ENERGI

Gjelsvik vil gi kommunene mer makt i vindkraftsaker

Kommunenes rolle i planlegging og utbygging av vindkraft på land skal styrkes, foreslår kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). 

– Økt involvering av kommuner og lokalsamfunn er nødvendig for å gi legitimitet til prosessene, sier Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
– Økt involvering av kommuner og lokalsamfunn er nødvendig for å gi legitimitet til prosessene, sier Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten/NTB (arkiv)

Regjeringen foreslår blant annet å innføre krav om områderegulering etter plan- og bygningsloven før det kan bli gitt konsesjon etter energiloven.

– Vi vil gi lokale folkevalgte mer kontroll i prosesser knyttet til utbygging av vindkraft på land. Økt involvering av kommuner og lokalsamfunn er nødvendig for å gi legitimitet til prosessene, bedre lokal forankring og bedre tilpassede løsninger, sier Gjelsvik.

Forslaget skal sendes ut på høring.

– Nå flytter vi makt til kommunene, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Han sier målet er å legge til rette for mer utbygging av vindkraft.

Raskere saksbehandling

Regjeringen håper å legge fram det endelige lovforslaget for Stortinget før sommeren, sier han til E24.

– Hvis vi rekker å få behandlet det i Stortinget før sommeren, kan det tre i kraft 1. juni eller 1. juli. Men det spørs om vi har truffet planken godt. Det tror jeg vi har, og da blir høringsinnspillene lettere å håndtere, sier Aasland til avisa.

Les også

Med dagens regler tar det vanligvis seks-sju år fra en utbygger melder fra om et prosjekt til kraftverket er i drift, ifølge NVE. Aasland tror det vil gå raskere med de nye reglene.

– Vi har oppbemannet energimyndighetene for å få raskere behandling av konsesjonssøknader. Og avklaringer i kommunene kan føre til at det blir mye mindre diskusjon og hurtigere prosesser, sier statsråden.

– Vindkraft rimeligst

Høyre er bekymret for om grunnrenteskatten kan hindre investeringer, men er positive til forslaget.

– Endring i plan- og bygningsloven som gir kommunene en hånd på rattet i utbyggingen, skulle ha vært fremmet i fjor. Med det sagt, er det fint at regjeringen nå får dette på høring. Vi vet jo at vi trenger mer kraft i Norge. Vindkraft på land er den rimeligste måten å raskt få mer kraft på, sier partiets talsperson Bård Ludvig Thorheim til NTB.

Les også

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.