

  • Tjenesteorientering
  • Interoperabilitet
  • Tilgjengelighet
  • Sikkerhet
  • Åpenhet
  • Fleksibilitet
  • Skalerbarhet

– Gjenbruk er kostbart. Sluttsummen kan bli tre ganger så høy som å lage en løsning kun for ett spesifikt behov, sier teknologidirektør Trond Arve Wasskog hos Bekk.

Den oppfatningen kolliderer med statens it-strategi de siste årene.

Vil ha alle data ut til alleMot fiaskoene

En felles arkitektur for statlige it-løsninger er ett av grepene i kampen mot prosjekt-fiaskoene.

I stedet for å bygge mer og mindre smarte systemer på hver sin tue, er etatene pålagt å følge visse retningslinjer.

På den måten skal de lære av hverandre, og smarte løsninger som utvikles ett sted skal kunne benyttes i andre systemer.

MANGELFULL: Teknologidirektør Trond Arve Wasskog hos Bekk Consulting opplever at den etablerte it-arkitekturen i offentlig sektor kan være uklar og mangelfull. (Foto: Espen Zachariassen) Espen Zachariassen

Angrep

Wasskog går til angrep på blant annet arkitekturprinsippet om ”fleksibilitet”.

Her heter det at it-tjenester skal være så fleksible at de skal kunne benyttes i andre sammenhenger på en enkel måte til en lav kostnad.Vrient

– På hvilken måte skal det skje? Om det ikke er umulig, så vil det bli vanskelig å få til i praksis. Vi snakker om en funksjonell problemstilling og ikke minst en organisatorisk utfordring ved at du må få folk til å koordinere seg mellom virksomhetene, sier teknologidirektøren.

Han kom med sine utspill på et innlegg under konferansen Software 2012.

Les også: Gjenbruk for 200 milliarderIngen test

Bekk Consulting har konkret erfaring med offentlige it-prosjekter, blant annet med leveranser til pensjonsreformen hos NAV.

Selskapets teknologisjef savner flere momenter som burde stått på listen over arkitekturprinsipper.

– Det står jo ikke ett ord om testbarhet. Nada. Det er kjempeviktig og må inn som et prinsipp, mener han. Det samme gjelder begrepene han kaller vedlikeholdbarhet, enkelhet og driftbarhet.

Så du denne? Snart klart for e-valgUkjente kostnader

– Det snakkes for lite om livssykluskostnadene til en applikasjon. Den må kanskje brukes i ti år lenger enn antatt. Hvis den ikke er forberedt for en slik situasjon, er det kostbart å gjøre de nødvendige tilpasninger i forvaltningsfasen, det vil si etter at løsningen er tatt i bruk. Vedlikeholdbarhet er sentralt for å senke totalkostnadene i et livsløpsperspektiv, påpeker teknologen.Levering hele tiden

Driftbarhet blir aktuelt etter hvert som løsningene ikke lenger skal ha en tradisjonell beregnet levetid.

For eksempel er Altinn beregnet til å måtte byttes ut etter maksimalt 15 år.

– En ny trend kjent som ”kontinuerlig leveranse” kommer for fullt. Den innebærer at leverandøren må være i stand til å rulle ut en ny versjon av applikasjonen til enhver tid. Det forutsetter et helt annet nivå av driftbarhet, testbarhet og vedlikeholdbarhet sammenliknet med langt sjeldnere utrullinger, som vi har sett til nå. Løsningen får en kontinuerlig utvikling og vil dermed aldri oppleves som gammel og utgått hos brukerne, forklarer Wasskog.

Direktoratet: – Dette er ikke teknisk arkitektur

Som Facebook

Så langt er slike løsninger mest å finne på forbrukerplanet, som hos Facebook.

Ifølge teknologisjefen vil såkalt driftbare løsninger også komme inn på bedriftsmarkedet, og driftbarhet bør derfor inn på listen over statlige arkitekturprinsipper.Les også: Felles it-avdeling for hele staten

Innkjøpsregler hindrer gjenbruk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.