OLJE OG GASS

– Fryktkultur, underbemanning og kompetansemangel

Ole K. Helgesen, Maiken ReeOle K. Helgesen, Maiken Ree
27. okt. 2011 - 07:28

STAVANGER/OSLO: Bekymringsmeldingen, som Teknisk Ukeblad har fått en kopi av, tar opp en rekke kritikkverdige forhold på plattformene til Statoil.

Meldingen er sendt til Petroleumstilsynet, Ingrid di Valerio, leder for Tekna i Statoil, direktør for driftsutvikling Torstein Hole og Oljedirektoratet.

– Jeg har jobbet i lederstillinger offshore i mange år i Hydro og Statoil, både som første linjeleder og som plattformsjef. Mye godt arbeid er gjort etter Gullfaks-hendelsene, men jeg finner det likevel på sin plass å sende denne bekymringsmeldingen da vi er mange som er urolige for utviklingen i selskapet, står det i det anonyme brevet.

Statoil-ledelsen: – Meldingen tas alvorlig

UNDERSØKER: Ingrid Di Valerio, Teknas hovedtillitsvalgt i Statoil har bedt de andre tillitsvalgte i Statoil være obs på forholdene som bli beskrevet i bekymringsmeldingen.
UNDERSØKER: Ingrid Di Valerio, Teknas hovedtillitsvalgt i Statoil har bedt de andre tillitsvalgte i Statoil være obs på forholdene som bli beskrevet i bekymringsmeldingen.

Tas opp med ledelsen

Både Petroleumstilsynet og Tekna vil ta saken opp med Statoil-ledelsen.

– Det er et anonymt brev, men vi må ta han på ordet, og han har nok vært både driftsleder og plattformsjef. Jeg har sendt brevet videre til ledelsen, og det blir nok en dialog med Ptil om dette, sier Ingrid de Valerio i Tekna.

I bekymringsmeldingen beskrives det en fryktkultur hvor offshoreansatte er redde for å komme med egne meninger, redde for å påpeke feil og mangler i sikkerhetsarbeidet og en ja-kultur hvor mange er redde for å bli straffe lønnsmessig og karrieremessig.

Dette skal føre til feilrapportering og underrapportering av hendelser.

Er Statoil-tillitsvalgt – fikk dårlig karakter

– Varslere trakasseres

Ifølge avsenderen er det grov underbemanning og kompetansemangel på mange av Statoil installasjoner.

Det kommer også påstander om at lederne på sokkelen er overarbeidet og ligger konstant etterskudd, samtidig som ledelsen på Statoils hovedkontor blir mer og mer fjern.

Det kommer også påstander om at mange føler seg trakassert hvis de tar opp saker med ledelsen på land fordi informasjonsavdelingen mobiliseres, og de som stikker hodet frem blir latterliggjort.

Ptil:

Bekymringsmeldingen som ble sendt Petroleumstilsynet fra en plattformsjef i Statoil.
Bekymringsmeldingen som ble sendt Petroleumstilsynet fra en plattformsjef i Statoil.

Mobiliserer tillitsvalgte

Tekna er opptatt av å få avklart om saken dreier seg om enkeltperson som er misfornøyd eller om det dreier seg om systematiske utfordringer på sokkelen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– De som jobber ute på installasjonene ser ofte mer enn andre. Jeg har sagt fra til mine tillitsvalgte at de må spesielt se på, og være obs på, dette som står i brevet, sier di Valerio.

Hun understreker at mye av det som står i brevet tas opp hvert år i Statoils arbeidsmiljøundersøkelse.

– Det går på tillitt til ledelsen, arbeidsbelastning og lignende. Og hvert år setter man inn tiltak for å bedre det som eventuelt er dårlig. Årets undersøkelse er nettopp kjørt, og tallene kommer nok ut i løpet av høsten. Vi må se på helheten i det som kommer frem fra undersøkelsen. Hvis en person ikke har tillit, er det én ting. Dersom det er systematisk må vi gjøre noe med det, sier Tekna-representanten.

– Sikkerheten tilhører festtalene i Statoil

Hovedverneombud trekker seg

Verner varslere

Pressetalskvinne i Petroleumstilsynet, Inger Anda, sier at tilsynet i løpet av året mottar varierte bekymringsmeldinger og henvendelser fra varslere.

– Varslere bidrar til å forme og komplettere bildet av sikkerhetssituasjonen. Ptil mottar varsel fra ansatte i virksomheten som melder fra om dårlig sikkerhet eller kritikkverdige forhold på sin arbeidsplass. Slike varsel følges tett opp etter etablerte og lovpålagte rutiner, skriver Anda i en post til Teknisk Ukeblad.

Hun ønsker ikke å uttale seg om det er uvanlig at Petroleumstilsynet mottar bekymringsmeldinger fra plattformsjefer.

– Anonymitet og vern av varsleren ivaretas. Derfor vil vi heller ikke kategorisere varslere med henvisning til deres posisjon i en organisasjon, altså om de er plattformsjef eller annet. Denne konkrete saken er under behandling i Ptil. Inntil videre vil jeg ikke kommentere forholdene nærmere, skriver hun.

Statoil: – Meldingen tas alvorlig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.