OLJE OG GASS

Gass fra Aserbajdsjan utløser gigantisk investering

TAP: Statoil har 20 prosents eierandel i Den transadriatiske rørledningen (TAP) som nå skal gå på tvers av Hellas, Albania og inn i Italia.
TAP: Statoil har 20 prosents eierandel i Den transadriatiske rørledningen (TAP) som nå skal gå på tvers av Hellas, Albania og inn i Italia. Bilde: Kart: TAP
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
17. des. 2013 - 09:39

Sammen med resten av partnerne i Shah Deniz-konsortiet i Aserbajdsjan har Statoil i dag tatt en endelig investeringsbeslutning for steg 2-utvikling av gassfeltet Shah Deniz i Det kaspiske hav utenfor kysten av Aserbajdsjan.

Det er BP som opererer Shah Deniz-konsortiet.

171 milliarder kroner

Med denne beslutningen utløses også planer om å utvide South Caucasus-rørledningene (SCPX) gjennom Aserbajdsjan og Georgia, å bygge gassrørledningen the Trans-Anatolian Gas Pipeline (Tanap) på tvers av Tyrkia, og den transadriatiske rørledningen (TAP) på tvers av Hellas, Albania og inn i Italia.

– Sammen vil disse prosjektene skape en ny sørlig gasskorridor til Europa. De samlede kostnadene for Shah Deniz steg 2 og SCP Expansion-prosjektet blir rundt 28 milliarder dollar.

Etter dagens dollarkurs utgjør dette omkring 171 milliarder kroner.

– Shah Deniz steg 2-prosjektet er et betydelig prosjekt som gjør Aserbajdsjans store gassressurser tilgjengelig for det europeiske markedet. Det gir også fordeler for kundene og skaper verdi for partnerne, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Les også: – Vi har aldri gjort denne typen funn før

Selger seg ned

Når dette er sagt, skal Statoil ikke delta som investor i Tanap.

Samtidig som kunngjøringen kommer, opplyser Statoil også om at selskapet i dag også har inngått en avtale om salg av 10 prosent av selskapets 25,5 prosents andel i Shah Deniz og South Caucasus-rørledningen. Kjøperne er SOCAR (6,7 prosent) og BP (3,3%).

– Statoil vil som en del av denne transaksjonen få et samlet kontantvederlag på 1,45 milliarder dollar. Ikrafttredelsesdatoen for transaksjonen er 1.1.2014, skriver Statoil.

– Salget samsvarer med vår strategi om porteføljeoptimalisering basert på streng prioritering av framtidige investeringer, og verdiskapning gjennom en betydelig gassposisjon, sier Lund videre.

– Vi har vurdert våre mulige posisjoner gjennom hele prosjektets verdikjede, og avveid økonomi og risiko for å identifisere hva som utgjør optimal deltakelse, sier Lund.

Statoil har 20 prosents eierandel i TAP AG, som er eier av den transadriatiske rørledningen (TAP) og utvikler rørledningen for gasstransport fra Tyrkia til Sør-Europa.

Statoils produksjonsandel (gass og kondensat) fra Shah Deniz per tredje kvartal 2013 er 56.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Les også: Statoil har funnet opp mot 50 millioner fat ved Johan Castberg

To plattformer

Ifølge meldingen fra Statoil omfatter Shah Deniz steg 2-prosjektet boring og komplettering til havs av 26 havbunnsbrønner og bygging av to plattformer med broforbindelse.

– På land vil det bli nye prosesserings- og kompresjonsanlegg i Sangachal. Seksten milliarder kubikkmeter (bcma) gass per år produsert fra Shah Deniz steg 2-prosjektet vil bli fraktet omkring 3.500 kilometer for å levere energi til millioner av konsumenter i Georgia, Tyrkia, Hellas, Bulgaria og Italia. Produksjonsoppstart planlegges til slutten av 2018, med salg til Georgia og Tyrkia. Første leveranser til Europa følger omkring ett år senere, skriver Statoil.

Les også:

Statoil fant enda mer i Tanzania

Dette er Statoils nye sjef for norsk sokkel

Sjekk ut vårt gigantiske multimedierigg fra Statfjord B  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.