SAMFERDSEL

Frp går ut av regjeringen - disse departementene får ny statsråd

Ikke grunnlag for å fortsette i regjering, sier Frp-leder Siv Jensen. Samferdsel, fiskeri, olje og energi blant departementene som må få ny ledelse.

Frp-leder Siv Jensen forteller at partiet går ut av regjeringen på en pressekonferanse i partiets lokaler i Oslo mandag.
Frp-leder Siv Jensen forteller at partiet går ut av regjeringen på en pressekonferanse i partiets lokaler i Oslo mandag. Fredrik Varfjell
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
20. jan. 2020 - 14:02

– Det er samlet sett ikke grunnlag for at Frp blir i regjeringen, sa Frp-leder Siv Jensen under pressekonferansen mandag ettermiddag.

Frp-lederen mener at statsminister Erna Solberg (H) fortsatt er den riktige til å styre landet.

– Jeg tok oss inn i regjering, nå tar jeg oss ut av regjering. Vi får rett og slett ikke gjennomført nok av Frps politikk til at det er verdt å bli påført flere tap, sier Jensen på pressekonferansen.

Sju statsråder forlater Kongens bord

I dag har Frp sju statsråder i Solberg-regjeringen. Det er langt fra sikkert at alle statsrådspostene blir videreført når regjeringskabalen nå skal legges på nytt, uten Frp.

  • Finansminister Siv Jensen
  • Justisminister Jøran Kallmyr
  • Olje- og energiminister Sylvi Listhaug
  • Samferdselsminister Jon Georg Dale
  • Samfunnssikkerhet- og beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde
  • Fiskeri- og sjømatminister Harald Tom Nesvik
  • Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes
Sylvi Listhaug fikk bare én måned og to dager som olje- og energiminister. Nå varsler hun kamp mot vindkraft og kraftkabler til utlandet.
Les også

Listhaug lover ny kamp mot vindkraft og kraftkabler

Dermed fikk Frp-nestleder Sylvi Listhaug bare vel én måned som olje- og energiminister. Hun ble innsatt 18. desember 2019, for å gjøre plass til at Terje Søviknes skulle gjøre comeback i regjeringen.

Beholder den gamle regjeringsplattformen

Sylvi Listhaug var olje- og energiminister i én måned og to dager. Nå skal de tre gjenværende partiene kjempe om Frps statsrådsposter. <i>Foto:  Ilja C. Hendel</i>
Sylvi Listhaug var olje- og energiminister i én måned og to dager. Nå skal de tre gjenværende partiene kjempe om Frps statsrådsposter. Foto:  Ilja C. Hendel

Selv om regjeringskabalen nå skal legges på nytt, uten Frp, sier statsminister Erna Solberg at hun vil fortsette å regjere på bakgrunn av Granavold-plattformen som ble forhandlet fram mens Frp fortsatt satt i regjering.

Den inneholder med andre ord også Frp-politikk og kompromisser som ble inngått for å tekkes Frp.

– Granavold-plattformen bør ligge som vårt arbeidsprogram, for det var grunnlaget for en borgerlig regjering. Den er unaturlig med et nytt grunnlag så kort tid før et valg. Vi er dessuten i gang med å gjennomføre mange av disse planene. Da er det greit at vi fortsetter med det, og da er Granavold-plattformen et godt arbeidsdokument å ha, sa Erna Solberg til NRK etter pressekonferansen.

– Begeistringen ble borte

Jensen sa under pressekonferansen at hun er stolt av politikken Frp har gjennomført i regjering de siste seks og et halvt årene. At det var utfordringer også i den første regjeringsperioden med Høyre, men at det var med regjeringsutvidelsen problemene for alvor begynte.

– Gradvis ble begeistringen mer og mer borte. Over tid har politikken blitt preget av for mange grå kompromiss, sa Jensen videre.

– Jeg synes det er leit at Frp går ut. Jeg hadde et godt samarbeid med Siv Jensen og hennes statsråder, og jeg ønsker dem hjertelig velkommen tilbake om de om en stund synes tid er moden for det, sier Erna Solberg til NRK.

Væpnet politi utenfor Stortinget
Les også

Bombetrusler mot Stortinget – har kontroll på mistenkt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.