ENERGI

Full stans i russisk gass til Tyskland på grunn av vedlikehold

Tyske myndigheter er bekymret for at forsyningen ikke blir gjenopptatt på grunn av Russlands krigføring i Ukraina.

De neste ti dagene kommer det ikke til å flyte naturgass fra Russland til Tyskland gjennom rørledningen Nord Stream 1.
De neste ti dagene kommer det ikke til å flyte naturgass fra Russland til Tyskland gjennom rørledningen Nord Stream 1. Foto: Stefan Sauer/DPA via AP/NTB
11. juli 2022 - 06:25

Gassforsyningen fra Russland til blant annet Tyskland og Italia blir stanset i ti dager på grunn av vedlikehold av Nord Stream 1-rørledningen i Østersjøen.

Det er den viktigste kilden til naturgass for Tyskland, og den blir stengt fra mandag morgen. Rørledningen skal etter planen åpnes igjen tidlig på morgenen 21. juli.

Tyske myndigheter frykter imidlertid en langvarig stans og er bekymret for at forsyningen ikke blir gjenopptatt på grunn av Russlands krigføring i Ukraina.

Italia har dekket hele 40 prosent av sitt energibehov med russisk gass. Ifølge Italias energiselskap Eni har Gazprom kuttet gassforsyningene til Italia til omtrent 21 millioner kubikkmeter per dag.

Mange vestlige land har innført en rekke sanksjoner mot Russland i forsøket på å få en slutt på krigen. Flere av dem, blant annet Tyskland, er imidlertid avhengig av russisk gass. Moskva har stanset gassforsyningen til flere land i det som anses som et svar på sanksjonene.

Statseide Gazprom har allerede redusert gassleveransen betydelig gjennom den 1200 kilometer lange rørledningen mellom Russland og Nord-Tyskland. Årsaken som oppgis er forsinkelser i vedlikeholdsarbeidet. Moskva hevder forsinkelsene skyldes de vestlige sanksjonene som er innført, noe som avvises blankt av Tysklands statsminister Olaf Scholz.

Kun 40 prosent av rørledningens kapasitet brukes. Det har ført til økte gasspriser, ifølge tyske myndigheter.

Ursula von der Leyen på talerstolen.
Les også

Von der Leyen: EU må forberede seg på null russisk gass

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.