Sylvi Listhaug blir ny olje- og energiminister. Freiberg forlater regjeringen. – Når noen skal inn så må noen ut

Kjell Børge Freiberg (Frp) går av som olje- og energiminister. Blir erstattet av Frps Sylvi Listhaug.

Sylvi Listhaug blir ny olje- og energiminister. Freiberg forlater regjeringen. – Når noen skal inn så må noen ut
Sylvi Listhaug (Frp), statsminister Erna Solberg (H) og Terje Søviknes (Frp) på vei ut fra ekstraordinært statsråd onsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sylvi  Listhaug blir ny olje- og energiminister. Terje Søviknes gjør comeback i regjeringen og overtar Listhaugs post som eldre- og folkehelseminister. 

Tidligere olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) fikk avskjed i nåde under ekstraordinært statsråd på Slottet.

– Det er en tid for alt. Når noen skal inn så må noen ut. Derfor fikk jeg avskjed i nåde i dag hos kongen som olje- og energiminister. Det kjenner jeg er veldig greit, skriver Freiberg på sin Facebook-side.

Han går nå tilbake til Stortinget som representant for Nordland Frp.

Frp ønsket nestlederne i regjering

Les også

Freiberg takker for seg på Facebook, med å dele blant annet dette bildet. Foto: Privat

Statsminister Erna Solberg (H) sier at regjeringsendringene ikke først og fremst skjer for å skape entusiasme.

– Bakgrunnen for dette skiftet er også et ønske fra Fremskrittspartiet om å ha to av sine nestledere i regjering for å sitte tett på, kunne følge med og være gode ambassadører for helheten i regjeringens politikk, sier Solberg.

Listhaug tar med seg sin politiske rådgiver Kristian Peder Larsson (FrP) til Olje- og energidepartementet. Liv Lønnum (Frp) fortsetter som statssekretær.

Vil ikke ha havvind

I august var Sylvi Listhaug på besøk på Haramsøya på Sunnmøre, der det planlegges en ny vindpark. I en reportasje på TV2 sa Listhaug at «jeg mener vindmøller er noe svineri fordi det bidrar til en forsøpling av norsk natur». 

Nå er det nettopp Listhaug som får denne klagesaken på sitt bord. Ved nøkkeloverrekkelsen i dag sa Listhaug at hun kommer til å be om en vurdering av sin habilitet med tanke på at hun lovte å gjøre alt hun kunne for å stoppe byggingen av vindmøller på Haramsøya.

I det samme intervjuet sa Listhaug at hun vil heller ikke ha vindmøller til havs.

– Nei, det vil bidra til forsøpling av vårt havrom og vi har veldig mange andre interesser langs kysten som vi må ivareta, det være seg både petroleumsnæringen og skipsfarten, sa Listhaug.

I TV2-intervjuet omtaler hun vindmøller konsekvent som «hvite monstere». 

– Vil tilføre realisme i oljedebatten

Hun omtalte Listhaug som en ambisiøs statsråd.

– Når Sylvi går over til et helt nytt felt, kommer hun til å gå over til et felt som fortsatt er et veldig viktig felt i årene som kommer for Norge. Vi skal utvikle olje- og gassnæringen videre, sa statsministeren.

Les også

På spørsmål om hvilke egenskaper Listhaug har for å håndtere det delikate spørsmålet om hvor iskanten skal gå, svarte statsministeren at Listhaug vil løfte og tilføre realisme til debatten om olje og gass.

– Hun vil være i stand til å løfte debatten og diskusjonen rundt hvor viktig olje- og gassnæringene er framover, hvordan velferden skal bygges, alle de temaene som også må løftes i de debattene som er viktige for å få kanskje litt mer realisme inn i avveiningen av olje og gass og andre utslipp, sa Solberg til NTB onsdag ettermiddag.

I regjeringsplattformen står det at regjeringen vil «fastslå definisjonen av iskanten i forbindelse med revidering av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, og i lys av anbefalinger fra Faglig forum».

Avviser at Listhaug er klimafornekter 

SV krever svar om gamle uttalelser der Listhaug sår tvil om klimaendringene. SVs partileder Audun Lysbakken viser til en uttalelse fra Listhaug til VG i 2011 der hun sier at «Det er ikke bevist at menneskelige CO2-utslipp fører til klimaendringer. Det er først og fremst en unnskyldning for å innføre mer skatter og avgifter.»

Men statsminister Erna Solberg avviser at hun har utnevnt en klimafornekter til ny olje- og energiminister.

– Disse spørsmålene ble det godt svart på allerede da Sylvi ble landbruksminister i 2013, sa Solberg da hun møtte pressen etter utnevnelsene onsdag.

– Og de som lyttet til valgkampen i år, har hørt at hun var klar og tydelig på at hun mener klimaendringer er menneskeskapte. Hun har også hele tida stilt seg bak regjeringens politikk på disse områdene, sa hun.

Ny olje- og energiminister: Sylvi Listhaug

  • Født 15. desember 1977 i Ålesund.
  • Valgt til første nestleder i Frp i 2019. Var konstituert i vervet siden september i fjor etter at Per Sandberg trakk seg.
  • Utnevnt til olje- og energiminister 18. desember 2019.
  • Utnevnt til eldre- og folkehelseminister 3. mai. Overtok etter partifelle Åse Michaelsen.
  • Justis- og beredskapsminister fra 17. januar 2018. Gikk av 20. mars samme år etter en strid som startet med at Listhaug la ut et bilde på Facebook der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».
  • Landbruks- og matminister 2013-2015, senere innvandrings- og integreringsminister 2015–2018.
  • Stortingsrepresentant for Møre og Romsdal i inneværende periode.
  • Listhaug var byråd i Oslo med ansvar for pleie- og omsorgstjenesten, sosialtjenesten, rusomsorgen og barnevernet mellom 2006 og 2011.
  • Seniorrådgiver i PR-byrået First House i Oslo i 2012.
  • Ledet Frps innvandrings- og integreringsutvalg.

Freiberg ble vindkraft-statsråd 

Freiberg har bare vært olje- og energiminister siden august i fjor. Da overtok han rollen etter partifelle Terje Søviknes.

Frp-politikeren startet med å erklære at han ville hente opp så mye olje og gass som mulig, fordi klimaet ville tjene på det.

Freiberg har vært statsråd mens vindkraftdebatten har rast som verst i Norge. Han var med både på å legge fram, og senere skrote, nasjonal ramme for vindkraft. Freiberg varslet i høst at regjeringen ville stramme inn på vindkraft-reglene

– Jeg tror alle ser at det er en utfordring at hvis det går for lang tid fra tillatelsen gis til det bygges, så er det mye som endrer seg. Folk opplever at det er noe annet som blir bygget enn det som ble diskutert, sa Freiberg til TU da. 

Tror ikke på havvind i Norge

Freiberg har også uttalt at han ikke tror at havvind ville kunne lønne seg i Norge.

– Kostnadene ved å bygge ut havvind er en helt annen sammenlignet med å bygge ut vindkraft på land, sa han da.

Mens Freiberg har vært energiminister har Enova tildelt en rekordsum til Equinor for å bygge den flytende havvindparken Hywind Tampen i Nordsjøen. Den nyheten ble presentert av statsminister Erna Solberg.

Freiberg beskriver statsrådsgjerningen som «krevende, spennende, men først og fremt fantastisk artig». Han trekker særlig frem markeringen av Ekofisks 50-årige historie, rekordtildelingen av 90 nye leteblokker og å motta den første oljen fra Johan Sverdrup. 

Les også