OLJE OG GASS

Frp: – Knakende likegyldig

MÅ STYRE SELV: Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen mener det er bra at regjeringen ikke tør å detaljstyre Statoil.
MÅ STYRE SELV: Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen mener det er bra at regjeringen ikke tør å detaljstyre Statoil. Bilde: Scanpix
Ole K. Helgesen
9. des. 2010 - 12:38

FrP-politikeren sier han er knakende likegyldig til hvordan Statoil-ledelsen styrer selskapet så lenge de forholder seg til norsk lov og avtalene med fagorganisasjonene.

– Det er ikke politikernes oppgave å detaljstyre selskaper. Vi skal sørge for at grunnleggende rettigheter blir ivaretatt, men vi skal ikke drive med moralsk overvåkning av næringslivet, sier Solvik-Olsen til Teknisk Ukeblad.

Bakgrunn: Statoil gir ansatte karakterer

Forklaringsproblemer

Han mener de rødgrønne har et forklaringsproblem fordi Statoil har innført karakterbaserte bonusordninger for de ansatte samtidig som regjeringen har økt Statens eierskap i selskapet.

– Dette synliggjør bare hvor begrenset innflytelse regjeringen har på de enkelte selskapene. Heldigvis, vil jeg si. Men det er på tide at de slutter med den symbolske retorikken om alt de vil gjøre i de stalige selskapene.

Statoil: Statoil forsvarer karaktersystemet

Fafo-forsker: – Stilner kritiske røster

NITO: – Kan være ulovlig

Fikk kritikk av regjeringen

FrP mener statens eierskap på børsen er for stort, og at Staten er en dårlig eier når den skal styre. Da FrP og Høyre forelo at Staten skulle selge seg ned i blant annet Statoil svarte regjeringen dette:

– Det handler også om å få til en tydelig retning på eierskapet, uten at dette går ut over lønnsomheten. Som aksjonær forventer staten at styrene rapporterer på saker som staten som eier er opptatt av. På denne måten kan staten som eier utøve innflytelse. For eksempel har denne regjeringen vært spesielt tydelig på at vi forventer at styrene rapporterer på likestilling, forskning og utvikling, omstillingsevne, etikk og miljøhensyn, stod det i en melding fra regjeringen.

YS: – Tilbake til 20-tallet

SV:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.