KRAFT

GE «opererer» rotorbladene på vindturbinene sine

Øker strømproduksjonen med 20 prosent.

29. mai 2014 - 20:00

Med nye kunnskaper om aerodynamikk og materialteknologi blir rotorer for vindturbiner større og mer effektive. Problemet er at det er ressurskrevende å bytte ut turbinene som står i dag.

General Electric, verdens nest største vindturbinprodusent, har tatt tak i problemet ved å «operere» gamle rotorer.

De har klart å utvide eksisterende rotorer med 40 prosent. Lengre blader gjør at turbinene kan jobbe med lavere vindstyrker og øke produksjonen med mer enn 20 prosent, ifølge GEs egen publikasjon GE Reports.

Leder: Fiasko for norsk havvind

Utvider med 7 meter

Ingeniørene kapper standardbladene på 37 meter i to omtrent på midten, for så å  "lime" på en utvidelse på 7 meter.

Dermed blir GEs utbredte 1.5-77-standard (1.5 angir megawatt, 77 angir rotordiameter) oppgradert til en 1.5-91, og generatoren i maskinhuset på 1.5 megawatt beholdes.

Ifølge GE har to prototyper av de modifiserte turbinene har blitt testet i 10 måneder, og gått igjennom styrke- og slitasjetester på 6 millioner sykler, og bestått prøvene.

Les også: Derfor gikk Sway Turbine konkurs

– Interessant

Roy Stenbro er forskningsområdeleder for vindeenergi ved Institutt for energiteknikk, Ife, på Kjeller. Han liker det General Electric har gjort.

– Det er en interessant måte å gjøre det på. Det er morsomt at noen tenker nytt, i stedet for å bare rive ned mindre turbiner og sette opp større. Det er sannsynligvis billigere, så det koker ned til en ingeniørutfordring å få kappet bladene og limt dem sammen skikkelig, sier Stenbro til Teknisk Ukeblad.

Akkurat hvordan ingeniørene kapper og limer glassfiberrotorene holder de tett til brystet, men selskapet opplyser at de har måttet utvikle nye verktøy og har sendt inn 15 patentsøknader i forbindelse med arbeidet.

Les også: Utvikler robotinspektører for vindmøller til havs

Rotorblader av tekstil

GE bruker milliarder på forskning og utvikling innen fornybar energi, og har blant annet utviklet rotorblader i tekstil som kan settes sammen på stedet for å spare fraktkostnader.

GE Reports siterer en rapport fra the American Chemical Society, som viser at den gjennomsnittlige størrelsen på vindturbiner er tidoblet de siste 30 årene, fra diametre på omkring 15 til opp mot 150 meter i dag. Slik begrunner selskapet behovet for å finne nye måter å utvide diameteren på.

Forfatterne skriver i rapporten at turbinene blir mer effektive jo større de blir, og forventer å se vindturbiner på 300 meter.

Ifølge samme forskningsorganisasjon er vindkraft forventet å utgjøre 10 prosent av strømforsyningen i verden innen 2020.

Les også:

Solceller i plast skal konkurrere mot silisium

Silisiumbaserte solceller har aldri hatt høyere virkningsgrad  

Hva er potensialet for vindkraft i Norge?  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.